Hyppää sivuvalikkoon

Rintamamiestalon julkisivumuutokset

Rakennustarkastajan ohje 2006.

Tätä ohjetta sovelletaan rintamamiestaloihin sekä 1930 - 1950 luvuilla rakennettuihin rintamamiestalon tyyppisiin rakennuksiin.

Yleistä

Jälleenrakentamiskauden rintamamiestalot ovat kokeneet menneinä vuosikymmeninä monenlaisia julkisivumuutoksia. Niitä on verhottu mineriitillä, karaattilevyllä ja tiilellä. Välillä talojen yläosat on haluttu maalata tummiksi ja ikkunat vaihdettu tummakarmisiksi. Nykyisin julkisivuverhous halutaan vaihtaa monensuuntaiseen paneeliin.

Kaikki aiemmat julkisivumuutokset on todettu aikaa kestämättömiksi. Myös nykyinen monisuuntainen paneeliratkaisu on tuonut pääasiassa epäonnistuneita ratkaisuja. Yleensä muutos halutaan tehdä, koska rakennusta halutaan uudistaa muotivirtausten tai omien mieltymysten mukaiseksi. Julkisivuverhouksen kestoikä on kuitenkin useita kymmeniä vuosia, ja talojen omistajat ja muotivirtaukset muuttuvat sinä aikana paljon. Ainoa aikaa kestävä perusta rakennuksen julkisivulle on sen alkuperäinen ilme.

Ohje

Rintamamiestalon tyyliä tai materiaalia ei saa muuttaa. Jos verhoilu joudutaan teknisistä syistä uusimaan tulee käyttää alkuperäisen tyyppistä materiaalia ja tyyliä. Pystylaudoituksessa yksi tekninen vaakasauma sallitaan, mutta suositeltavaa on tehdä seinät ilman vaakasaumaa. Rakennuksen tyyliin kuuluu yhtenäinen pinta koko seinän korkeudella. Alkuperäinen tyyli on säilytettävä myös ikkunamuutoksissa. Pieniruutuisia ikkunoita, tummia karmeja ja liiallista koristelua vuorilaudoituksessa ei sallita.

Materiaalia tai tyyliä voi muuttaa toimenpideluvalla vain hyvin perustelluista syistä. Julkisivun palauttaminen alkuperäiseen asuun ei edellytä toimenpidelupaa. Korjaussuunnitelma on kuitenkin esitettävä kaupunkikuva-arkkitehdin hyväksyttäväksi.

Jos julkisivuverhoukseen liittyy eristeen lisääminen, tulee suunnitelmissa huomioida ikkunoiden suhde julkisivupintaan, räystäiden leveyden muutos sekä sokkelin pinnan taso julkisivun suhteen.

Rimalautajulkisivu

Suositeltavin verhous rintamamiestalolle on talon alkuperäisen mallin mukainen laudoitus. Verhous voidaan tehdä myös RT-kortin 82-10829 mukaan. (Hienosahattu 125 – 150 mm x 22 - 25 mm lauta n. 15 mm saumalla ja n. 38 mm leveä rima.) Lomalaudoitusta ei sallita (päällysrima yli 50 mm leveä). Laudoitus tulee peittomaalata taitettuun sävyyn. Tummia sävyjä ei saa käyttää. Puunsuojia ja peittäviä puunsuojia ei sallita. Ensimmäinen maalaus on hyvä tehdä ennen rimojen kiinnitystä.

Päivitetty 1.7.2022