Siirry sisältöön

Pirkanmaan kirjoituskilpailu

Pirkanmaan kirjoituskilpailu

Tampereen kaupunginkirjaston vuosittain järjestämään kilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta. Jo 69 kertaa järjestetyn Pirkanmaan kirjoituskilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen. Kilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta.

Pirkanmaan kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa: proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samanaikaisesti. Kummankin sarjan voittaja palkitaan 1 000 euron rahapalkinnolla. Lisäksi jaetaan kunniamainintoja.

Vuoden 2020 parhaat valittu

Vuoden 2020 Pirkanmaan kirjoituskilpailu on ratkennut. Proosasarjan voittoon ylsi pälkäneläinen Kirta Koskinen ja lyriikkasarjan voittoon tamperelainen Risto-Matti Rasa.

Voittajat ja kunniamaininnan saajat julkistettiin koronatilanteen vuoksi virtuaalisesti järjestetyssä palkintojenjaossa tiistaina 19. toukokuuta klo 17. Palkintolautakunnan valintoja perustelivat Ulkoinen linkkikulttuuri- ja vapaa-aikakanavan lähetyksessä kirjallisuudentutkija Hanna Samola ja kirjailija Asko Jaakonaho. Tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen.

Kilpailutöitä saapui yhteensä 323, joista proosasarjaan osallistui 180 ja lyriikkasarjaan 143. Palkintolautakuntaan kuuluivat Samolan ja Jaakonahon lisäksi näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltola sekä runoilija, kääntäjä Pekka Kytömäki.

Parhaat tekstit rohkeasti omilla poluillaan

Palkintolautakunnan mukaan Pirkanmaan kirjoituskilpailu osoitti jälleen kirjoitusharrastuksen laajuuden ja tasokkuuden. Kärki oli kummassakin sarjassa tasainen. Lisäksi voittajatekstien ja kunniamainintojen ulkopuolelle jäi monia vahvoja ja tuomaristoa puhuttaneita tekstejä.

Asko Jaakonahon mukaan useita tekstejä luonnehti virkistävä riskinotto, mikä näkyi sekä aiheen valinnassa että kielessä. Parhaimmat tekstit saivat lukijat toivomaan, että kirjoittaja jatkaisi tekstinsä kanssa pidemmälle romaaniksi, novellikokoelmaksi tai runokokoelmaksi laajentaen.

- Kirjoittajat ovat lähteneet rohkeasti tekemään tekstikokeilujaan omaa näkemystään seuraten. Voittajateksteille oli ominaista tyylin ja muodon taju – kaikki palaset olivat kohdillaan. Suomalaiseen nykypäivään ja historiaan sijoittuvat tekstit tarjosivat terävää havainnointia, sekä yksilöön että lähiyhteisöön tarkentaen. Arkitodellisuuden ohella teksteille oli haettu uutta kulmaa vaikkapa ulkomaille sijoittuvista tapahtumapaikoista ja kansanperinteestä.

Vahvaa ajankuvaa ja monimerkityksisiä kielikuvia

Proosasarjan voittaneen Kirta Koskisen lyhytproosa avaa yllättävän näkymän Suomen ja yhden perheen lähihistoriaan. Perheen vaiheet jäsentyvät vaihtuvien autojen aikakausina, aina Polle-hevosesta valkoisen Wartburgin kautta Duettiin.

- Lyhyiden novellien sarja rakentaa osumatarkkaa, yksityiskohtaista ja aistivoimaista ajankuvaa. Koskinen uudistaa suomalaisen lyhytproosan perinteitä, ja tyylillisinä sukulaisina tulevat mieleen muiden muassa Kari Hotakainen ja Petri Tamminen, Jaakonaho kehuu.

Lyriikkasarjan parhaaksi valittu Risto-Matti Rasan runosarja vakuutti tuomarit monilla tasoillaan.

- Rasan runot ovat hämmentävän tuoreita ja monimerkityksisiä kielikuvia täynnä. Jokainen lukukerta hätkäyttää uudella mahdollisuudella tulkita monimielistä ajatusta olemassaolosta. Nämä runot vaativat ja palkitsevat, eivät kerrasta tyhjene. Ne ovat runoutta, Sirkku Peltola luonnehtii.

Palkitut tekstit 2020

Proosa

1. palkinto, 1 000 euroa

Kirta Koskinen, Pälkäne, novellisarjasta Ulkoinen linkkiPeltilehmiä, ajajia, elämiä ja eläjiä – Kauramoottorista Taavettiin (pdf)

Kunniamaininnat:

Sanna-Erika Suorsa, Tampere, novellista Ulkoinen linkkiKirje Egenille (pdf)
"Kirje Egenille hyödyntää kirjemuotoa omaperäisellä ja tyylikkäällä tavalla. Lukija saa tietoa Edlan ja Egenin suhteesta kirjeiden ja ulkopuolisen kertojan välityksellä."

Marja-Leena Kanerva, Tampere, novellista Ulkoinen linkkiTurvapaikka (pdf)
"Turvapaikka" kuvaa tiiviisti nuoren parin, Jaken ja Sirun, hapuilua tuoreessa parisuhteessa. Dialogin käyttö on taidokasta ja tunnistettavaa. Henkilöistä piirtyy elävä ja sympaattinen kuva, jolloin lukija samaistuu heihin välittömästi. "

Anne Lehtinen, Tampere, novellista Ulkoinen linkkiMaailmanloppu (pdf)
"Espanjalaiseen vuoristokylään sijoittuva novelli kertoo sisaruudesta, kuolemasta ja mahdollisuudesta tuntea läheinen ihminen. Sisarusten matkakuvaukseen liittyy outoja ja mystisiä elementtejä, ja novellia voikin lukea uuskumman lajikehyksessä."

Helena Murtonen-Leppä, Kangasala, novellista Ulkoinen linkkiKeltaisessa kupoliteltassa (pdf)
"Novelli kuvaa päivää kesämökillä pienen tytön näkökulmasta. Yhteen päivään rajautuva näkökulma pitää novellikerronnan jäntevänä, ja lapsen kokemus ja havainnot kantavat läpi novellin."

Juhani Lahtinen, Kankaanpää, novellista Ulkoinen linkkiTanssi (pdf)
"Novelli parodioi yrityselämän slangia ja satirisoi ihmisten tapaa markkinoida itseään ja yrityksiään käyttämällä merkitykseltään onttoa kieltä."

Myös näiden nimimerkkien töistä keskusteltiin: Korkkari, Magge, Kirjovehka, Varis, Taavetti, Riippuu asiayhteydestä, Joku Järvi

Lyriikka

1. palkinto, 1 000 euroa

Risto-Matti Rasa, Tampere, Ulkoinen linkkirunosarjasta (pdf)

Kunniamaininnat

Sanna-Erika Suorsa, Tampere, runosarjasta Ulkoinen linkkiLeikitäänkö että (pdf)
"Näissä runoissa on valoa, kepeyttä, lentoa, huumoria, kielen leikkiä. Säkeissä on lapsen tuntu, lapsen tunnistettavuus, lapsen arvokkuus. Kirjoittaja katsoo maailmaa kauniisti, silti rehellisesti ja uskottavasti."

Pyry Qvick, Tampere, runosarjasta Ulkoinen linkkiKipinöitä (pdf)
"Vetäviä lyhytproosarunoja hoitajan ja asiakkaan kohtaamisista. Ajankohtaisen tuntuisia hoitoalan haasteita ja varjopuolia, tarkasti rajattuja kuvia osin huumorilla valotettuina."

Elli Kuusisto, Tampere, runosarjasta Ulkoinen linkkiRoiske kunnian takaa (pdf)
"Puutarhaan on eksynyt yksi kevyesti humaltunut psykiatri, jonka silmille on roiskahtanut hieman hulluutta. Runoilija kuvaa tyylikkäästi yllättävää kohtaamista ja pionien ylle laskeutuvaa hämärää, jossa on tiettyä taikaa."

Marjo Anttoora, Sastamala, Ulkoinen linkkitankarunosarjasta (pdf)
"Nämä tyylipuhtaat tankat asettuvat muotoonsa harvinaisen luontevasti ja pakottomasti. Perinnetietoista mutta omaäänistä ilmaisua, julkaisuvalmiita runoja."

Juho Hakkarainen, Tampere, runosta Ulkoinen linkkiRakastin (pdf)
"Runo jonka kaikki 98 riviä alkavat sanalla "rakastin" – voiko sellainen toimia? Voi kyllä! Rakastin sitä miten aseistariisuvan yllättävästi runo alkoi, rakastin sen kevyen kliseetöntä kulkua läpi päivien ja öiden, rakastin runon arkisuutta ja yksityiskohtaisuutta, rakastin sitä kuinka toiveikkaasti se päättyi, vaikka kaiken yllä häilyi imperfektin haikeus."

Mika-Petri Nieminen, Tampere, runosarjasta Ulkoinen linkkiKasvunaikoja (pdf)
"Kokoelma on ehyt ja raadollisen rankka saattohoito. Kauniisti ja kipeästi kirjoittaja kykenee runoiksi muotoilemaan ilmiselvästi hyvin omakohtaisen kokemuksen rakkaan menettämisestä."

Myös näiden nimimerkkien töistä keskusteltiin: Sisällöntuottaja, l-uksiut, Visuaalinen, Piscis, Parmenides

Sitaatit ovat poimintoja palkintolautakunnan kommenteista.

Tampereen kaupunginkirjaston viestintä
Viestintäsuunnittelija
Emma Salmi
puhelin 0400 581 510
sähköposti [email protected]

Viestintäsihteeri
Eva Kallioranta
puhelin +358407339277
sähköposti [email protected]

Kilpailusäännöt

Pirkanmaan kirjoituskilpailun säännöt

Kilpailun kilpailusäännöt, vuosittaiset osallistumisohjeet ja jaettavan palkintosumman päättää Tampereen kaupunginkirjasto.

1. Tampereen kaupunginkirjasto järjestää vuosittain kirjoituskilpailun, joka on nimeltään "Pirkanmaan kirjoituskilpailu". Kilpailuun voivat ottaa osaa Pirkanmaalla asuvat, työskentelevät tai opiskelevat henkilöt, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omaksi kaunokirjalliseksi teokseksi lasketaan myös omakustanne. Antologiassa julkaiseminen ei ole este kilpailijan osallistumiselle, kunhan kilpailutyötä ei ole aiemmin julkaistu.

2. Palkintolautakuntaan kuuluu 4 jäsentä, jotka valitsee Tampereen kaupunginhallitus. Palkintolautakunnan jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Vuosittain on erovuorossa kaksi jäsentä, ensin arvan, sitten vuoron mukaan. Palkintolautakunta ei anna arvioita yksittäisistä kilpailutöistä. Palkintolautakunta päättää palkittavista töistä.

3. Kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samana vuonna. Osanottaja voi lähettää erikseen kumpaankin sarjaan korkeintaan 10 sivua lyriikkaa tai proosaa. Proosasarjaan voi lähettää useampia lyhyitä tekstejä, kunhan 10 liuskan määrä ei ylity. Harkinnan mukaan kilpailu voidaan järjestää vuorovuosin lyriikka- tai proosakilpailuna. Osallistumisohjeet ilmoitetaan kunakin vuonna kilpailun alkaessa.

4. Kilpailija suostuu mahdolliseen runojen ja novellien julkaisemiseen kirjaston toimesta ilman eri korvausta. Palkitut työt säilytetään kirjastossa arkistoituina. Palkitsemattomat työt säilytetään kaksi vuotta.

5. Kilpailun rahoituksesta vastaa Tampereen kaupunginkirjasto. Kustannuksiin voidaan pyytää avustusta myös muilta tahoilta.

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/pirkanmaankirjoituskilpailu