Siirry sisältöön

Päiväsairaalat

Päiväsairaala 1 ja 3 siirtyvät Taysin alaisuuteen 1.1.2021 alkaen. Yksiköiden nimet, sijainnit ja puhelinnumerot säilyvät ennallaan.
Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut osaksi Taysia 1.1.2021

Psykiatrisessa hoidossa ja kuntoutuksessa painotetaan avohoitoa sairaalahoidon sijaan. Tampereella toimii kaksi päiväsairaalaa, jotka tarjoavat tehostettua psykiatrista avohoitoa aikuisille tamperelaisille.

Päiväsairaalaan hakeudutaan lääkärin lähetteellä, esim. terveyskeskus-, työterveys-, yksityis- tai psykiatrian poliklinikan lähetteellä. Lähetteen saavuttua asiakkaalle ilmoitetaan arviointihaastattelun/kartoituskäynnin ajankohta kutsukirjeellä tai puhelimitse.

Hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi lähettävä työntekijä voi ottaa yhteyttä päiväsairaalaan puhelimitse varatakseen arviointihaastattelu- tai kartoituskäyntiajan ja neuvotellakseen hoidon sopivuudesta.

Hoitomuotoina ovat yksilöhoito, ryhmähoito ja yhteisöhoito. Päiväsairaalassa kuntoudutaan yksilöllisen suunnitelman mukaisesti. Hoidon päätyttyä potilas palaa takaisin entiseen hoitopaikkaansa tai tarvittaessa järjestetään muu jatkohoito.

Päiväsairaala 1

Päiväsairaala 1:ssa hoidetaan aikuisikäisiä mielialahäiriötä tai muuta psyykkistä häiriötä sairastavia tamperelaisia. Hoitoaika on yleensä 2 - 4 viikkoa.

Arviointihaastattelussa kartoitetaan potilaan hoitoon hakeutumisen syitä ja elämäntilannetta sekä tehdään tavoitteet hoitojaksolle. Haastattelussa ovat päiväsairaalasta mukana lääkäri ja tuleva omahoitaja. Arviointihaastatteluun voi osallistua perheenjäseniä tai muita läheisiä ihmisiä. Potilaan motivaatio hoidon suunnittelussa ja toteuttamisessa on tärkeää.

Asiakkalla on kahdenkeskisiä keskusteluja omahoitajan kanssa on 1 - 2 kertaa viikossa. Päiväsairaalahoitojakson aikana on useita erilaisia hoidollisia ryhmiä.

Hoitopäivä alkaa maanantaina ja perjantaina klo 8.30, tiistaina ja torstaina klo 9.30. Hoitopäivä päättyy klo 14. Keskiviikkona on polikliininen päivä (arviointihaastatteluja, polikliinisia yksilö-, pari-, perhe- ja verkostotapaamisia).

Päiväsairaala 3

Päiväsairaala 3 auttaa 18 - 30 -vuotiaita nuoria aikuisia, joilla on vakavia mielenterveydellisiä ongelmia. Hoitoaika on keskimäärin kuusi viikkoa.

Avohoidon tavoitteena on poistaa tai lievittää potilaan oireita, ennaltaehkäistä uusia psykoosijaksoja tai muiden vakavien oireiden uusiutumista sekä parantaa potilaan psykososiaalista toimintakykyä ja elämänlaatua.

Arviointihaastattelukäynnillä kartoitetaan potilaan hoitoon hakeutumisen syitä, elämäntilannetta ja oireita sekä tehdään jatkosuunnitelma hoidosta. Haastattelussa ovat päiväsairaalasta mukana erikoislääkäri, psykologi ja tuleva omahoitaja.

Päiväsairaala on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.30 - 14. Iltapäivisin järjestetään perhetapaamisia ja hoitoneuvotteluja. Iltaisin ja viikonloppuisin ei ole hoitoa eikä erillistä päivystystä.

Asiakasmaksut

Päiväsairaala 1:n ja 3:n hoitopäivämaksu on 17,90 euroa per päivä, maksu sisältää aamupalan, lounaan ja päiväkahvin. Lasku hoitopäivistä lähetetään potilaalle kotiin. Päiväsairaalamaksut kerryttävät kunnallista asiakasmaksukattoa.

Päiväsairaalahoidon aikana potilas huolehtii itse lääkkeistään, maksaa itse matkansa sekä lääkärinlausunto- ja todistuspalkkiot.