Siirry sisältöön

Residenssitoiminta


Tampereella työskentelee vuoden mittaan useita ulkomaisia taiteilijoita ja kirjailijoita kaupungin residenssivaihdossa. Lisäksi Tampereen kaupungilla on taitelijavaihtosopimuksia, joiden kautta pirkanmaalaiset taiteilijat voivat hakeutua residenssiin ulkomaille. Näiltä sivuilta löydät tietoa residenssitoiminnasta sekä Tampereen taiteilijavieraista.


Haiharan taidekeskuksen residenssi

Kaupunkikulttuuriyksikön residenssi sijaitsee Kaukajärvellä, Haiharan kartanon alueella. Haiharan taidekeskuksen residenssissä tarjoutuu yhtaikainen työskentelymahdollisuus yhdelle tai kahdelle saman taiteenalan edustajalle.

Taiteilijaresidenssi toimii kartanon pihapiirissä sijaitsevassa yli satavuotiaassa hirsitalossa. Rakennus on aikoinaan ollut muun muassa kartanon puutarhurin asuntona. Iästään huolimatta talo on hyvässä kunnossa ja nykyaikaisesti varustettu. Residenssissä on tilava tupa työskentelyyn ja oleskeluun, pieni erillinen työhuone, makuuhuone, kylpyhuone ja keittiö. Talosta löytyy myös nopea internetyhteys ja langaton verkko.

Aivan residenssin naapurissa on kesäkaudella taidekeskuksen kahvila, vaihtuvia taidenäyttelyitä ja erilaisia tanssi- ja musiikkitapahtumia sekä teatteri- ja nukketeatteriesityksiä.

Rakennusta ympäröi hiukan villiintynyt puutarha marjapensaineen. Välittömästi puutarhan portilta pääsee ulkoilemaan lähimetsiin ja puistoihin. Kirkasvetinen Kaukajärvi uimarantoineen on vain muutaman sadan metrin päässä. Toisella puolella on Isolammenpuisto, jonka sydämenä on hiljainen metsälampi. Heti puiston takana ovat Kaukajärven palvelut, kaupat ja ravintolat.


Taiteilijavaihto

Tampereella työskentelee vuoden mittaan useita ulkomaisia taiteilijoita ja kirjailijoita kaupungin residenssivaihdossa. Lisäksi Tampereen kaupungilla on taitelijavaihtosopimuksia, joiden kautta pirkanmaalaiset taitelijat voivat hakeutua residenssiin ulkomaille.

Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksiköllä on kaksisuuntainen sopimus tällä hetkellä Düsseldorfin kaupungin kanssa. Muu residenssivaihto tehdään yhteistyössä Tampereen Taiteilijaseuran, Saksalaisen kulttuurikeskuksen, Pirkkalaiskirjailijoiden, Viron kirjailijaliiton Tarton osaston ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa. Taiteilijavaihdon tavoitteena on tarjota eri taiteenalojen ammattilaisille mahdollisuudet toteuttaa luovaa työtä ja auttaa löytämään yhteistyömahdollisuuksia heitä kiinnostavien tahojen kanssa. Taiteilijavaihtotoiminta on aina kaksisuuntaista – se tarjoaa samat mahdollisuudet vaihtoon valituille tamperelaisille taiteilijoille.


Mitä on residenssitoiminta?

Taiteilijaresidenssillä tarkoitetaan taiteilijan yleensä vähintään parin kuukauden ammattimaista työskentelyä vieraassa asuin-, työ- ja kulttuuriympäristössä, yleensä ulkomailla. Residenssin tärkein tehtävä on lisätä taiteilijan tiedollisia taitoja ja parantaa taiteilijan henkilökohtaisen verkoston laatua. Residenssissä tavattujen ihmisten välityksellä taiteilijat saavat uusia mahdollisuuksia ja työtilauksia. Rahoitusta residenssissä työskentelyyn voi hakea Suomessa esimerkiksi Taiteen edistämiskeskukselta tai alueellisilta taidetoimikunnilta.


Residenssitoiminta on käynnistynyt koronasta johtuneen tauon jälkeen

Haiharan taidekeskuksen residenssitoiminta oli yli vuoden ajan tauolla koronapandemian vuoksi. Keväällä 2021 residenssitoiminta on kuitenkin pystytty käynnistämään uudelleen.

Nainen seisoo ja katsoo kohti kuvaajaa. Naisella on päällään oranssikuvioitu mekko ja musta pitkä neuletakki. Päässä hänellä on musta pipo. Taustalla näkyy punainen puutalo ja sen kuisti, jossa on valkoiset puitteet.
Ute Reiber Haiharassa.
Kuva: Teemu Keskinen

Haiharassa asuu ja työskentelee tällä hetkellä saksalainen näyttelijä-laulaja Ute Reiber. Hän työstää residenssijaksolla Liebe(s) Europa -teatteriprojektia.

Residenssini olohuone on muuttunut harjoitusnäyttämöksi. 
Käytettävissä ei tietenkään ole tekniikkaa eikä oikeaa näyttämöä, mutta tilat tarjoavat erinomaiset puitteet esityksen hiomiseen ja viimeistelyyn kaikessa rauhassa, Reiber kertoo.

Esitys tuli Tampereelle Reiberin ystävän avulla.

Tampereella asuva Juliane Mikkonen, esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja on ollut ystäväni pitkään ja olemme tehneet aiemmin yhteistyötä Münchenissä. Tampereen Saksalainen Kulttuurikeskus on mahdollistanut esityksen tuomisen Tampereelle ja se vastaa projektin rahoituksesta ja tuotannosta, taustoittaa Reiber.

Münchenissä asuva Ute Reiber iloitsee siitä, että Haiharan residenssi sijaitsee upean luonnon keskellä. Hänen lempipaikkansa on lähialueella sijaitseva Isolammi.

– Teen joka päivä vähintään parin tunnin kävelyretkiä, joiden aikana opettelen tekstejä ja tuuletan ajatuksiani. Nautin täällä olostani valtavasti.

Ute Reiberia haastattelivat Maris Reinson ja Teemu Keskinen. Haastattelun käänsi Arja Nevalainen.


Vuonna 2022 Haiharan taidekeskuksen residenssin vuokra on 350 € sis. alv. 24% / 2 viikkoa.

Lisätietoja residenssitoiminnasta ja residenssivaihdosta:
Koordinaattori
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]

Johtava koordinaattori
Maris Reinson
puhelin +358503727904
sähköposti [email protected]

Residenssivaraukset:
Kulttuurityöntekijä
Merja Vihinen
puhelin +358406876910
sähköposti [email protected]