Kulttuuriraitit
Paten ja Juicen Tampere sekä parikymmentä muuta kuvakulmaa kaupunkiin!
Tutustu Tampereeseen kulttuuriraiteilla! Sarjassa on tähän mennessä ilmestynyt 26 osaa, joista kukin esittelee Tamperetta omasta näkökulmastaan. Kulttuuriraiteille voi lähteä silloin, kun itselle sopii, ja ne voi käydä läpi kävellen, pyöräillen, potkulautaillen, autolla tai paikoillaan pysyen.
Raitteihin voi tutustua sähköisesti tai painettujen esitteiden avulla. Useista raiteista on tuotettu myös videoita ja raittisivustoja. Lisäksi löytyy myös mobiili- ja ääniraitteja. Painettuja esitteitä on jaossa muun muassa Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikön toimipisteessä Kulttuuritalo Laikussa sekä useissa kirjastoissa.

"Pelakkaa pojat", siitä legendaarisesta lauseesta kaikki sai alkunsa. Tutustu kiakon historiaan Tampereella sekä lajille tärkeiksi muodostuneisiin paikkoihin.
Tampere is known as the cradle of Finnish ice hockey. It all started on Boxing Day in 1926, when Yrjö Salminen - a factory owner from Tampere - brought ice hockey sticks and pucks to the skating rink of the local Pyrintö club on the ice of Lake Pyhäjärvi, encouraging the boys there to try a new sport. Choose this Route and get to know the important historical places and spaces of local ice hockey history!
Kaupunkikulttuuriyksikön toimisto sijaitsee Kulttuuritalo Laikussa, kivenheiton päässä
Keskustorilta.
Tarkista Kulttuuritalo Laikun aukioloajat sen omilta verkkosivuilta:
Ulkoinen linkkiKulttuuritalo Laikku www.laikku.fi

Komisario Koskisen Tampere
Komisario Koskinen: 40-vuotias eronnut hervantalainen. Äkkipikainen luonne, mutta leppyy nopeasti. Harrastuksina lenkkeily, pyöräily ja masokistinen suolla rämpiminen. Lempijuoma olut ja piimä. Kirjailija Seppo Jokisen dekkareihin pohjautuvalla kulttuuriraitilla kuljetaan Komisario Koskisen mukana ja selvitetään murhamysteeriä tutuissa Tampereen maisemissa.
Ulkoinen linkkiKomisario Koskisen Tampere -raittisivusto https://raitit.fi/koskinen/

Väinö Linnan Tampere
Väinö Linnan Tampere -nettisivusto on aivan uudenlainen opas Linnan henkilöön ja maailmaan.
Ulkoinen linkkiVäinö Linnan Tampere -raittisivusto www.raitit.fi/linnantampere/

Kirjailija Kalle Päätalo
toimi ennen kirjailijaksi ryhtymistään kirvesmiehenä ja sittemmin
rakennusmestarina. Raitin kohteita ovat tamperelaistalot, joita Päätalo
on ollut rakentamassa. Raitti julkistettiin kirjailijan syntymäpäivänä
11.11.2007.

Hannu salama -raitti koostuu reilusta kymmenestä kohteesta, jotka ovat olleet merkittäviä Salaman elämässä ja/tai tuotannossa. Raitti kulkee yli 30 kilometrin matkan aina Kämmenniemen Värmälän kylästä Saarikorven hautausmaalle Lamminpäähän asti.

Tiina-raitti kirjailija Anni Polvan lapsuudenmaisemissa
Tiina-raitti kuljettaa raittiin tutustuvaa Anni Polvan lapsuusaikaisissa maisemissa Tammelassa ja Etu-Kalevassa. Tiina-kirjojen tapahtumat sijoittuvat samoille seuduille.
Tiina-raitti oli ensimmäinen kulttuuriraitti, ja se julkistettiin Tiinan päivänä 24.7.2007.

Lauri Viita -raitti
Raitilla kuljetaan pispalalaiskirjailija Lauri Viidan jalanjäljissä Pispalanharjun maisemissa. Raitin
varrella on muun muassa Viidan syntymäkoti Pispalanharjun
Vesisäiliönmäellä, Pispalan työväentalo, jossa Alfhild sai
kantaesityksensä, sekä Lauri Viidan muistomerkki.
Raitista on myös tehty raittisivusto, jolla Viidan aikalaiset kertovat muistojaan. Esitteessä ja sivustolla on osittain eri kohteita.
Ulkoinen linkkiLauri Viita -raittisivusto www.raitit.fi/viidantampere/

Juicen Tampere
"Tulin puuteriksi Tampereen poskeen…", lauloi Juice Leskinen. Lue tarina ja katso videoita Juicen elämänvaiheista Tampereella ystävien ja tuttavien kertomana.
Raittiesitteessä on myös tarina manserockin synnystä.
Ulkoinen linkkiJuicen Tampere -raittisivusto www.raitit.fi/juicentampere/

Kimmo Kaivanto - Elämä ja julkiset teokset Tampereella
Jos tamperelaisia pyydetään mainitsemaan nimeltä joku tamperelainen kuvataiteilija, useimmat varmasti vastaavat empimättä Kimmo Kaivanto. Taideraitti seuraa tuotteliaimman luomiskautensa Tampereella viettäneen Kaivannon jalanjälkiä tämän syntymä- ja kotikaupungissa sekä esittelee taiteilijan Tampereella julkisesti esillä olevia veistoksia.
Ulkoinen linkkiKimmo Kaivanto -raittivideo https://raitit.fi/kaivanto/

Pate Mustajärven Ikuri
Ikurissa ei ole oikeastaan mitään erikoista nähtävää. Paitsi että se on muusikko Pate Mustajärven synnyinseutua ja siksi kulttuurinähtävyys. Pate Mustajärven Ikuri -raitti julkistettiin 23.9.2008. Avauskävely kuljettiin Paten lapsuuden ja nuoruuden maisemissa.
Ulkoinen linkkiPate Mustajärven Ikuri -raittivideo https://raitit.fi/pate/

Sara Hildén -raitti
Sara Hildén (1905-1993) oli muotialan liikenainen, taidemesenaatti ja modernin taiteen museon perustaja. Raitti esittelee Hildénin elämään merkittävällä tavalla liittyneitä kaupunginosia ja rakennuksia. Teksti ja raitti perustuvat Anna Kortelaisen teokseen Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää (Gummerus 2018).

Wivi Lönn -raitti
Wivi Lönn oli suomalaisten
naisarkkitehtien pioneeri. Lönn vaikutti merkittävästi Tampereen
arkkitehtuuriin 1900-luvun alussa, kun kaupungissa elettiin
taloudellisen nousukauden aikaa. Lönnin raitilla nähdään millaisen
kädenjäljen lahjakas arkkitehti on jättänyt kaupunkiimme

Epilä-raitti
Epilä on historiallinen harjujen ja huviloiden kaupunginosa. Raitti kulkee asuinalueen läpi esitellen alueen maantiedettä ja historiaa.

Hervanta-raitti
Tampereen sateliittikaupunginosan historiaan pureutuva Hervanta-raitti kuljettaa lukijan vesitornilta Hervantakeskukseen. Raitti pohjautuu kahteen kaupunginosakirjaan.

Hilma ja pumpulitehdas – Lasten Finlayson -raitti
Hilma on 12-vuotias Finlaysonin puuvillatehtaalla töissä ollut iloinen tyttö. Hilma johdattaa Lasten Finlayson -raitin kulkijat läpi Finlaysoniin alueen pihojen ja katujen. Mukana on hauskoja tehtäviä ja arvoituksia.

Hämeenkatu-raitti (itä)
Tampereen keskustan pääkadun alkupäätä kuvaava Hämeenkatu-raitti esittelee tonttien ja rakennusten historiaa Rautatieasemalta Tammerkoskelle asti.

Härmälän huvilarannikko -raitti
Härmälän huvilarannikko -raitti kertoo herrasväen kesäasumisesta
Rantaperkiössä ja Härmälässä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Käsitteeksi muodostunut "huvilarannikko" kuvaa Pyhäjärven rantakaistaletta Vihiojan suulta Härmälänojalle eli Pirkkalan rajalle.

Kapinaraitti 1918
Vuonna 1918 käytiin Tampereen seudulla valkoisen armeijan ja punakaartien verinen valtataistelu, johon myös ulkovallat sekaantuivat.
Kapinaraitti tutustuttaa paikkoihin ja rakennuksiin, joilla on vuoden 1918 tapahtumiin liittyvä historia.
Ulkoinen linkkiKapinaraittivideo https://raitit.fi/kapinaraitti/

Kaukajärvi - Tampereen ensimmäinen lähiö
Kaukajärvellä on ollut yhtäjaksoisesti asutusta jo viikinkiajasta alkaen. Satoja vuosia myöhemmin alueelle kaavoitettiin Tampereen ensimmäinen lähiö, joka sai järven mukaan nimekseen Kaukajärvi. Raitti kulkee alueen halki esitelleen jääkauden muodostelmia, 1800-luvun kartanoja sekä uudempaa rakennuskantaa.
Ulkoinen linkkiKaukajärvi-raittivideo https://raitit.fi/kaukajarvi/

Keskustori 360 º
Keskustori 360 º on ainoa raitti, jolla ei kävellä laisinkaan. Raitti kuljetaan pyörähtämällä ympäri Keskustorin keskellä seisoen. Torin laidoilla sijaitsee lukuisia historiallisesti merkittäviä ja mielenkiintoisia rakennuksia.
Ulkoinen linkkiKeskustori 360 -raittivideo https://raitit.fi/keskustori/

Patruuna Wilhelm von Nottbeckin raitti
Patruuna Wilhelm von Nottbeckin Tampere -raitti kertoo Finlaysonin tehtaan perustajan vaiheista ja Finlaysonin alueen huimasta kehityksestä 1800-luvulla.

Tampereen likat - naisaiheisia julkisia veistoksia
Tampere tunnetaan etenkin kenkä- ja tekstiiliteollisuudesta, joka työllisti 1800–1900 -luvulla tuhansittain naisia. Tampere leimautui naisten kaupungiksi, ja "Tampereen likoista" muodostui käsite. Tampereen likkojen raitilla tutustutaan Tampereen naisaiheisiin julkisiin veistoksiin, joita löytyy ympäri kaupunkia. Oppaana raitilla toimii tietokirjailijana ja feministinä tunnettu Rosa Meriläinen – itsekin Tampereen likka.
Ulkoinen linkkiTampereen Likat kartalla Citynomadin sivuilla https://citynomadi.com/route/e65752aeefd70a4baf355728000f4e1f

Teollinen Tammela -raitti
Kenkiä, tapetteja, keppejä, lakkeja, laivoja, polkupyöriä, mopoja, raitiovaunuja, höyrykattiloita, makeisia ja paljon muuta. Tammela oli aina 1960-luvulle ainutlaatuinen teollinen keskus, jossa valmistettiin monenlaisia tuotteita. Teollinen Tammela -raitilla tutustutaan keskustan tuntumassa sijaitsevan kaupunginosan vanhoihin tehtaisiin.

Tampella avautuu -raitti
Tampella avautuu -raitin ovat
tehneet kulttuuriluotsit ja Pirkanmaan maakuntamuseo yhteistyössä
Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikön kanssa. Raitilla tutustutaan
Tampellan alueeseen ennen ja nyt.

Pyöräillen Kissanmaalta Messukylään
Pyöräilyraitti kulkee pääosin vanhan Messukylän pitäjän alueella. Messukylä liitettiin Tampereeseen 1947, minkä jälkeen alueet on kaavoitettu asuinalueiksi.

Pyöräillen Pispalasta Mustavuoreen ja Lamminpäähän
Nyt hypätään pyörän satulaan! 19 km pituisella pyöräilyraitilla kuljetaan länsi-Tampereen kulttuuriympäristössä alueella, joka liitettiin Pohjois-Pirkkalasta Tampereeseen vuonna 1937.

Koukkuniemen vanhainkodin piha-alueella voi kiertää tutustuen Elonvirtaa ja päiväperhoja - Koukkuniemen historiapolkuun, jonka opastetauluissa kerrotaan alueen historiasta ja taideveistoksista.
Komisario Koskisen Tampere, Vivi Lönnin raitti, Juicen Tampere ja Kapinaraitti 1928 löytyvät myös Tampere.Finland-sovelluksesta. Raitit löytyvät Tampere.Finland-sovelluksen Nauti-osion takaa.
Mobiilipalvelut
Tietoja Tampereen kaupungin mobiilipalveluista sekä ohjeita niiden käyttöönottoon.

Mitä taas Tampereen keskustan rakennukset sanoisivat, jos osaisivat puhua? Uusi ääniopastus johdattaa kuulijan keskustan rakennusten merkittäviin tapahtumiin sekä muutoksiin niin seinien sisällä kuin kaupunkikuvassakin, tätä päivää unohtamatta. Ääniraidat vievät matkalle Finlaysonin ja Vapriikin alueelta hotelli Tammerille ja siitä eteenpäin Kulttuuritalo Laikulle (entinen Vanha kirjastotalo) sekä Tampereen Teatterille. Voconautin ääniopastus koskenrantamaisemiin on julkaistu wav-tiedostoina ja mp3-muodossa.
Ulkoinen linkkiWav-tiedostot https://www.dropbox.com/sh/ldqyfg0ju8b7dbs/AAC181m3okDlJaPXEyEeu5EGa?dl=0
Ulkoinen linkkiMp3-tiedosto https://www.dropbox.com/s/cr4k2b0552nkgkp/TreVoco_finalMIX_kaikki_stoorit.mp3?dl=0
Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/kulttuuriraitit