Siirry sisältöön

Kulttuuriraitit

Paten ja Juicen Tampere sekä parikymmentä muuta kuvakulmaa kaupunkiin!

Tutustu Tampereeseen kulttuuriraiteilla! Sarjassa on tähän mennessä ilmestynyt 26 osaa, joista kukin esittelee Tamperetta omasta näkökulmastaan. Kulttuuriraiteille voi lähteä silloin, kun itselle sopii, ja ne voi käydä läpi kävellen, pyöräillen, potkulautaillen, autolla tai paikoillaan pysyen.

Raitteihin voi tutustua sähköisesti tai painettujen esitteiden avulla. Useista raiteista on tuotettu myös videoita ja raittisivustoja. Lisäksi löytyy myös mobiili- ja ääniraitteja. Painettuja esitteitä on jaossa muun muassa Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikön toimipisteessä Kulttuuritalo Laikussa sekä useissa kirjastoissa.


Uusimmat raittijulkaisut


Tampereen jääkiakkoraitti

"Pelakkaa pojat", siitä legendaarisesta lauseesta kaikki sai alkunsa. Tutustu kiakon historiaan Tampereella sekä lajille tärkeiksi muodostuneisiin paikkoihin.

Tampere Hockey Route

Tampere is known as the cradle of Finnish ice hockey. It all started on Boxing Day in 1926, when Yrjö Salminen - a factory owner from Tampere - brought ice hockey sticks and pucks to the skating rink of the local Pyrintö club on the ice of Lake Pyhäjärvi, encouraging the boys there to try a new sport. Choose this Route and get to know the important historical places and spaces of local ice hockey history!


Kyselyt ja painetut esitteet:
Kaupunkikulttuuriyksikkö
sähköposti [email protected]
puhelin 040 806 2330

Kaupunkikulttuuriyksikön toimisto sijaitsee Kulttuuritalo Laikussa, kivenheiton päässä Keskustorilta.


Tarkista Kulttuuritalo Laikun aukioloajat sen omilta verkkosivuilta:

Lisätietoja raiteista
Koordinaattori
Ulla Majamaa
puhelin +358405104079
sähköposti [email protected]

Kirjailija- ja kirjallisuusraitit


Komisario Koskisen Tampere

Komisario Koskinen: 40-vuotias eronnut hervantalainen. Äkkipikainen luonne, mutta leppyy nopeasti. Harrastuksina lenkkeily, pyöräily ja masokistinen suolla rämpiminen. Lempijuoma olut ja piimä. Kirjailija Seppo Jokisen dekkareihin pohjautuvalla kulttuuriraitilla kuljetaan Komisario Koskisen mukana ja selvitetään murhamysteeriä tutuissa Tampereen maisemissa.


Väinö Linnan Tampere

Väinö Linnan Tampere -nettisivusto on aivan uudenlainen opas Linnan henkilöön ja maailmaan.


Kalle Päätalo -raitti

Kirjailija Kalle Päätalo toimi ennen kirjailijaksi ryhtymistään kirvesmiehenä ja sittemmin rakennusmestarina. Raitin kohteita ovat tamperelaistalot, joita Päätalo on ollut rakentamassa. Raitti julkistettiin kirjailijan syntymäpäivänä 11.11.2007.Hannu Salama -raitti

Hannu salama -raitti koostuu reilusta kymmenestä kohteesta, jotka ovat olleet merkittäviä Salaman elämässä ja/tai tuotannossa. Raitti kulkee yli 30 kilometrin matkan aina Kämmenniemen Värmälän kylästä Saarikorven hautausmaalle Lamminpäähän asti.


Tiina-raitti kirjailija Anni Polvan lapsuudenmaisemissa

Tiina-raitti kuljettaa raittiin tutustuvaa Anni Polvan lapsuusaikaisissa maisemissa Tammelassa ja Etu-Kalevassa. Tiina-kirjojen tapahtumat sijoittuvat samoille seuduille.

Tiina-raitti oli ensimmäinen kulttuuriraitti, ja se julkistettiin Tiinan päivänä 24.7.2007.


Lauri Viita -raitti

Raitilla kuljetaan pispalalaiskirjailija Lauri Viidan jalanjäljissä Pispalanharjun maisemissa. Raitin varrella on muun muassa Viidan syntymäkoti Pispalanharjun Vesisäiliönmäellä, Pispalan työväentalo, jossa Alfhild sai kantaesityksensä, sekä Lauri Viidan muistomerkki.

Raitista on myös tehty raittisivusto, jolla Viidan aikalaiset kertovat muistojaan. Esitteessä ja sivustolla on osittain eri kohteita.


Muut henkilöraitit


Juicen Tampere

"Tulin puuteriksi Tampereen poskeen…", lauloi Juice Leskinen. Lue tarina ja katso videoita Juicen elämänvaiheista Tampereella ystävien ja tuttavien kertomana.

Raittiesitteessä on myös tarina manserockin synnystä.


Kimmo Kaivanto - Elämä ja julkiset teokset Tampereella

Jos tamperelaisia pyydetään mainitsemaan nimeltä joku tamperelainen kuvataiteilija, useimmat varmasti vastaavat empimättä Kimmo Kaivanto. Taideraitti seuraa tuotteliaimman luomiskautensa Tampereella viettäneen Kaivannon jalanjälkiä tämän syntymä- ja kotikaupungissa sekä esittelee taiteilijan Tampereella julkisesti esillä olevia veistoksia.


Pate Mustajärven Ikuri

Ikurissa ei ole oikeastaan mitään erikoista nähtävää. Paitsi että se on muusikko Pate Mustajärven synnyinseutua ja siksi kulttuurinähtävyys. Pate Mustajärven Ikuri -raitti julkistettiin 23.9.2008. Avauskävely kuljettiin Paten lapsuuden ja nuoruuden maisemissa.


Sara Hildén -raitti

Sara Hildén (1905-1993) oli muotialan liikenainen, taidemesenaatti ja modernin taiteen museon perustaja. Raitti esittelee Hildénin elämään merkittävällä tavalla liittyneitä kaupunginosia ja rakennuksia. Teksti ja raitti perustuvat Anna Kortelaisen teokseen Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää (Gummerus 2018).


Wivi Lönn -raitti

Wivi Lönn oli suomalaisten naisarkkitehtien pioneeri. Lönn vaikutti merkittävästi Tampereen arkkitehtuuriin 1900-luvun alussa, kun kaupungissa elettiin taloudellisen nousukauden aikaa. Lönnin raitilla nähdään millaisen kädenjäljen lahjakas arkkitehti on jättänyt kaupunkiimme


Historia- ja kaupunginosaraitit


Epilä-raitti

Epilä on historiallinen harjujen ja huviloiden kaupunginosa. Raitti kulkee asuinalueen läpi esitellen alueen maantiedettä ja historiaa.


Hervanta-raitti

Tampereen sateliittikaupunginosan historiaan pureutuva Hervanta-raitti kuljettaa lukijan vesitornilta Hervantakeskukseen. Raitti pohjautuu kahteen kaupunginosakirjaan.


Hilma ja pumpulitehdas – Lasten Finlayson -raitti

Hilma on 12-vuotias Finlaysonin puuvillatehtaalla töissä ollut iloinen tyttö. Hilma johdattaa Lasten Finlayson -raitin kulkijat läpi Finlaysoniin alueen pihojen ja katujen. Mukana on hauskoja tehtäviä ja arvoituksia.


Hämeenkatu-raitti (itä)

Tampereen keskustan pääkadun alkupäätä kuvaava Hämeenkatu-raitti esittelee tonttien ja rakennusten historiaa Rautatieasemalta Tammerkoskelle asti.


Härmälän huvilarannikko -raitti

Härmälän huvilarannikko -raitti kertoo herrasväen kesäasumisesta

Rantaperkiössä ja Härmälässä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Käsitteeksi muodostunut "huvilarannikko" kuvaa Pyhäjärven rantakaistaletta Vihiojan suulta Härmälänojalle eli Pirkkalan rajalle.


Kapinaraitti 1918

Vuonna 1918 käytiin Tampereen seudulla valkoisen armeijan ja punakaartien verinen valtataistelu, johon myös ulkovallat sekaantuivat.

Kapinaraitti tutustuttaa paikkoihin ja rakennuksiin, joilla on vuoden 1918 tapahtumiin liittyvä historia.


Kaukajärvi - Tampereen ensimmäinen lähiö

Kaukajärvellä on ollut yhtäjaksoisesti asutusta jo viikinkiajasta alkaen. Satoja vuosia myöhemmin alueelle kaavoitettiin Tampereen ensimmäinen lähiö, joka sai järven mukaan nimekseen Kaukajärvi. Raitti kulkee alueen halki esitelleen jääkauden muodostelmia, 1800-luvun kartanoja sekä uudempaa rakennuskantaa.


Keskustori 360 º

Keskustori 360 º on ainoa raitti, jolla ei kävellä laisinkaan. Raitti kuljetaan pyörähtämällä ympäri Keskustorin keskellä seisoen. Torin laidoilla sijaitsee lukuisia historiallisesti merkittäviä ja mielenkiintoisia rakennuksia.Patruuna Wilhelm von Nottbeckin raitti

Patruuna Wilhelm von Nottbeckin Tampere -raitti kertoo Finlaysonin tehtaan perustajan vaiheista ja Finlaysonin alueen huimasta kehityksestä 1800-luvulla.Tampereen likat - naisaiheisia julkisia veistoksia

Tampere tunnetaan etenkin kenkä- ja tekstiiliteollisuudesta, joka työllisti 1800–1900 -luvulla tuhansittain naisia. Tampere leimautui naisten kaupungiksi, ja "Tampereen likoista" muodostui käsite. Tampereen likkojen raitilla tutustutaan Tampereen naisaiheisiin julkisiin veistoksiin, joita löytyy ympäri kaupunkia. Oppaana raitilla toimii tietokirjailijana ja feministinä tunnettu Rosa Meriläinen – itsekin Tampereen likka.


Teollinen Tammela -raitti

Kenkiä, tapetteja, keppejä, lakkeja, laivoja, polkupyöriä, mopoja, raitiovaunuja, höyrykattiloita, makeisia ja paljon muuta. Tammela oli aina 1960-luvulle ainutlaatuinen teollinen keskus, jossa valmistettiin monenlaisia tuotteita. Teollinen Tammela -raitilla tutustutaan keskustan tuntumassa sijaitsevan kaupunginosan vanhoihin tehtaisiin.Tampella avautuu -raitti

Tampella avautuu -raitin ovat tehneet kulttuuriluotsit ja Pirkanmaan maakuntamuseo yhteistyössä Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikön kanssa. Raitilla tutustutaan Tampellan alueeseen ennen ja nyt.Pyöräilyraitit


Pyöräillen Kissanmaalta Messukylään

Pyöräilyraitti kulkee pääosin vanhan Messukylän pitäjän alueella. Messukylä liitettiin Tampereeseen 1947, minkä jälkeen alueet on kaavoitettu asuinalueiksi.Pyöräillen Pispalasta Mustavuoreen ja Lamminpäähän

Nyt hypätään pyörän satulaan! 19 km pituisella pyöräilyraitilla kuljetaan länsi-Tampereen kulttuuriympäristössä alueella, joka liitettiin Pohjois-Pirkkalasta Tampereeseen vuonna 1937.Pyöräillen Pispalasta Reuhariin

Nyt poljetaan! Pyöräilyraitti tutustuttaa kulkijansa Lielahden-Pohtolan-Lentävänniemen alueen kultuuriympäristöön. Reitin pituus on noin 16 km.

Katso myös

Elonvirtaa ja päiväperhoja - Koukkuniemen historiapolku

Koukkuniemen vanhainkodin piha-alueella voi kiertää tutustuen Elonvirtaa ja päiväperhoja - Koukkuniemen historiapolkuun, jonka opastetauluissa kerrotaan alueen historiasta ja taideveistoksista.

Mobiiliraitit

Komisario Koskisen Tampere, Vivi Lönnin raitti, Juicen Tampere ja Kapinaraitti 1928 löytyvät myös Tampere.Finland-sovelluksesta. Raitit löytyvät Tampere.Finland-sovelluksen Nauti-osion takaa.

Ääniraitit

Mitä taas Tampereen keskustan rakennukset sanoisivat, jos osaisivat puhua? Uusi ääniopastus johdattaa kuulijan keskustan rakennusten merkittäviin tapahtumiin sekä muutoksiin niin seinien sisällä kuin kaupunkikuvassakin, tätä päivää unohtamatta. Ääniraidat vievät matkalle Finlaysonin ja Vapriikin alueelta hotelli Tammerille ja siitä eteenpäin Kulttuuritalo Laikulle (entinen Vanha kirjastotalo) sekä Tampereen Teatterille. Voconautin ääniopastus koskenrantamaisemiin on julkaistu wav-tiedostoina ja mp3-muodossa.


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/kulttuuriraitit