Siirry sisältöön

Älykäs ja kestävä Tampere juhlii Euroopan liikkujan viikkoa

Julkaistu 15.9.2020 15.37

Miten liikut kestävästi, kysytään Euroopan liikkujan viikolla 16.–22. syykuuta. Silloin on käynnissä #WeMoveSmart -sosiaalisen median kampanja. Viikolla kannustetaan pohtimaan omia arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Pyöräilijät Rongankadun alikulussa
 

– Kutsumme asukkaita jakamaan kuvia, videoita ja tarinoita heidän kestävästä tavastaan liikkua, kertoo projektipäällikkö Maarit Vehviläinen Tampereen kaupungilta.

Liikennesektori tuottaa merkittävän osan kasvihuonekaasupäästöistä. Tampereella päästöistä suurin osa on peräisin rakennusten lämmityksestä (38 %), mutta tieliikenteen osuus on toiseksi suurin (26 %). Esimerkiksi kävely, pyöräily tai julkisen liikenteen käyttö auttavat vähentämään päästöjä ja ruuhkia.

– Tamperelaisten siirtyminen käyttämään kestäviä liikkumismuotoja ja puhtaita käyttövoimia on merkittävässä roolissa, kun Tampere aikoo saavuttaa hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2030 mennessä, toteaa kehityspäällikkö Laura Inha Tampereen kaupungilta.

#WeMoveSmart-kampanjan käynnistivät Tampereen lisäksi 16 muuta eurooppalaista kaupunkia. Kaikilla on käynnissä Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama älykaupunkikehitystä vauhdittava projekti. Tampereella toimivassa STARDUST-projektissa kehitetään vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja muun muassa sähköisen liikenteen, älykkään ulkovalaistuksen, kiinteistöjen lämmön kysyntäjouston sekä uusien asuinalueiden energiantuotannon teemoista.

Projektien kehittämiä ratkaisuja jaetaan sosiaalisessa mediassa Liikkujan viikolla. Ratkaisuihin kuuluvat esimerkiksi älykkäät liikenteen ennakointijärjestelmät ja liikenteen sähköistämisen infrastuktuuri. Kampanjassa ovat mukana projektit: atelier, +CityxChange, GrowSmarter, IRIS, MAKING-CITY, MAtchUP, mySMARTLife, POCITYF, REMOURBAN, REPLICATE, RUGGEDISED, Sharing Cities, SmartEnCity, Smarter Together, SPARCS, STARDUST ja Triangulum.

Tampereella on aiempina vuosina järjestetty erilaisia tapahtumia Liikkujan viikolla. Tänä vuonna koronapandemian takia fyysisiä tapahtumia ei Tampereella valitettavasti järjestetä.

Näin osallistut Liikkujan viikon kampanjaan:

Ota kuvia tai tee video siitä, miten sinä liikut kestävästi. Jaa tuotos Liikkujan viikon aikana sosiaalisessa mediassa hastagillä #WeMoveSmart.Lisätietoja

Projektipäällikkö
Maarit Vehviläinen
puhelin 050 336 7696
sähköposti [email protected]


Teksti Anna Vilhula

Kuvat Laura Vanzo