Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ambiente avautui Milavidassa

Julkaistu 12.4.2019 11.23

Museo Milavidassa avautui 12.4. uusi näyttely, joka esittelee Timo Sarpanevan suunnittelemia Tampellan Lapinniemen puuvillatehtaalla painettuja Ambiente-kankaita. Värikkäät ja energiset Ambiente-kankaat edustavat 60-luvun näyttävää huippudesignia ja tamperelaista osaamista parhaimmillaan.

 

Timo Sarpaneva (1926–2006) oli maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija, jonka tuotanto valloitti sekä muotoilupiirit että kodinsisustajat. Hän kuului Suomen 1950- ja 1960-luvun kultakauden muotoilijoihin, joiden töitä vietiin ympäri maailman ja jotka loivat Finnish Design -käsitteen. Lasi lienee ollut Sarpanevan omin materiaali, mutta hänen työnsä kattoi myös muut materiaalit tekstiilistä teräkseen.

Sarpaneva keksi Ambiente-tekniikan työskennellessään Rosenlewin paperitehtaalla Porissa, kun rikkoutunut kone roiski väriä yllättävällä tavalla. Tätä sattumanvaraisuutta Sarpaneva tahtoi jalostaa pidemmälle.

Tampellaan kuuluneella Lapinniemen puuvillatehtaalla lähdettiin innolla kokeilemaan uuden tekniikan soveltamista kankaalle, ja painaminen Tampereella alkoi vuonna 1966. Painokoneen valsseihin liitettiin liikuteltava kisko, johon kiinnitettiin värisuuttimia. Painon aikana värejä voitiin vaihdella konetta pysäyttämättä toisin kuin perinteisillä painomenetelmillä. Näin saatiin aikaan ainutlaatuisen elävä ja vaihteleva kuviomaailma. Prosessi oli nopea ja säästi väriaineita. Lisäksi kankaan molemmista puolista tuli samanlaiset eli nurjaa puolta ei ollut, mikä oli iso etu etenkin verhokankaissa. Tekniikka patentoitiin lukuisissa maissa.

Timo Sarpaneva ei useinkaan tehnyt suunnittelutyötään ateljeessaan, vaan lasitehtaalla puhaltajamestarien hytissä tai Lapinniemessä värjäyskoneiden vierellä. Työ Ambiente-mallistojen parissa vaatikin tiivistä yhteistyötä taiteilijan ja tehtaan henkilökunnan välillä ja salli työn kehittämisen vielä valmistusprosessin aikanakin. Sarpaneva kutsui Ambiente-tekniikkaa konemaalaukseksi: "Olen muuntanut suuren kankaanpainatuskoneen jättiläissiveltimeksi. Olen jännittynyt ja riemuissani. Minä maalaan jälleen!"

Kun amerikkalainen kuvataiteilija ja elokuvantekijä Andy Warhol näki Ambienteja vuonna 1969, hän neuvoi Sarpanevaa kehystämään kankaat ja myymään ne taideteoksina, niin hänestä tulisi miljonääri.

Museo Milavidan näyttelyssä on esillä runsas valikoima Ambiente-malleja vuodesta 1965 aina 1970-luvun alkuun, pääasiassa Tampereen museoiden omista kokoelmista. Näyttely on esillä Milavidassa Näsilinnassa 12.4.2019–2.2.2020.