Siirry sisältöön

Yleissuunnittelu

Rakennesuunnitelma

Yleissuunnitelman ensimmäinen vaihe on nimeltään Hiedanrannan Rakennesuunnitelma. Kaupunginhallitus hyväksyi sen vuoden 2017 lopussa. Suunnitelmassa vanhan tehtaan viereen syntyy Hiedanrannan uusi keskusta ja raitiotie kulkee vanhan tehdaskompleksin läpi.

Rakennesuunnitelman lähtökohtana on monipuolinen ja vaihteleva korttelirakenne, jota voidaan kehittää joustavasti. Julkisten tilojen sarjassa on tärkeimmät julkiset toiminnot ja nähtävyydet sekä uusi raitiotie, joka yhdistää myös Hiedanrannan ja Tampereen keskustan toisiinsa.

Hiedanranta on erittäin hyvin saavutettavissa kaikilla liikennemuodoilla. Viherverkosto varmistaa, että laajat viher- ja vesialueet ovat aina viiden minuutin kävelymatkan päässä asuinpaikasta riippumatta.

Rakennesuunnitelman jälkeen on alkanut tarkempi yleissuunnittelu. Yleissuunnitelman on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2019, jonka jälkeen edetään asemakaavoitukseen. Ensimmäisenä asemakaavoitetaan raitiotien linjaa ja Hiedanrannan keskustaa.

Osallistuminen

Lännen suunnan raitiotiekaavat

Hiedanrannan ja Järvikaupungin alueelle suunniteltujen ratikkaosuuksien asemakaavat ovat nähtävillä ja kommentoitavissa 17.10.2019 saakka.

Voit käydä tutkiin aineistoja Tampereen kaupungin Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2B tai Ulkoinen linkkiinternetissä .

Lännen suunnan raitiotiekaavojen esittelytilaisuus pidetään keskiviikkona 9.10.2019 klo 18.00 -19.30 Rientolan Pirtillä, os. Federleynkatu 19. Aluksi järjestetään ohjattu kävelykierros klo 17.00 -17.40, lähtöpaikka Sellupuistossa, Federleynkadun varrella.

Toimita mahdolliset mielipiteesi valmisteilla olevista kaava-asioista 17.10. mennessä osoitteeseen Tampereen kaupunki, kirjaamo, PL 487, 33101 Tampere, käyntiosoite Aleksis Kiven katu 14–16 C, tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected]

Jukolan innovaatiotila

Hiedanrannan Jukolaan on avautunut kaupunginosan historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta esittelevä vierailutila, jonne kaikki ovat tervetulleita tutustumaan maksutta. Jukolasssa voi tutustua Hiedanrannan suunnittelumateriaaleihin.

Yksityishenkilöt voivat tulla tutustumaan Hiedanrantanäyttelyyn kaikille avoimina vierailuaikoina. Puolestaan kaikenlaiset ryhmät, kuten yritykset, yhdistykset, koulut ja kaupungit voivat varata maksuttomia omatoimisia vierailuja näyttelyyn arkipäiville.

Jukolan avoimet ovet: 17.8., 31.8., 14.9., 28.9.2019

Hiedanrannan Suunnittelukonttorissa esiteltiin kaupunginosan suunnittelua 17.8.2019

Parhaillaan on tekeillä tarkennus Järvikaupungin osalle Vaitinaron järvitäytön toteuttamiseksi saarelle.
Yleissuunnitelma valmistuu tänä syksynä, minkä jälkeen alueen suunnittelu jatkuu tarkemmin asemakaavoina ja katu- sekä vihersuunnitelmina.

Järvikaupunki sijoittuu noin 13 hehtaarin kokoiselle saarelle, joka ensimmäisessä vaiheessa muodostaa kannaksen raitiotielle. Saaren ja mantereen väliin jää 36 m leveä kanava. Saaren alustavia suunnitelmia (kaupunkirakennetta, liikkumista saarella sekä toimintoja ja havainnekuvia sekä raitiotietä) esiteltiin Kartanon Suunnittelukonttorissa, jossa oli paikalla alueen ja raitiotien suunnittelijoita.

Puutarhajuhlien aineistoa:

Tampereen päivä 29.9.2018: Hiedanrannan suunnittelukonttori pop up

Hiedanrannan suosittu suunnittelukonttori muutti Tampereen juhlapäivän kunniaksi Keskusvirastotalon aulaan. Pop up -suunnittelukonttorissa esiteltiin alueen alustavaa yleissuunnitelmaa ja suunnitteluprosessia. Paikalla oli alueen kaavoittajia. Hiedanrannan avoimia ovia vietettiin samana päivänä Lielahden kartanossa ja Hiedanrannan Pajalla.

Kartanon suunnittelukonttori Hiedanrannan Puutarhajuhlissa elokuussa 2018

Hiedanrannan perinteiset Puutarhajuhlat kutsuivat kaupunkilaiset viettämään kesäpäivää Näsijärven rantamaisemiin keskelle historiallista kartano- ja tehdasaluetta lauantaina 18. elokuuta. Kartanon suunnittelukonttorissa esiteltiin uusimpia suunnitelmia tulevaisuuden kestävästä ja älykkäästä kaupunginosasta sekä niistä saatua yleisön palautetta.

Konttorissa oli mahdollisuus tavata kaupunginosan kaavoittajia ja kehittäjiä sekä tutustua alueen alustavaan yleissuunnitelmaan. Tampereen Ratikka oli paikalla keskustelemassa vieraiden kanssa raitiotien reittisuunnitelmista ja rakentamisesta.

Alustava yleissuunnitelma: yleisötilaisuus ja verkkokysely keväällä 2018

Hiedanrannan yleissuunnittelun alustavat materiaalit julkaistiin toukokuussa 2018. Kaupunkilaisilta toivottiin kommentteja esimerkiksi liikenne- ja viherverkon liittymisestä ympäröivään kaupunkiin.

Hiedanrannan Kuivaamolla toukokuussa pidetyssä yleisötilaisuudessa esiteltiin yleissuunnitelman luonnosta. Tilaisuuden avauksessa kerrottiin uuden kaupunginosan tavoitteista ja esiteltiin alustava yleissuunnitelma. Tämän jälkeen teemarasteilla pureuduttiin tarkemmin Hiedanrannan keskustan, Uuden Lielahden, raitiotien, liikkumisen ja virkistysalueiden suunnitelmaluonnoksiin sekä niiden kehittämiseen.

Yleisötilaisuuden lisäksi kommentteja sai jättää myös verkkokyselyn ja -lomakkeen kautta 22.5.-8.6.2018 välisen ajan.

Yleisötilaisuuden ja verkosta saadun palautteen tuloksista laadittiin kooste, joka on alla liitteenä. Palautetta hyödynnetään suunnitelmaluonnosten jatkokehittämisessä.

Neljäsluokkalaisten vaikuttamispäivät keväällä 2018

Tamperelaiset neljäsluokkalaiset lapset ideoivat huhtikuussa 2018 pidetyillä vaikuttamispäivillä Hiedanrannan keskuspuistoa. Lasten tehtävä oli ideoida, millaisia asioita ja toimintoja he haluaisivat puistoon. Ylivoimaisesti suosituin ehdotus oli trampoliinit, seuraavaksi eniten toivottiin erilaisia kiipeilytelineitä ja -ratoja.

Lasten ideoiden kerääminen on osa yleissuunnittelun vuorovaikutusta. Leikkiin, pelaamiseen ja liikkumiseen liittyviä ehdotuksia saadaan toteutettua keskuspuistoon ja muille Hiedanrannan virkistysalueille.

Puutarhajuhlien suunnittelukonttori elokuussa 2017

Rakennesuunnitelman luonnosaineistoa esiteltiin kaupunkilaisille kartanon suunnittelukonttorissa Hiedanrannan puutarhajuhlissa elokuussa 2017.

Suunnittelukonttorissa vieraili päivän aikana satoja kaupunkilaisia. Keskustelun lisäksi palautetta rakennesuunnitelmasta sai jättää paikan päällä sekä sähköisesti että muistilapuille suunnitelman kartalle.

Puutarhajuhlissa 19.8.2017 esillä olleet alustavat rakennesuunnitelman materiaalit:

Ideakilpailun jatkot keväällä 2017

Yleissuunnittelu aloitettiin keväällä 2017 Hiedanrannan ideakilpailun jatkoilla. Jatkot tarkoittivat neljää kaikille avointa työpajaa, joissa ideakilpailun parhaita töitä kehiteltiin eteenpäin yhdessä kaupunkilaisten, suunnittelijoiden ja Tampereen yliopiston kaupunkitutkijoiden kanssa.

Osallistujat näkivät Hiedanrannan Länsi-Tampereen uutena keskustana, joka tarjoaa hedelmällisen ympäristön yhteisöille, luonnolle, yrityksille ja uusille ideoille.

Työpajojen tuloksista on koottu julkaisu, joka on luettavissa verkossa:


Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto NOAN.

Ota yhteyttä

Maankäytön suunnittelu
Suunnittelujohtaja
Taru Hurme
puhelin 040 806 2601
sähköposti [email protected]

Projektiarkkitehti
Iina Laakkonen
puhelin 040 806 3080
sähköposti [email protected]

Projektiarkkitehti
Riikka Rahkonen
puhelin 040 801 2724
sähköposti [email protected]