7.–9. vuosiluokat

Oppilaana yläkoulussa
Päivitetty 13.3.2023
Vuosiluokkien 7.–9. kouluista suuri osa tarjoaa erilaisia opetussuunnitelmallisia painotuksia. Valittavana on mm. liikunnallinen, viestinnällinen, tietotekninen, matemaattinen, luovan osaamisen ja ilmaisun sekä käsityöhön perustuva vaihtoehto.
Seitsemännellä luokalla opiskellaan pääsääntöisesti yhteisiä aineita. Kahdeksannelta luokalta alkaen voi opiskella valinnaisaineita. Valinnaisuus toteutetaan oppilaiden toiveiden ja koulujen resurssien mukaisesti. Valinnaisaineet ovat siten koulukohtaisia.
Kaikilla peruskoulun, eli vuosiluokat 1–9, hyväksytysti suorittaneilla on kelpoisuus jatko-opiskeluun toisen asteen oppilaitoksessa: lukioissa tai ammatillisissa oppilaitoksissa. Tampereen kaupungin oppilaanohjauksen sivuille on koottu eri vaihtoehtoja yhdeksännen luokan jälkeen. Tietoa on mm. perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishausta sekä hakuvaihtoehdoista.
Tavoitteiden saavuttamista arvioidaan koko lukuvuoden ajan monipuolisesti. Vuosiluokilla 5-9 annetaan välitodistus syyslukukauden päätteeksi. Vuosiluokilla 1-8 oppilaat saavat lukuvuoden lopuksi lukuvuositodistuksen. Se kuvaa koko lukuvuoden osaamista suhteessa asetettuihin tavoitteisiin.
9.luokkalaiset eivät saa lukuvuositodistusta vaan perusopetuksen päättötodistuksen kevätlukukauden päättyessä. Siinä kuvataan oppilaan vuosiluokkien 7-9 kokonaisosaamista oppiaineen päättyessä suhteessa valtakunnallisesti asetettuihin tavoitteisiin ja arvioinnin kriteereihin. Oppiaine on saattanut oppilaan osalta päättyä ennen 9.vuosiluokkaa, joten päättöarviointi on voitu näiden oppiaineiden osalta tehdä jo ennen 9.luokkaa. Oppilaita muistutetaan kunkin vuosiluokan alussa siitä, mitkä oppiaineet ovat vuosiluokan jälkeen päättymässä.
Arvioinnin tehtävä on tukea oppimista, siksi oppilaat harjoittelevat myös itsearviointia sekä vertaispalautteen antamista ja vastaanottamista. Oppilaiden osaamisen ja oppimisen lisäksi arvioidaan työskentelyä ja käyttäytymistä. Työskentelystä ei anneta erillistä arvosanaa, se sisältyy oppiaineiden arviointiin.
Uusi oppivelvollisuuslaki tuli voimaan elokuussa 2021. Oppivelvollisuus jatkuu perusopetuksen jälkeen, kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto). Lakimuutoksen myötä toisen asteen opinnoista tuli pääosin maksuttomia oppivelvollisille. Laki koskee kaikkia perusopetuksen päättäviä nuoria.
Jokaisen nuoren on haettava jatko-opintoihin ennen perusopetuksen päättymistä. Perusopetuksen järjestäjä ohjaa opiskelijaa hakeutumisessa ja valvoo, että opiskelija aloittaa opintonsa. Peruskoulussa ja toisella asteella lisätään opintojen ohjausta ja tukea, jotta jokainen nuori löytää sopivan opiskelupaikan.
Tavoitteena on, että kaikki suorittavat toisen asteen tutkinnon. Kun nuorella on tutkinto, hänen on helpompi saada töitä. Ensimmäisen tutkinnon suorittamisesta tulee oppivelvollisille maksutonta. Maksuton koulutus voi jatkua sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.