Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Hissistä päättäminen

Hissihankkeesta päätetään aina yhtiökokouksessa.

Ennen varsinaista yhtiökokousta kannattaa järjestää erillinen keskustelutilaisuus, missä kerrotaan ja jaetaan materiaalia vaihtoehdoista, kustannuksista ja rahoitusvaihtoehdoista.
Varsinaisessa yhtiökokouksessa käsitellään vain rakentamista; halutaanko taloon hissi vai ei.

Taloyhtiössä hissipäätökseen riittää enemmistön myönteinen kanta: hissi rakennetaan, kun yli puolet annetuista äänistä on hissin rakentamisen puolella.
Kustannnukset jaetaan niin, että osakkeenomistajat osallistuvat kustannuksiin yhtiövastikeperuste kerrottuna osakehuoneiston hissikertoimella.
Osakehuoneiston hissikerroin on huoneiston kerroksen järjestysnumero, joka määräytyy huoneiston sisäänkäyntiä lähinnä olevan hissin saapumistason kerroksen perusteella ja puolen kerroksen tarkkuudella.

Yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä päätetään myös hissin jälkiasennuksesta vain osaan porrashuoneita. Tämä koskee esim. yhtiöitä, joissa on kerros- ja rivitalo-osakkeita. Tällaisessa talossa vaaditaan yllä kuvatun hissipäätöksen lisäksi enemmistö niiden osakkeenomistajien annetuista äänistä, joiden osakehuoneistoihin uudistus liittyy. Kulut jaetaan uudistukseen liittyvien osakehuoneistojen kesken, yhtiövastikeperute kerrottuna osakehuoneiston hissikertoimella.

Kerrostalon ylempien kerrosten asuinhuoneistojen käytettävyyden parantumisesta aiheutuva arvonnousu vaikuttaa myönteisesti myös ensimmäisen kerroksen asuinhuoneistojen arvoon. Tämän takia katutason asuinhuoneistoja ei vapauteta kokonaan kustannuksista. Katutason liikehuoneistot tai autotallit voidaan vapauttaa hissin rakentamiskustannuksista.

Jälkiasennetun hissin kunnossapitokulut maksetaan normaalilla vastikeperusteella.

Yhtiökokouksen myönteisen päätöksen jälkeen

Yhtiökokouksen myönteisen päätöksen jälkeen hallitus hankkii rakennusluvan, varmistaa avustusten saamiset ja muun rahoituksen sekä vakuutukset.

Hallitus valitsee hankkeelle valvojan ja urakoitsijat. Hankkeen vetäjä kannattaa valita hyvissä ajoin esimerkiksi jo suunnittelu- ja selvittelyvaiheessa.

Urakka voidaan toteuttaa joko kokonaisurakkana tai erillisurakkana hissin, hissikuilun ja rakennustöiden osalta.

Hissi voidaan rakentaa avaimet käteen -periaatteella, jolloin rakennusliike hoitaa suunnittelusta alkaen koko hankkeen. Eräillä rakennusliikkeillä on omia hissirakentamiskonsepteja.