Siirry sisältöön

Residenssitoiminta


Tampereella työskentelee vuoden mittaan useita ulkomaisia taiteilijoita ja kirjailijoita kaupungin residenssivaihdossa. Lisäksi Tampereen kaupungilla on taitelijavaihtosopimuksia, joiden kautta pirkanmaalaiset taiteijat voivat hakeutua residenssiin ulkomaille. Näiltä sivuilta löydät tietoa residenssitoiminnasta sekä Tampereen taiteilijavieraista.


Haiharan taidekeskuksen residenssi

Kulttuuripalveluiden residenssi sijaitsee Kaukajärvellä, Haiharan kartanon alueella. Haiharan taidekeskuksen residenssissä tarjoutuu yhtaikainen työskentelymahdollisuus yhdelle tai kahdelle saman taiteenalan edustajalle.

Taiteilijaresidenssi toimii kartanon pihapiirissä sijaitsevassa yli satavuotiaassa hirsitalossa. Rakennus on aikoinaan ollut muun muassa kartanon puutarhurin asuntona. Iästään huolimatta talo on hyvässä kunnossa ja nykyaikaisesti varustettu. Residenssissä on tilava tupa työskentelyyn ja oleskeluun, pieni erillinen työhuone, makuuhuone, kylpyhuone ja keittiö. Talosta löytyy myös nopea internetyhteys ja langaton verkko.

Aivan residenssin naapurissa on kesäkaudella taidekeskuksen kahvila, vaihtuvia taidenäyttelyitä ja erilaisia tanssi- ja musiikkitapahtumia sekä teatteri- ja nukketeatteriesityksiä.

Rakennusta ympäröi hiukan villiintynyt puutarha marjapensaineen. Välittömästi puutarhan portilta pääsee ulkoilemaan lähimetsiin ja puistoihin. Kirkasvetinen Kaukajärvi uimarantoineen on vain muutaman sadan metrin päässä. Toisella puolella on Isolammenpuisto, jonka sydämenä on hiljainen metsälampi. Heti puiston takana ovat Kaukajärven palvelut, kaupat ja ravintolat.


Taiteilijavaihto

Tampereella työskentelee vuoden mittaan useita ulkomaisia taiteilijoita ja kirjailijoita kaupungin residenssivaihdossa. Lisäksi Tampereen kaupungilla on taitelijavaihtosopimuksia, joiden kautta pirkanmaalaiset taitelijat voivat hakeutua residenssiin ulkomaille.

Tampereen kaupungin kulttuuripalveluilla on kaksisuuntainen sopimus tällä hetkellä Düsseldorfin kaupungin kanssa. Muu residenssivaihto tehdään yhteistyössä Tampereen Taiteilijaseuran, Saksalaisen kulttuurikeskuksen, Pirkkalaiskirjailijoiden, Viron kirjailijaliiton Tarton osaston ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa. Taiteilijavaihdon tavoitteena on tarjota eri taiteenalojen ammattilaisille mahdollisuudet toteuttaa luovaa työtä ja auttaa löytämään yhteistyömahdollisuuksia heitä kiinnostavien tahojen kanssa. Taiteilijavaihtotoiminta on aina kaksisuuntaista – se tarjoaa samat mahdollisuudet vaihtoon valituille tamperelaisille taiteilijoille.


Mitä on residenssitoiminta?

Taiteilijaresidenssillä tarkoitetaan taiteilijan yleensä vähintään parin kuukauden ammattimaista työskentelyä vieraassa asuin-, työ- ja kulttuuriympäristössä, yleensä ulkomailla. Residenssin tärkein tehtävä on lisätä taiteilijan tiedollisia taitoja ja parantaa taiteilijan henkilökohtaisen verkoston laatua. Residenssissä tavattujen ihmisten välityksellä taiteilijat saavat uusia mahdollisuuksia ja työtilauksia. Rahoitusta residenssissä työskentelyyn voi hakea Suomessa esimerkiksi Taiteen edistämiskeskukselta tai alueellisilta taidetoimikunnilta.

Residenssitoiminta on toistaiseksi keskeytetty

Haiharan taidekeskuksen residenssivaihto-ohjelma on keskeytetty 17.3.2020 alkaen toistaiseksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.


Lisätietoja:
Johtava koordinaattori
Maris Reinson
puhelin 050 372 7904
sähköposti [email protected]

Kulttuurituottaja
Jarno Vesala
puhelin +358407035744
sähköposti [email protected]