Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Eurooppa-linja / Yhteiskuntatiedelinja

Yhteiskuntatieteen linja avaa ovia

Aiemmin Eurooppa-linjana toimineelle Yhteiskuntatieteen linjalle hakeutumalla saat mahdollisuuden painottaa opinnoissasi yhteiskunnallisia aineita ja kieliä. Tutkiva oppiminen projekteineen, asioiden kriittinen tarkastelu, vierailevat asiantuntijat ja opintomatkat luovat kokonaiskuvaa sekä suomalaisesta yhteiskunnasta että kansainvälisestä yhteistyöstä globaalisti ja Euroopan tasolla. Opinnoissa saa kosketuksen korkeakouluopintoihin, joka vahvistaa osaltaan valmiuksia suuntautua lukioista erilaisiin yhteiskuntatieteen alojen jatko-opintoihin, olit sitten kiinnostunut esimerkiksi oikeustieteestä, journalistiikasta, valtio-opista tai kauppatieteistä.


Yhteiskuntatiedelinjan opinnot

Yhteiskuntatiedelinjan opinnot koostuvat kaikille pakollisista opinnoista, viiden korkeakoulun opintopisteen mukaisista yhteiskunnallisista opinnoista sekä viidestä valinnaisesta opintojaksosta. Näin ollen jokaisen linjalta valmistuvan suorittama opintokokonaisuus on erilainen ja omien valintojen värittämä.

Kaikille pakollisia opintoja 22 opintopisteen verran seuraavasti:
a. Kieliopinnot 12op
· Oman valinnan mukaan englannin ohella enintään kahdesta vieraasta kielestä yhteensä 12 opintopistettä
b. YH11 Eurooppa-linjan projekti 6 op
· Sisältäen opintomatkat Helsinkiin ja Brysseliin
c. Eurooppa-linjan työharjoittelu 2o
d. YH12 Eurooppa-linjan johdatus korkeakouluopintoihin 2 op
Lisäksi jokainen linjan opiskelija suorittaa korkeakouluopintoja vähintään 5 korkeakouluopintopisteen verran. Opinnot saa itse valita yhteiskunnallisten opintojen joukosta.
Valinnaisia opintojaksoja on valittava seuraavista vähintään viisi (10 op):
YH4 Lakitieto 2op
YH5 Oma talous 2op
YH6 Talouspolitiikka 2op
YH8 Ajankohtaiset yhteiskunnalliset kysymykset 2op
YH9 Tulevaisuuden tutkimus 2op
HI7 Maailmanpolitiikka nyt 2op
GE3 Yhteinen maailma 2op
GE ja YH Yhteiskuntamaantiede 2op
PS6 Psykologia kestävän tulevaisuuden rakentamisessa 2op
ÄI9 Vuorovaikutus 3 2 op

Huomaa, että Eurooppa-linjan opetussuunnitelma vuosina 2016-2020 opintonsa aloittaneilla täällä (pdf)


Yhteiskuntatiedelinjan erityispiirteet

Yhteiskuntatiedelinjan opiskelijat muodostavat oman opetusryhmänsä ja tekevät koko lukioajan tiivistä yhteistyötä yhteisten opintojaksojen ja opintomatkojen parissa. Vierailevat asiantuntijat, korkeakouluopinnot sekä opintomatkat kytkevät opinnot osaksi elävää yhteiskuntaa.

Opintomatkoilla pääsee kokemaan, näkemään ja kysymään päätöksenteon pääkallopaikoilla: ensimmäisenä opiskeluvuonna suunnataan Helsinkiin ja abivuonna Brysseliin. Myös linjan opintoihin kuuluva vähintään viikon mittainen työharjoittelu auttaa lisäämään ymmärrystä yhteiskunnallisten toimijoiden arjesta.

Omilla valinnoillaan voi Yhteiskuntatiedelinjasta muokata oman kokonaisuutensa: valinnaisilla opintojaksoilla ja korkeakouluopinnoissa voi oman kiinnostuksensa mukaan painottaa vaikkapa lakia tai taloutta, mikä helpottaa suuntautumisessa lukion jälkeisiin opintoihin.


Kenelle Yhteiskuntatiedelinja sopii?

Linja sopii sinulle, joka olet kiinnostunut siitä, mitä maailmassa tapahtuu; sen ilmiöistä ja toimijoista. Olet kiinnostunut seuraamaan aikaasi ja haluat ehkä itsekin tavalla tai toisella vaikuttaa. Vähintään haluat saada jotakin ekstraa lukio-opintoihisi ja olet valmis ottamaan mielenkiintoisen haasteen vastaan samanmielisten opiskelijoiden joukossa.


Hakeminen

Yhteiskuntatieteen linjalle otetaan vuosittain 25 opiskelijaa. Linjalle haetaan sähköisessä yhteishaussa keskiarvolla, jossa painotetaan yhteiskuntaopin, historian, äidinkielen ja englannin arvosanoja painokertoimella 2.


Usein kysyttyä

Tuottaako Yhteiskuntatiedelinja paljon lisätyötä?

Lukion oppimäärä sisältää vähintään 150 opintopistettä, joista pakolliset opinnot vievät noin sata opintopistettä. Jokaisen opiskelijan on siis valittava lisää opintojaksoja päästäkseen vaadittuun minimiin, joten Yhteiskuntatiedelinjan 32 opintopisteen sekä vaadittujen korkeakouluopintojen jälkeen tilaa jää vielä muillekin opinnoille. Yhteiskuntatiedelinjan opiskelijoista vain hyvin harva valmistuu lukiosta minimiopintopistein. Yhteiskuntatiedelinjaan kuuluvat korkeakouluopinnot voi suorittaa milloin omaan aikatauluun sopiva opintojakso on tarjolla. Monet suorittavat 1-2 korkeakoulukurssia tarvittavat viisi opintopistettä saadakseen, joista osa voi olla esim. verkko-opintoina, jolloin voi itse valita sopivan opiskeluajankohdan.

Voiko Yhteiskuntatiedelinjan keskeyttää?

Voi, mutta voidakseen siirtyä ns. tavalliselle puolelle oma sisäänpääsykeskiarvo pitää olla vähintään tavallisen puolen sisäänpääsykeskiarvo. Toisin sanoen, mikäli Yhteiskuntatiedelinjalle on päässyt alhaisemmalla keskiarvolla, ei voi vaihtaa linjaa koulun sisällä. Opiskelun kannalta on tarkoituksenmukaista harkita keskeyttämistä vasta, kun on pystynyt muodostamaan kokonaiskuvaa Yhteiskuntatiedelinjalla opiskelusta - esim. vuoden tai kahden kuluttua opintojen aloittamisesta.

Voiko Yhteiskuntatiedelinjalta lähteä vaihtoon?

Voi; vuosittain linjan opiskelijoita on vaihdossa eri puolilla maailmaa. Yleisin aika lähtöön on ensimmäisen lukuvuoden jälkeen. Käytännössä vaihdosta palaavalla vaihtuu ohjausryhmä yhtä vuositasoa alemmas, mutta linjan opintoja voi jatkaa normaalisti eteenpäin.

Missä Yhteiskuntatiedelinjan työharjoittelun voi suorittaa ja kuka paikan hankkii?

Yhteiskuntatiedelinjan palkaton, minimissään viikon mittainen, työharjoittelu suoritetaan koulun loma-aikana yhdessä tai useammassa osassa esimerkiksi kaupungin tai kunnan hallinnossa, maakunnan liitossa, sanomalehdessä tai kansalaisjärjestössä. Oleellista harjoittelupaikassa on, että sen linkittyy tavalla tai toisella vaikuttamiseen. Opiskelija hankkii itse oman harjoittelupaikkansa, tosin lisäohjeita ja vinkkejä saa opiskeluiden aikana linjan koordinaattorilta. Mistä saan lisätietoa Yhteiskuntatiedelinjasta? Helpoin keino on ottaa yhteyttä linjan koordinaattoriin sähköpostilla elina.oksanen(at)tampere.fi. Kysy rohkeasti, mikäli jokin jää askarruttamaan!

Mistä saan lisätietoa Yhteiskuntatiedelinjasta?

Helpoin keino on ottaa yhteyttä linjan koordinaattoriin sähköpostilla elina.oksanen(at)tampere.fi. Kysy rohkeasti, mikäli jokin jää askarruttamaan!


Työnantajalle: Eurooppa-linjan / Yhteiskuntatiedelinjan työharjoittelu


Mikä työharjoittelu?
Eurooppa-linjan/Yhteiskuntatiedelinjan opintoihin lukeutuvan viikon mittaisen palkattoman työharjoittelun tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijaa työelämään sekä antaa kuvaa erilaisista työmahdollisuuksista ja aloista, minne lukion jälkeen suuntautua opiskelemaan.

Harjoittelun kesto ja aikataulu
Harjoittelun kesto on vähintään viikko (työpaikan viikkotuntimäärä), enimmäiskesto on opiskelijan ja harjoittelupaikan yhdessä sovittavissa. Harjoittelu suoritetaan koulun loma-aikana yhdessä tai useammassa osassa siten, että viikon jakso täyttyy. Ennen harjoittelun alkua voi työnantaja valintansa mukaan antaa opiskelijalle ennakkotehtäviä työharjoitteluun liittyen.

Vastuukysymykset
Tampereen kaupunki on vakuuttanut lukion opiskelijat käytännön työharjoittelussa lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Vakuutus korvaa työharjoittelussa tapahtuneita työtapaturmia ja on voimassa kaikkialla maailmassa. Säädösten mukaisesti työnantajalla on isännänvastuu harjoittelijan työskentelyn osalta ja harjoittelijan ottava työnantaja huolehtii harkintansa ja käytäntöjensä mukaisesti kustannuksellaan muusta vakuutusturvasta.

Todistus harjoittelusta
Harjoittelua varten on koulun puolesta todistuspohja (linkki alla), jota työnantajaa pyydetään täyttämään ja toimittamaan se joko suoraan linjan koordinaattorille sähköpostitse elina.oksanen[at]tampere.fi tai paperille tulostettuna.

Lisätietoa
Katso alla olevat tiedostot tai ota yhteys linjan koordinaattoriin.


Lyseon lukio Yhteiskuntatiedelinjan koordinaattori
Eurooppa-linjan/Yhteiskuntatiedelinjan koordinaattori
Elina Oksanen
sähköposti [email protected]


Opiskelua lyseon lukiossa