Siirry sisältöön

Alueen kohteet

Kannen alue on monipuolisten osiensa summa

Kannen alue tekee Tampereen keskustasta yhtenäisemmän ja tiiviimmän kokonaisuuden ja tuo alueelle tuhansittain uusia asukkaita ja työpaikkoja. Arkkitehtonisesti kiinnostavalle alueelle syntyy vihreää kaupunkitilaa sekä useita kiinnostavia kohteita niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille.

Asemapuisto

Asemapuisto on rautatieaseman yhteyteen toteutettava keskustan uusi viheralue. Asemapuisto jatkuu yhtenäisenä aina pohjoisesta Kyttälänkadulta etelään Kalevantielle sekä Posteljooninpuistosta Kannen ja Areenan alueelle yhdistyen rautatieasemaan. Asemapuistossa on monenlaisia julkisia viheralueita, ja sen reuna-alueelle on visioitu mm. kahviloita ja liiketiloja.

Havainnekuva Asemakeskuksesta
Asemapuisto kohti Tampereen Kannen areenaa.

Matkaterminaali

Kannen alue on eri liikennemuotojen solmukohta. Uusi matkaterminaali parantaa koko alueen ja juna-aseman saavutettavuutta ja tekee matkaketjuista sujuvia. Matkaterminaali saadaan aikaan yhdistämällä Itsenäisyydenkadun tunneli ja vanha asematunneli. Samanaikaisesti uudistetaan myös henkilöratapiha, sillä hankkeet yhdistyvät rakennusteknisesti toistensa kanssa.

Matkaterminaali rakentuu kolmelle tasolle, minkä ansiosta kaikki eri liikennemuodot voidaan sijoittaa lähelle toisiaan. Itsenäisyydenkadun tunneliin tulee ratikkapysäkki, josta on suora yhteys muun muassa asemalaitureille. Uudistuksessa huomioidaan esteettömyys. Kevyen liikenteen yhteyksiä parannetaan kaikista suunnista, ja P-Hämpin laajennus vahvistaa yksityisautoilijoiden ja huoltoliikenteen yhteyksiä. Asemalle kulkevat sekä paikallis- että kaukojunat ja lisäksi matkakeskukseen tulee mahdollisesti bussiterminaali.

Matkaterminaalin toteuttamisen on tavoite alkaa MM-kisojen jälkeen vuonna 2022 ja valmistua vuonna 2026.

Kannen alueen Matkakeskus Itsenäisyydenkadun tunnelista
Itsenäisyydenkadun tunneli, josta yhteydet rautatieaseman laiturialueelle.

Uudistettu henkilöratapiha

Tulevaisuudessa rautatieasema ja henkilöratapiha mahdollistavat entistä suuremmat ja sujuvammat liikennevirrat. Uudistyön ajuri on Väyläviraston Tahera -hanke. Suunnitteluvaiheessa olevassa hankkeessa rakennetaan mm. Tampereelle uusi henkilöliikennelaituri, uusitaan katokset, järjestellään uudelleen autolastaus- ja huoltoyhteydet sekä tehdään näiden vaatimat turvalaite- ja sähköratamuutokset.

Talvipuutarha

Asemakannelle on suunnitteilla julkinen kaupunkitila. Katoksen alle sijoitettu talvipuutarha tarjoaa työskentelytiloja, kulttuuritoimintoja ja vehreän katetun levähdyspaikan. Talvipuutarhan toteutus on arvioitu vuosille 2030-2035.

Toimistotyöpaikkoja liikennemuotojen solmukohdassa

Kannen alueelle syntyy huomattava toimistotyöpaikkojen keskittymä. Toimitilojen määrä ja erinomaiset kulkuyhteydet vastaavat vaativienkin yritysten tarpeisiin. Sijainti Kannen alueella tulee olemaan Suomen saavutettavin. Pysäköintitarpeisiin vastaa P-Hämpin laajennus, jonka on arvioitu valmistuvan vuonna 2030.

Liiketiloja ihmisvirtojen äärellä

Uusien toimistotyöpaikkojen lisäksi Kannen alueelle on visioitu runsaasti palveluita ja liiketoiminta-mahdollisuuksia eri kokoisille yrityksille. Uusien asukkaiden ja kasvavien työntekijämäärien lisäksi Kannen alue on portti Tampereelle saapuville matkailijoille sekä areenan tapahtumavieraille. Alueelle on mahdollisuus toteutua mitä mielenkiintoisimpien palveluntuottajien keskittymä.

Tampereen Kannen areena

Tampereen Kannen areena on ainutlaatuinen keskusta-areena, joka tekee alueesta Tampereen viihde- ja urheilutapahtumien ytimen. Areena mahdollistaa jopa 15 000 hengen tapahtumien järjestämisen Tampereella ympäri vuoden. Areenan palveluita ovat muun muassa hotelli, kasino ja erilaiset ravintolapalvelut. Tapahtumakävijöiden, asukkaiden ja alueen työntekijöiden luomat asiakasvirrat tuovat alueelle palveluita ja liiketoimintamahdollisuuksia eri kokoisille yrityksille. Areena valmistuu vuonna 2021.

Havainnekuva monitoimiareenan jääkiekkokaukalosta
Areenalla pelataan vuonna 2022 Jääkiekon MM-kisat.

Pohjois- ja eteläkannen tornitalot

Kannen alue on korkean rakentamisen vyöhykettä ja alueelle rakentuu useampia tornitaloja. Tornitaloihin tulee mm. asuntoja. Tornitalosta korkein tarjoaa näkymiä jopa sadasta metristä. Ensimmäinen tornitaloista on jo rakenteilla ja valmistuu eteläkannelle arviolta syksyllä 2021.

Kansainvälistä arkkitehtuuria

Tampereen jo olemassa olevaa arkkitehtuuria täydennetään luomalla visuaalisesti erilaista kaupunginosaa. Arkkitehtuuri on merkityksellisessä roolissa alueen muutoksessa ihmisten ja elämän alueeksi.

Areenan ja Eteläkannen tornien design on Studio Daniel Libeskindin käsialaa. Libeskind on maailmankuulu arkkitehti ja hänen yksi tunnetuimpia töitään on muun muassa Berliinin juutalaismuseo. Asemakeskus-hankkeen kilpailun voittanut suunnitelma "Re-Connecting Tampere" on tanskalaisen COBE:n ja suomalaisen Lunden Architecture Office:n käsialaa. Siinä Kannen alueella sijaitsevan rautatieaseman jo olemassa oleva arkkitehtuuri pysyy tunnistettavana ja varioituu ympäristöönsä. Uusi ja erilainen arkkitehtuuri luo Kannen alueelle tunnistettavan ilmeen ja mielenkiintoisen matkailukohteen.

Daniel Libeskind Kansi ja Areena -hankkeen Visit Center -keskuksen edessä.
Daniel Libeskind vieraili syksyllä 2019 Tampereella.

YHTEYSTIEDOT

Lisätietoja Kannen alueen kehittämisestä
Hankejohtaja
Tero Tenhunen
puhelin 050 540 2860
sähköposti [email protected]

Lisätietoja Asemakeskus-hankkeesta:
Hankekehityspäällikkö
Henri Väänänen
puhelin 044 430 9968
sähköposti [email protected]