Siirry sisältöön

Tammelan stadion -hankkeen toteutussuunnitelma ja tonttikauppoja hyväksyttiin asunto- ja kiinteistölautakunnassa

Julkaistu 16.6.2021 19.20

Tammelan stadion -hankkeen toteutussuunnitelma hyväksyttiin asunto- ja kiinteistölautakunnassa 16.6.2021. Lisäksi hyväksyttiin sopimus hankkeen tilaajatehtävien hoitamisesta integroidun projektitoteutussopimuksen eli IPT- ja allianssisopimusten toteutusvaiheessa. Tampereen kaupunki, Pohjola Rakennus Oy Suomi (Pohjola) ja YIT Suomi Oy (YIT) toteuttavat yhdessä Stadion-hankkeen vastaten sen yhteisistä tehtävistä ja niiden kustannuksista sekä lisäksi kukin erikseen omista projekteistaan. Rakennustyöt aloitetaan heinäkuussa, ja stadion valmistuu marraskuussa 2023.

Ilmakuva Tammelan stadionista
 

IPT-sopimuksen mukaisesti kaupunki myy asuinkiinteistöjen sekä alatilan pysäköinti- ja liiketilan rakentamiseen tarkoitetut ja tätä varten muodostetut kiinteistöt. Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi kolme ehdollista esisopimusta ja kauppakirjat. Asuinrakentamiseen tarkoitetut tontit sijoittuvat sekä Salhojankadun että Kalevan puistokadun varrelle.

Kaksi myytävistä tonteista sijaitsee tulevan stadionin niin sanotussa alatilassa. Stadionin alle on tarkoitus toteuttaa korttelin pysäköintiä palvelevat tilat sekä tilat päivittäistavarakaupalle. Nyt päätetyt kiinteistökaupat ja kiinteistökauppojen esisopimukset ovat osa Tammelan stadionin korttelin toteutukseen liittyvää 7 kiinteistökaupan sopimuskokonaisuutta, jonka yhteisarvo on noin 15 miljoonaa euroa.

IPT-hanke toteutetaan neljän erillisen samanaikaisesti suunniteltavan ja rakennettavan projektin kokonaisuutena:
- Tampereen kaupunki toteuttaa Tammelan jalkapallostadionin (stadion) julkisena rakennushankkeena yhdessä Pohjola ja JKMM:n kanssa projektiallianssina.
- Pohjola toteuttaa Salhojankadun puoleisen asunto- ja liikerakentamisen.
- YIT toteuttaa Kalevan puistotien puoleisen asunto- ja liikerakentamisen sekä stadionin alapuoliset pysäköinti-, liike-, toimisto- ja palvelutilat (alatilat).

Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa JKMM Arkkitehdit Oy. Stadion-hankkeen tilaajana on Tampereen kaupunki ja toteuttajana hankintalain mukaisen kilpailun perusteella valittu Pohjola.

Monikäyttöiselle stadionille 8000 katsomopaikkaa

Tammelan jalkapallostadion on alueen julkinen rakennus, ja kaikki tilat suunnitellaan mahdollisimman monikäyttöisiksi. Stadion täyttää keskeiset UEFA 4 -kategorian vaatimukset. Yleisön kulku stadionille tapahtuu tontin pohjois- ja eteläpuolelta. Stadionia rajaavat korkeat asuinrakennukset itä- ja länsipuolella. Stadion, maanalainen pysäköintihalli sekä asuinrakennukset sijoitetaan omille tonteilleen. Stadionille rakennetaan noin 8 000 katsomopaikkaa, joista VIP-paikkoja on 500 ja liikuntaesteisten paikkoja 18. Stadionin yhteyteen tulee muun muassa VIP- ja ravintolatilat, rakennuksessa on kolme hissiä ja tiloihin esteetön pääsy. Alatilaan tulee 80 autopaikkaa ja kauppakeskus.

Stadionilla voidaan pelata kaikki kansallisten sarjojen jalkapallo-ottelut, seurajoukkueiden kansainväliset ottelut (Ucl:n karsintaottelut, ei kuitenkaan lohkovaiheen otteluita) sekä naisten, tyttöjen ja poikien maaottelut, naisten EM- ja MM-karsintaottelut, joihin katsomokapasiteetti ja yleisöpalvelutilat ovat riittävät. Kenttä on mahdollista jakaa kahteen pieneen kenttään. Katetut katsomot sijaitsevat neljällä sivulla.

Info- ja lipunmyyntipisteet sijaitsevat stadionin etelä- ja pohjoispäissä. Länsisivulla sijaitsevat mm. pukuhuonetilat, toimistotilat ja haastattelutilat. Ravintola on toisessa kerroksessa ja vip-tilat kolmannessa kerroksessa. Kentän itäpuolelle sijoittuu katsomoiden lisäksi myyntipisteitä ja kioskeja. Joitakin stadionin tiloja sijaitsee myös kentän alapuolelle sijoittuvassa alatilassa.

Julkisen taiteen ohjausryhmä on hyväksynyt esityksen taidehankinnasta Tammelan stadionin uudisrakennukseen. Rakennushankkeeseen liittyvä taide toteutetaan osana rakennusprojektia.

Tammelan stadionin uudisrakennukseen on laskettu rakennusosapohjainen kustannusarvio 28,4 miljoonaa euroa. Hankkeelle oli varattu vuodelle 2021 määrärahaa 7 miljoonaa euroa. Hankkeelle on myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamiselle tarkoitettua valtionavustusta 750 000 euroa. Euroopan jalkapalloliiton UEFAn HatTrick-komitea myönsi hankkeelle 1 miljoonan euron HatTrick-rahoituksen.

Tammelan stadion -hankkeen työllistävä vaikutus on noin 180 henkilötyövuotta. Koko stadionkorttelin työllistävä vaikutus on yhteensä noin 600 henkilötyövuotta sisältäen alatilaprojektin ja asuntoprojektit. Stadion-rakennuksen laajuus on 21854 bruttoneliötä.


Lisätietoja

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
puhelin 0400 205 044
sähköposti [email protected]

Apulaispormestari
Jaakko Stenhäll
puhelin 045 137 8505
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell