Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Oppivelvollisuus 100 vuotta: jaa koulumuistosi ja osallistu yhteiseen juhlaan somessa

Julkaistu 18.5.2021 10.53

Tiedätkö mikä on piirtoheitin? Muistatko karttakepin tai märän taulusienen? Missä Aapisen hahmosi seikkailivat, ja vaihtelitko välitunnilla kiiltokuvia, filmitähtiä vai jalkapallokortteja? Entä leikitkö koulussa hippaa, piilosta, pistettä vai jotain ihan muuta? Kerro se nyt somessa #oppi100 -aihetunnisteella.

Tammerkoski ja teksti oppivelvollisuus 100 v
 

Vastauksesi paljastavat, minkä vuosikymmenen koululainen olet. Tänä vuonna 100 vuotta täyttävän oppivelvollisuuden kunniaksi Tampereen kaupungin perusopetus ja koulut haluavat nyt kaikki tamperelaiset mukaan yhteiseen juhlaan sosiaalisen median kanavissa. Osallistuminen on helppoa, koska meillä kaikilla on koulumuistoja. Jaa omat muistosi sanoin tai kuvin some-kanavissa #oppi100 -tunnisteella.

Moni asia on muuttunut koulumaailmassa, mutta yksi on pysynyt jo sata vuotta: yleinen oppivelvollisuus. Presidentti K.J. Ståhlberg vahvisti oppivelvollisuuslain 15.4.1921, ja sen myötä 6-vuotinen kansakoulu tuli pakolliseksi kaikille. 9-vuotiseen peruskouluun siirryttiin 1970-luvulla. Nyt edessä on jälleen iso uudistus, kun oppivelvollisuus laajenee 12 vuoteen.

Löytyykö arkistosi kätköistä aarteita menneiltä vuosikymmeniltä? Ota samasta paikasta tai tilanteesta kuva tänään, ja jaa ne kuvaparina ennen ja nyt. Mikä on muuttunut, mikä pysynyt ennallaan? Mitkä olivat parhaat oppisi koulussa, mitä jäi mieleen oman opintien varrelta? Entä millainen on tulevaisuuden koulu?

Samalla opitaan toisista, ja eri aikakausista, koska koulumuistot sisältävät aina myös palan historiaa, ja heijastavat yhteiskunnallista ilmapiiriä ja tunnelmaa. Satavuotinen oppimisen ilo koskettaa jokaista, joten herätetään muistot eloon ja juhlistetaan yhdessä hienoa asiaa.

Perusopetuksen tehtävät ja tavoitteet esiin

Nyt käynnistyvä some-tempaus #oppi100 on yksi Tampereen nostoista osana Helsingin, Tampereen, Espoon, Turun ja Oulun yhteistä Teemme tulevaisuuden tekijöitä - Peruskoulu on parasta! –hanketta.

Kuusikkokuntien yhteishankkeessa kunnat osallistuvat monipuolisesti niin tämän päivän kuin tulevaisuudenkin peruskoulun juhlistamiseen erilaisten julkaisujen kautta. Tavoitteena on lisätä viestinnän keinoin lasten, huoltajien, perheiden sekä muiden kuntalaisten ymmärrystä perusopetuksen tehtävistä ja tavoitteista sekä koulujen toimintakulttuurista.

Tampereen toteutukseen kuuluvassa media-kampanjassa esitellään muun muassa valokuvin Suomen peruskoulun matkaa 1920-luvulta ja oppivelvollisuuslain voimaantulosta tähän päivään saakka. Valokuva virkistää muistia, herättää keskustelua, ja saattaa eri aikakauden lapset yhteen jakamaan ja vertailemaan omia koulupolkuja.


Lisätietoja

Suunnittelija
Maija Helminen
puhelin 044 261 4102
sähköposti [email protected]


Kuvat Laura Vanzo