Siirry sisältöön

Päivystävät sijaisperheet

Mikä päivystävä sijaisperhe?

Päivystäviä sijaisperheitä tarvitaan äkillisiä lastensuojelun kriisitilanteita varten, eli silloin, kun lapsen täytyy päästä sijaisperheeseen heti.

Päivystävät sijaisperheet ovat valmiina ottamaan sijoitettavan lapsen (tai sisarusten kyseessä ollessa lapset) luokseen välittömästi ja sitoutuvat hoitamaan häntä, kunnes lapsi palaa kotiin tai siirtyy pitkäaikaiseen sijaisperheeseen. Sijoitusten kestot vaihtelevat muutamasta päivästä yli vuoteen. Sijoitettavat lapset voivat olla minkä ikäisiä tahansa, vauvasta nuorisoikäiseen. Eniten päivystysperheisiin sijoitetaan alle 12-vuotiaita lapsia.

Päivystysperheessä lasta hoidetaan perheen jäsenenä. Päivystysperhe tarjoaa lapselle turvallista, tavallista arkea ja mahdollisuuden kiintyä hoitavaan aikuiseen. Samalla päivystysperhe auttaa lasta pitämään yhteyttä omiin läheisiinsä.

Sijaisvanhemmalle päivystysperhetoiminta on vaihtoehto palkkatyölle kodin ulkopuolella. Päivystysajalta maksetaan päivystyskorvausta ja lapsen/lasten hoidon ajalta hoitopalkkiota ja kulukorvausta, joiden taso on kilpailukykyinen.

Perhehoito Luotsin päivystysperhetoiminnan piirissä on noin 50 päivystävää sijaisperhettä.

Päivystysperhetoiminta sopii teidän perheelle, kun

  • olette käyneet sijaisperheiden ennakkovalmennuksen eli PRIDEn: Lisätietoa valmennuksesta
  • asutte lähellä Tamperetta, korkeintaan tunnin ajomatkan päässä
  • pystytte sitoutumaan päivystysperhetoimintaan päätoimisesti. Päivystävä sijaisvanhempi on kotona ja valmiina vastaanottamaan kiireellisesti sijoitettavan lapsen. Toinen sijaisvanhemmista voi käydä työssä kodin ulkopuolella.
  • Olette valmiina ottamaan lapsen vastaan riippumatta hänen taustastaan. Päivystysperheen kanssa sovitaan sijoitettavan lapsen iästä ja eläinallergiat otetaan huomioon, jos päivystysperheellä on lemmikkieläimiä.
  • Teillä on hyvät yhteistyötaidot ja joustavuutta, eivätkä muuttuvat tilanteet tuota ongelmia!

Päivystysperhe saa tukea tehtävässään

Jokaiselle päivystysperheelle nimetään kaksi omaa ohjaajaa, jotka kulkevat perheen rinnalla koko sijoituksen ajan. Ohjaajat tekevät kotikäyntejä päivystysperheeseen, tapaavat perhettä Luotsissa, pitävät yhteyttä puhelimitse ja osallistuvat sijoitetun lapsen asioita koskeviin neuvotteluihin yhdessä päivystysperheen kanssa.

Ohjaustyö tukee myös lapsen vanhempien ja sijaisperheen välistä yhteistyötä. Päivystävä ohjaustyön työntekijä on tarvittaessa tavoitettavissa ympäri vuorokauden.

Päivystysperheellä on oma sosiaalityöntekijä Luotsissa (perhehoitolain mukainen vastuutyöntekijä).

Sijaisvanhemmat osallistuvat päivystysperheiden ryhmätyönohjaukseen kuukausittain ja päivystysperheille räätälöityyn jatkovalmennukseen (toiminnan alettua).

Päivystysperhe voi konsultoida erityistyöntekijää (esimerkiksi psykologia) lapsen asioissa.

Päivystysperheeksi?

Haluan ryhtyä päivystysperheeksi!

Ota yhteyttä: puhelin 040 800 4200 tai sähköpostitse luotsi(at)tampere.fi


Hakemus perhehoitajaksi (pdf)Täytä ja lähetä hakemuslomake joko [email protected] tai Perhehoito Luotsi, Karhunkatu 45 H 1, 33520 Tampere.

Video päivystysperhetoiminnasta


Palaute