Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere rakensi tarkan satelliittipaikannuksen tukiasemia

Julkaistu 13.6.2018 10.48

Tampereen kaupungin Raitiotien kehitysohjelma, Smart Tampere, Tietohallinto, kaupunkiympäristön palvelualue ja Infra Liikelaitos ovat rakentaneet yhteistyössä kantakaupungin kattavalle alueelle tarkan satelliittipaikannuksen mahdollistavat GNSS (Global Navigation Satellite System) -tukiasemat. Tukiasemat sijaitsevat Hervannan, Pyynikin ja Kaupin kaupunginosissa.

Tukiasemia käytetään muun muassa raitiotien rakentamisen työkoneohjausjärjestelmissä, muissa infra- ja talonrakentamiseen liittyvissä perinteisissä maastomittauksissa sekä erilaisissa tutkimushankkeissa kuten esimerkiksi niin sanottu robottiliikenne.

Palvelutunnukset ovat saatavilla ja käytettävissä ammatti- ja tutkimuskäyttöön, Tampereen kaupungin avoimen datan periaatteiden mukaisesti, käyttäjän omalla vastuulla, veloituksetta. Tarvittavat palvelutunnukset toimittaa Tampereen kaupunki.

Amerikkalaisten Gps-, venäläisten Glonass-, eurooppalaisten Galileo- ja kiinalaisten Beidou- satelliittijärjestelmistä tukiasemavastaanottimille tuleva data ohjataan tietoliikenneverkkoa pitkin palvelinohjelmistolle. Palvelinohjelmistolta saadaan tarvittaviin mittausjärjestelmiin korjausdata, joka mahdollistaa senttimetriluokan koordinaattien määritystarkkuuden, jopa liikkuviin järjestelmiin.

Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnan JUHTA hyväksymän JHS184 suosituksen mukaan "tukiasema tai tukiasemaverkko pitää sijoittaa E2-luokkaan, jos sen avulla tuotetaan paikannuspalveluita, jotka ovat alueellisesti tai käyttäjämääräisesti laajassa käytössä".

Tukiasemille on Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen E2-laskentapalvelun toimesta määritelty tarkat EUREF-FIN -koordinaatit. Tukiasemien havaintodata toimitetaan päivittäin myös Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskukseen, jossa niitä monitoroidaan.


Lisätietoja

Paikkatietopäällikkö
Eelis Ylitalo
puhelin +358401366159
sähköposti [email protected]