3.–6. vuosiluokat

Oppilaana alakoulussa
Päivitetty 13.3.2023
Vuosiluokkien 3-6 aikana vahvistetaan ja täydennetään aikaisemmin opittuja perustaitoja ja opitaan paljon uutta. Uusia oppiaineita tulee vähitellen ja oppilaita ohjataan löytämään itselle hyviä opiskelutapoja ja -taitoja. Oppilaiden tuki ja ohjaus ovat tärkeässä roolissa.
Kolmannelta luokalta lähtien voi opiskella musiikkia tai kuvataidetta painotetun opetussuunnitelman mukaisesti. Näille musiikki- ja kuvataideluokille oppilaat valitaan soveltuvuuskokeiden perusteella.
Vuosiluokalla 3-6 oppimista arvioidaan monipuolisesti koko lukuvuoden ajan. Oppilaat saavat lukuvuoden päätteeksi lukuvuositodistuksen. Lukuvuositodistus kuvaa koko lukuvuoden osaamista suhteessa kullekin oppiaineelle asetettuihin tavoitteisiin. Oppilaiden osaamisen ja oppimisen lisäksi arvioidaan käyttäytymistä ja työskentelyä. Oppilas saa käyttäytymisestä erillisen arvioinnin ja työskentelyn arviointi on osa oppiaineen arviointia. Käyttäytymisen osalta arvioidaan ensisijaisesti yhteisesti sovittujen sääntöjen ja toimintatapojen noudattamista. Tavoitteena on oppilaan hyvä ja toiset huomioon ottava käyttäytyminen.
Vuosiluokilla 5-6 oppilaat saavat syyslukukauden lopussa annettavan välitodistuksen, joka kuvaa syyslukukauden osaamista suhteessa oppiaineille annettuihin tavoitteisiin. Välitodistus on samansisältöinen lukuvuositodistuksen kanssa.
Arviointi on osa oppimisprosessia ja sen tehtävä on tukea oppimista. Siksi oppilaat harjoittelevat itsearviointia sekä vertauspalautteen antamista ja saamista.
Kerran lukuvuodessa käydään huoltajan, oppilaan sekä opettajan välinen oppimiskeskustelu. Oppimiskeskustelu on osa kodin ja koulun välistä yhteistyötä.
Peruskoulun 7. vuosiluokalle siirtyminen merkitsee monen asian muuttumista koulunkäynnissä. Tässä nivelkohdassa tulee uusia oppiaineita, uusia opettajia, uusia ystäviä ja joillekin myös uusi koulu. Se on askel lapsuudesta nuoruuteen.
Peruskoulussa huolehditaan siitä, että jokainen oppilas saa mahdollisuuden monipuoliseen kasvuun ja oppimiseen, valmiuksia toimia yhteiskunnassa ja työelämässä sekä jatko-opintojen kannalta merkityksellisen opetuksen. Tampereen kaupunki on kehittänyt aktiivisesti toimintatapoja, joilla edistetään oppilaan mahdollisimman sujuvaa siirtymistä alakoulusta yläkouluun.
Jokaisella oppilaalla on oma koulupolkunsa eli yläkoulu, johon oppilaat hänen alakoulustaan siirtyvät. Yhtenäiskouluissa koulupolku jatkuu 7. vuosiluokalle saman koulun sisällä. Koulut tiedottavat huoltajia koulupolusta ja siirtymisestä 7. vuosiluokalle.
Oppilas voi hakeutua opetussuunnitelmalliseen painotukseen tai luopua aikaisemmasta opetussuunnitelmallisesta painotuksesta. Uusiin painotuksiin valitaan soveltuvuuskokeiden perusteella. Soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella. Lisätietoja painotuksista löytyy koulujen omilta verkkosivuilta. Yleistä tietoa painotuksista löytyy Opetussuunnitelmalliset painotukset sivulta.
Alakoulussa tehdyt kielivalinnat ovat sitovia myös vuosiluokilla 7–9.