Siirry sisältöön

Luonnon virkistyskäyttö


Luontoretket

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö järjestää kesäisin opastettuja luontoretkiä, joille ovat tervetulleita kaikki luonnosta kiinnostuneet kaupunkilaiset. Retket ovat maksuttomia.


Luontopolut

Luontopolkuihin voi tutustua sekä itsenäisesti että osallistumalla järjestetyille retkille. Uusimmilta luontopoluilta löytyy reitin varrelta opastauluja. Tällaisia kohteita ovat Niihaman luontopolku, Vuoreksen Koukkujärven luontopolku sekä Tammerkosken luontopolku. Lapsille suunnatulla ötökkäpolulla, Multisillan Perkkoonpuistossa, on myös opastauluja.

Vanhempien luontopolkujen totetutus perustuu numeroituihin rastipaaluihin ja luontopolkuoppaisiin, jotka voi ladata näiltä sivuilta. Oppaat on julkaistu pääosin vuosina 2002-2004. Valitettavasti vanhempien polkujen rastitolpista osa on hävinnyt. Vanhoja luontopolkuja kunnostetaan vähitellen.

Muistathan tuoda roskat mukanasi retkeltä sekä pitää lemmikit kytkettyinä. Näin varmistamme kaikille mukavan retkikokemuksen ja luontokin kiittää.

Tarkistathan bussiyhteydet poluille joukkoliikenteen sivuilta.

Vuoreksen Koukkujärven luontopolku

Koukkujärven rantaa
Koukkujärven luontopolku kiertää järven ympäri.

Koukkujärvi on Vuoreksessa sijaitseva pieni metsäjärvi, jonka ympäri kiertää vuonna 2019 valmistunut noin 1,5 kilometrin pituinen luontopolku. Reitin varrella on yhdeksän opastaulua, joiden avulla pääsee "sukeltamaan" syvemmälle ympäröivään luontoon. Polun kosteimpiin kohtiin on rakennettu pitkospuut.

Koukkujärven rannat ovat pääosin suota, ja siellä voi nähdä esimerkiksi suopursua, suo-orvokkia, lakkaa ja karpaloa. Luontopolku kulkee lähes puuttoman avoluhdan ja luonnonsuojelualueeksi rauhoitetun tervalepikon läpi. Hyvällä onnella alueella voi havaita myös rauhoitetun lummelampikorennon.

Reitti on selkeä ja melko helppokulkuinen, ei kuitenkaan esteetön. Luontopolulle pääsee esimerkiksi pitkospuita pitkin Koukkuaurankadun päästä. Polkupyörän tai auton voi pysäköidä Koukkuaurankadun varrelle. Paikallisliikenteen bussilla pääsee Vuoreskeskukseen, josta on noin puolen kilometrin kävelymatka luontopolulle.

Suo-orvokki
Suomessa kasvaa 17 luonnonvaraista orvokkilajia, joista suo-orvokki on yksi yleisimmistä.

Tammerkosken luontopolku

Tammerkosken luontopolku kiertää keskustassa Tammerkosken rannalta Herrainmäelle ja Wilhelm von Nottbeckin puiston kautta Näsinpuistoon. Reitin pituus on noin 2,6 kilometriä ja sen varrella olevista opastauluista saa tietoa niin linnuista, kasveista, hyönteisistä, kaloista kuin lepakoistakin. Opasteissa kerrotaan myös ihmisen vaikutuksesta luontoon. Reitti alkaa museokeskus Vapriikin sisäpihalta, mutta sitä voi lähteä seuraamaan mistä kohtaa vain. Reitillä on paikoitellen mäkiä ja portaita Näsinpuistossa sekä Herrainmäessä, mikä kannattaa huomioida kulkua suunnitellessa. Huomioithan myös talvella liikkuessasi, että reitti ei ole kaikilta osin talvikunnossapidetty.

Tammerkosken luontopolun västäräkkitunnus
Tammerkosken luontopolun tunnus on västäräkki. Kuvan on piirtänyt Pekka Rahkonen.

Pyynikin luontopolku


Pyynikin harju on merkittävä geologinen muodostuma ja sitä pidetään maailman korkeimpana soraharjuna. Pyynikki rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 1993. Luontopolulla pääsee tutustumaan harju- ja lehtokasvillisuuteen. Polku alkaa Pyynikin näkötornilta ja sen pituus on noin 4 kilometriä. Huomioithan, että luontopolun rastipaalut ovat osittain kadonneet ja reittiopasteet haalistuneet. Reitillä on myös paikoin jyrkkiä mäkiä ja portaita, mikä kannattaa huomioida retkeä suunnitellessa. Näkötornin huipulta voi ihailla koko kaupunkiin avautuvaa maisemaa ja nauttia tauosta legendaarisessa munkkikahvilassa.

Paikan päälle pääsee parhaiten joko kävellen, polkupyörällä tai autolla. Paikallisliikenteen bussilla pääsee lähelle Näkötornintietä, jonka kapuaminen toimii tehokkaana alkulämmittelynä hyväkuntoiselle. Näkötornintien varrella ja Näkötornin läheisyydessä on myös rajoitetusti pysäköintipaikkoja autoille. Lisää pysäköintipaikkoja on esimerkiksi Pyynikin uimarannan tuntumassa.

Iidesjärven luontopolku

Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin lintujärvi. Sen pinta-ala on noin 65 hehtaaria. Järven itäpäähän rakennettiin lintutorni vuonna 1992 ja se kunnostettiin vuonna 2019.

Iidesjärven luontopolku alkaa lintutornilta ja on pituudeltaan noin 7 kilometriä. Lintujen tarkkailun lisäksi reitiltä löytyy ihailtavaksi niittyä, luhtaniittyä ja rantapensaikkoa monipuolisine kasvillisuuksineen. Huomioithan, että luontopolun rastipaalut ovat osittain kadonneet ja reittiopasteet haalistuneet, joten reittiä voi olla vaikea seurata. Polulla on myös vaikeakulkuisempia kohtia ja juurakoita. Koko reitin kulkeminen sopiikin jo vähän kokeneemmalle retkeilijälle, ja silloinkin mukana on hyvä olla kartta alueesta. Iidesjärven voi kuitenkin helposti kiertää myös kevyen liikenteen väyliä seuraten. Lähelle lähtöpistettä eli lintutornia pääsee useilla paikallisliikenteen busseilla. Auton tai polkupyörän voi pysäköidä esimerkiksi lintutornin parkkipaikalle.

Niihaman luontopolku

Vuonna 2020 kunnostettu Niihaman ulkoilumajalta alkava luontopolku kulkee metsäisessä maastossa Niihamajärven ja Soukonvuoren ympäristössä. Polun pituus on reilut 3 kilometriä ja reitin varrella on pääopastetaulun ohella 11 opastaulua. Polulta löytyy sekä tuoretta että kuivaa kangasmetsää, koivikkoa ja lehtoa. Puiden lomasta pilkistävä Niihamajärvi on hiljalleen soistuva järvi, jonka rannoilla kasvaa kosteutta vaativia kasvilajeja, kuten suovehkaa. Polulla voi kiertää merkityn lenkin myös Soukonvuoren luonnonsuojelualueen kautta. Reittikartta löytyy Niihaman majan pihassa olevasta pääopastetaulusta ja lisäksi reitti on merkitty keltaisilla palloilla puihin ja risteyskohdissa on suuntaviitat, joiden avulla reittiä on helppo seurata.

Polulla on paikoitellen juurakoita ja kiviä, luonnonsuojelualueen puolella myös puunrunkoja, mikä tulee huomioida kulkiessa. Paikan päälle pääsee parhaiten polkupyörällä ja henkilöautolla, jotka voi pysäköidä Niihaman majan läheisyyteen. Bussilla pääsee Teiskontielle asti, josta voi jatkaa kävellen kohti Niihamaa.

Viikinsaaren luontopolku

Hopealinjat on uusinut Viikinsaaren luontopolun kesällä 2017. Uusittu luontopolku on 1,3 km pitkä ja sen varrella on 14 rastia, joilla kerrotaan saaren luonnosta. Rasteilla on myös tehtäviä perheen pienimmille ja muille leikkimielisille. Luontopolun lisäksi Viikinsaaressa kulkee meditaatiopolku, jolla on omat tehtävärastinsa. Viikinsaaren karttoja saa alueen infopisteestä, ja Hopealinjoilta voi tilata myös opastetun kierroksen alueella. Saareen pääsee Hopealinjojen laivoilla Laukontorin satamasta.

Tohlopin luontopolku

Tohlopin luontopolku kunnostetaan vuonna 2022 ja reitille lisätään opastaulut. Reitti kulkee Tohloppijärven ja Epilänharjun maastossa ja on pituudeltaan noin 5 kilometriä. Polun varrella pääsee tutustumaan harju- ja lehtokasvillisuuteen. Matkan varrelta löytyy myös suo- ja vesikasveja.

Tohlopissa on reitin varrella kaksi uimarantaa. Reitillä on esteetön osuus Pyydyspohjankadun päässä sijaitsevan parkkipaikan ja matonpesupaikan välisellä osuudella. Epilänharjulla polulla on paikoitellen kivikkoa ja mäkiä, joten se ei ole esteetön. Polkupyörän tai auton voi pysäköidä esimerkiksi Kohmanpuiston tai Tesoman uimarannan läheisyydessä sijaitseville parkkipaikoille. Lähelle kohdetta pääsee myös paikallisliikenteen busseilla.

Vaakkolammin luontopolku

Vaakkolammin luontopolkureitti kiertää lammen ympäri ja on noin 2 kilometriä pitkä. Polkua kulkiessasi tutustut samalla Vaakkolammin historiaan, kasvistoon ja eläimistöön sekä Likokallio-nimiseen kalliomuodostelmaan. Alue on arvioitu lehto- ja kulttuurikasvistoltaan arvokkaaksi. Huomioithan, että luontopolun rastipaaluista on osa kadonnut ja reittiopasteet ovat haalistuneet, joten reittiä voi olla vaikea seurata. Reitin läheisyyteen on mahdollista päästä paikallisliikenteen busseilla.

Härmälän luontopolku

Härmälän uimarannalta lähtevän luontopolun pituus on noin 2 kilometriä, ja sen varrella voi ihailla puiden lomasta pilkistävää järvimaisemaa. Pyhäjärven rannalla kulkevan luontopolun varrella näkee useita puutarhoista karanneita lajeja. Vielä 1900-luvun alussa alue oli huvilarannikkoa. Huomioithan, että osa luontopolun rastipaaluista on osa kadonnut ja reittiopasteet ovat haalistuneet, mikä voi vaikeuttaa reitillä pysymistä. Vierestä kulkee kuitenkin runsaasti vaihtoehtoisia polkuja. Maasto on paikoin mäkistä ja juurakkoista, mikä tulee huomioida kulkiessa. Auton tai polkupyörän voi pysäköidä esimerkiksi Härmälän uimarannan parkkipaikalle. Paikallisliikenteen bussit kulkevat läheltä reitin aloituspaikkaa.

Suolijärven luontopolku

Suolijärven luontopolku Hervannassa kulkee kokonaisuudessaan järven rantaa pitkin. Polku on noin 4,5 km pitkä ja sen varrella tutuksi tulevat monenlaiset kasvit niin soilta kuin lehdoistakin. Paikoin Suolijärven maisemaa värittävät jyrkät kallioseinämät sekä massiiviset siirtolohkareet.

Huomioithan, että Suolijärven luontopolulla ei ole kunnossa olevaa opastusta. Lisäksi reitillä on vaikeakulkuisempia kohtia ja juurakoita, joten se ei ole esteetön. Luontopolun kierto on hyvä aloittaa Suolijärven uimarannan parkkipaikalta, johon voi jättää myös auton tai polkupyörän. Paikalle pääsee myös esimerkiksi paikallisliikenteen busseilla.


Lisätietoja

Tampereen palvelupiste
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 8168
postiosoite PL 487
33101 Tampere
avoinna ma – pe klo 9 - 16