Siirry sisältöön

Sorsapuisto

Sorsapuisto on Tampereen maineikkaimpia ja suosituimpia
puistoja. Kauniina kesäpäivinä puiston laajoille nurmialueille kerääntyy perheitä, ystäväporukoita tai yksikseen puiston tunnelmasta nauttivia. Puistossa on tarjolla myös aktiviteetteja eri ikäisille. Sorsapuisto kunnostettiin perusteellisesti vuosina 2010 – 2012, jolloin rakennettiin uusi leikkipaikka ja pelialueet, uusittiin käytäviä sekä istutuksia ja rakennettiin laituri lammen reunalle. Puistossa toimii kesäaikana myös kesäkioski. Puiston nimi juontuu Sorsalammesta, jonne kaupunki alkoi tuoda vuodesta 1939 vesilintuja kuten ankkoja, hanhia ja joutsenia.

Yli neljän hehtaarin laajuinen Sorsapuisto sijaitsee keskustan tuntumassa Tampere-talon naapurissa, ja se rajoittuu Yliopistonkatuun, Aaltosenkatuun, Lähteenkatuun, Salhojankatuun ja Viinikankatuun.

Sorsapuisto lammelta käsin

Leikkipaikka ja pelialueita

Aidatulla ja porteilla varustetulla leikkipaikalla on omat leikkisaarekkeet pienille ja isoille lapsille. Leikkisaarekkeita on kolme, ja kullakin on oma teemavärinsä, joka näkyy varusteissa ja valetuissa turva-alustoissa. Pienten lasten keltaisessa leikkisaarekkeessa on esimerkiksi kiipeilyteline, veturi, laiva, keinukirahvi ja karuselli. Isompien lasten sinisessä saarekkeessa voi taiteilla kiipeilyverkossa, keinua pesäkeinussa tai mobiluslaitteessa. Punaisessa leikkisaarekeesssa ovat keinut ja iso monitoimiväline liukumäkineen.

Leikkipaikan lähistöllä sijaitsee petankkikenttä, peliareena ja kuntoilupaikka aikuisille. Kuntoilupaikalla on muun muassa juoksulaite, vatsapenkki, kiertopyörä käsilihasliikkeisiin, cross trainer, vartalonpunnerruslaite, leuanvetolaite sekä kuntopyörä. Jokaisessa laitteessa on käyttöohjeet.

Sorsapuiston yleisö-WC sijaitsee lähellä pelialuetta Aaltosenkadun ja Sorsapuisto-kadun kulmauksessa. Maksuton yleisö-WC on avoinna kesäkaudella 1.4 – 31.10. Avoinna se on päivittäin kello 7 - 24.

Sorsapuiston leikkipaikka

Sorsapuiston linnut

Sorsapuiston kesälinnut ovat ilahduttaneet kävijöitä jo yli 80 vuoden ajan. Linnut asustavat toukokuusta syksyyn häkeissä, jotka ovat Sorsalammen länsipuolella. Sorsapuiston linnut ovat valtaosin kanalintuja.

Linnut ovat Sorsapuistossa alkusyksyyn säätilanteen mukaan. Sivulta Sorsapuiston lintukierros saat lisätietoa linnuista ja niiden tavoista.

Istutuksia, veistoksia

Sorsalampeen on istutettu lumpeita ja rantaan kukkivia kosteikkokasveja. Laiturin viereisellä oleskelupaikalla kukkii perennoita. Yliopistonkadun varteen on istutettu kirsikkapuisto ja Viinikankadun puoleiseen rinteeseen kukkivia pienpuita. Sorsalammen vettä on viime vuosina kirkastettu alumiinikloridilla lampea rehevöittävän fosforin saostamiseksi.

Puistossa on kolme Viktor Janssonin veistosta, jotka valaistaan pimeään aikaan. Puistossa on myös Väinö Rickhard Rautalinin Tanssiva tyttö -veistos. Myös lammen vesisuihku sai näyttävän valaistuksen.

Väinö Richard Rautalinin veistos Tanssiva tyttö
Väinö Richard Rautalinin veistos Tanssiva tyttö

Sorsapuiston historiaa

Puisto rakennettiin kirkasvetisestä lähteestä alkunsa saaneen lammen ympärille 1930-luvun pulavuosien työllisyystöinä. Kesällä 1939 lammelle tuotiin puiston vetonaulaksi ensimmäisen kerran ankkoja.

Lintuhäkit rakennettiin vuonna 1953 ja samalla lampi ympäröitiin verkkoaidalla. Lintujen kesänviettoperinne jatkuu edelleen. Puiston laajat leikkialueet houkuttelevat erityisesti lapsiperheitä. Puiston suosiota lisäsi vuonna 1956 avattu Suomen ensimmäinen
lasten liikennepuisto, joka siirrettiin myöhemmin Kalevaan. Sorsapuistossa oli myös kahluuallas lapsille.