Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Makerspace Tekomo

Käyttäjämäärää rajoitettu

Koronarajoitusten vuoksi makerspace Tekomoon otetaan toistaiseksi vain yksi asiakas, kaksi kaverusta tai perhe kerrallaan. Poikkeuksellisesti myös rintanappikoneen, laminointikoneen ja paperileikkurin käyttöön tarvitaan ajanvaraus.

Koronapassi on poistettu käytöstä Aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti.


Käytäthän Tekomossa maskia ja pidät turvavälin, mikäli tilassa on muita asiakkaita. Näin saamme Tekomon pidettyä turvallisena työtilana.

Mikä on Tekomo?

Tekomo on uudenlainen tekemisen tila Sampolan kirjastossa. Tekomossa jokainen voi toteuttaa omia ideoitaan, oppia uusia taitoja sekä jakaa tietoa.

Tila on avoin yksilöille, yhteisöille ja myös yrityksille.

Tekomossa on asiakkaiden käytettävissä kaksi 3D-tulostinta, vinyylileikkuri, lämpöprässi, ompelukone, saumuri, laminointikone, pinssikone ja piirtopöytä.

Tekomon aukioloajat noudattavat Sampolan tietotorin asiakaspalvelun aukioloaikoja. Itsepalveluaukioloa Tekomossa ei ole.

Katso Sampolan tietotorin aukioloajat

Näin käytät Tekomoa

1. Varaa laite kirjastokortilla ajanvarausohjelmassa. Pinssikoneelle, laminointikoneelle ja piirtopöydälle et tarvitse ajanvarausta.
2. Tutustu etukäteen tällä sivulla oleviin laitteen käyttöohjeisiin.
3. Tutustu etukäteen Tekomon käyttösääntöihin. Sitoudut noudattamaan käyttösääntöjä Tekomossa työskennellessäsi.
4. Saavu paikalle sovittuna aikana.

Ajanvaraus

3D-tulostimet, vinyylileikkuri, lämpöprässi, ompelukone ja saumuri ovat varattavissa ajanvarausohjelmassa, puhelimitse tai käymällä tietotorilla. Pisin varausaika näille laitteille on 4 tuntia päivässä. Laminointikoneelle, pinssikoneelle ja piirtopöydälle ei ole ajanvarausta, vaan ne ovat vapaassa käytössä Tekomon aukioloaikoina.

Ryhmien on mahdollista varata myös koko Tekomo kerralla käyttöönsä. Ryhmävaraukset puhelimitse tai sähköpostilla.

Jos asiakas myöhästyy yli 10 minuuttia varauksen alkamisesta, voidaan varaus peruuttaa ja antaa laite seuraavan asiakkaan käyttöön.

Ulkoinen linkkiAjanvarausohjelma

Sampolan tietotori
sähköposti [email protected]
puhelin 040 800 7816 klo 11 alkaen
33541 Tampere

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/tekomo

Laminointikone

Tekomossa voit käyttää kuumalaminointikonetta. Voit laminoita A3- ja A4-kokoisia papereita. Laminointitaskuja on myynnissä hintaan 0,30 € (A4) ja 0,50 € (A3). Koneen malli on Fellowes Jupiter 2. Laminointikoneessa voi käyttää omia materiaaleja henkilökunnan luvalla.

Ompelukone

Tekomossa on helppokäyttöinen elektroninen ompelukone, joka soveltuu hyvin perusompelutöihin. Ompelukoneen malli on Bernina Activa 215.

Tekomossa on lankoja, neuloja, saksia ja muita ompelutarvikkeita, mutta suositeltavaa on ottaa omat langat mukaan.

Käyttö on maksutonta.

Pinssikone

Pinssikoneella voi tehdä perinteisiä neulalla kiinnitettäviä rintamerkkejä, joiden halkaisija on 59mm. Pinssien aihiota on myynnissä Tietotorilla hintaan 0,50€ / kpl.

3D-tulostimet

Tekomon 3D-tulostimella voi tehdä fyysisiä kappaleita tietokoneella tehdyn mallin pohjalta. Valmiita malleja löytyy internetistä tai mallin voi itse suunnitella 3D-mallinnusohjelmalla.

Tekomossa on kaksi 3D-tulostinta, jotka ovat mallia Prenta DUO sekä Prenta DUO XL SE.

Tulostuksessa käytetään biohajoavaa PLA-muovia.

3D-tulostamisen hinta on 1€ / varaus. Hinta veloitetaan myös, mikäli asiakas käyttää omia materiaalejaan.

HUOM! Tarkistathan ennen tulostamista, että varaamasi aika riittää ko. tulostustyöhön. Tulostimet sammutetaan Tekomon ollessa suljettuna, eli tulostustyö ei voi jatkua Tekomon sulkemisaikaa pidemmälle.

Vinyylileikkuri ja lämpöprässi

Vinyylileikkurilla luodaan yksivärisiä vinyylitarroja tai kangaspainatuksia. Tekomosta löytyy monia erivärisiä materiaaleja asiakkaiden käyttöön.

Vinyylileikkuri leikkaa vektorigrafiikkaa. Parhaiten toimivat selkeäkontrastiset kuvat, siluettikuvat ja yksinkertaiset kuviot.

Lämpöprässillä voi siirtää leikatun kuvan kankaaseen ja näin luoda uniikkeja tekstiilejä.

Vinyylileikkurin käytöstä veloitetaan leikatun materiaalin mukaan. Hinta on 1 € alkavalta 10 cm:ltä materiaalia. Hinta veloitetaan myös, mikäli asiakas käyttää omia materiaalejaan. Vinyylileikkurissa voi käyttää omia materiaaleja vain henkilökunnan luvalla.

Piirtopöytä

Tekomossa on vinyylileikkurin työasemalla käytettävissä Wacom Intuos M -piirtopöytä. Piirtopöydällä ja siihen kuuluvalla kynällä voit luoda digitaalista grafiikkaa tietokoneelle samaan tapaan kuin kynällä ja paperilla. Piirtopöytää voi käyttää myös kuvankäsittelyn apuvälineenä. Saat laitteen käyttöösi päivystäjältä.

Saumuri

Saumuri soveltuu erityisesti joustavien kankaiden ompeluun. Saumuri ompelee, huolittelee ja leikkaa samanaikaisesti pois liian saumavaran. Tekomon saumuri on mallia Bernina MDA1150.

Tekomossa on saumurilankoja, neuloja, saksia ja muita ompelutarvikkeita, mutta suositeltavaa on ottaa omat langat mukaan.

Käyttö on maksutonta.

Paperileikkuri

Fellowes Fusion A3 -paperileikkurilla voit leikata A3-kokoisia ja sitä pienempiä arkkeja. Leikkuri leikkaa kerrallaan noin 10 päällekkäistä arkkia, ja sitä saa käyttää ainoastaan paperin leikkaamiseen.

Käyttö on maksutonta.

Käyttösäännöt

Tekomon käyttäjänä sitoudut noudattamaan näitä käyttösääntöjä.

Laitteiden käyttöohjeisiin on tutustuttava ennen käytön aloittamista. Ohjeita on myös noudatettava. Kysy neuvoa, jos olet epävarma laitteiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä.

Laitteiden ja tarvikkeiden vioista tai epänormaalista toiminnasta tulee kertoa kirjaston henkilökunnalle.

Ajanvarauksen päättyessä laitteiden tulee olla valmiit sammutettavaksi, tai toisen asiakkaan käyttöön.

Kaikkien laitteiden käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla. Tampereen kaupunginkirjasto ei ole vastuussa käyttäjien itselleen tai omaisuudelleen aiheuttamista vahingoista.

Tampereen kaupunginkirjasto ei ole vastuussa valmistettujen esineiden aiheuttamista mahdollisista vahingoista.

3D-tulostimissa saa käyttää vain PLA-muovisia filamentteja, joiden halkaisija on 1,75mm. Vinyylileikkurissa ja laminointikoneessa omia materiaaleja voi käyttää vain henkilökunnan luvalla.

Käyttäjä on korvausvelvollinen, mikäli laite rikkoutuu ohjeiden laiminlyömisen tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena.

Aseiden tai minkäänlaisten ihmisen vahingoittamiseen tarkoitettujen välineiden valmistaminen Tekomossa on kielletty.

Siivoa roskasi ja jätä tila hyvään kuntoon seuraavia käyttäjiä varten.

Syöminen ja juominen laitteiden läheisyydessä on kielletty.

Tekomo ei ole tuotantolinja. Ethän siis varaa laitteita suurten tavaramäärien valmistamiseen.

Asiakaskoneiden käyttösäännöt koskevat myös Tekomon laitteita soveltuvin osin. Tutustuthan myös niihin.