Siirry sisältöön

Tampereelle kaksi uutta maisemapeltoa - peltojen kevättyöt käynnissä

Julkaistu 12.5.2016 10.42

Tänä vuonna Tampereelle saadaan kaksi uutta maisemapeltoa, joista Ryydynpuisto sijaitsee Ryydynpohjassa ja Varsanpuisto Takahuhdissa. Yhteensä maisemapeltoja on nyt seitsemän. Uudet maisemapellot on kynnetty tällä viikolla, ja työ jatkuu äestyksillä. Kylvöt tehdään noin kahden viikon kuluttua, säiden mukaan.

Maisemapelto
 

Muotialan Vihiojanpuistoon, Ryydynpohjan Ryydynpuistoon ja Takahuhdin Varsanpuistoon kylvetään kukkaseosta, jossa on ruiskaunokkia, kesämalvikkia, pioniunikkoa ja hunajakukkaa. Lepovuorossa apilanurmella ovat Kohmanpuisto Tohlopissa, Kirkkosuo Turtolassa ja Seimenniitty Vehmaisissa. Lisäksi kukkapeltojen reunoille kylvetään hernettä ja kauraa. Pohtolanpuistoon kylvetään ruista ja reunoille kukkia.

Peltoja viljellään luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita, ja siksi pelloilla kasvaa viljelykasvien seassa maan siemenpankista nousseita kasveja. Monipuolinen kasvusto tarjoaa ravintoa alueiden hyönteis- ja perhoslajistolle. Pelloilla hyödynnetään luomutuotannolle ominaista viljelykiertoa eli eri kasvien vuorottelua pelloilla. Viljelykierrossa on mukana maisemakasvien lisäksi apilanurmea sekä viljakasveja. Monipuolinen viljelykierto on tärkeää rikkakasvien ja kasvitautien kurissa pitämiseksi. Lisäksi se edistää peltoluonnon monimuotoisuutta.

Toukokuun lopulla peltojen laidalle saadaan opastaulut, joissa kerrotaan maisemapelloista ja niiden kasveista. Maisemaniittyjen kukkia, viljaa ja herneitä saa kerätä omaan käyttöön. Viljaa voi kerätä vihreänä tai odottaa sen tuleentumista vaaleaksi. Peltojen satoa ei tulisi kerätä liian aikaisin eikä liian paljon, jotta pellot ehtivät kukoistaa maisemassa kaikkien ilona. Kukkien keräämisen aloittamisajankohdasta tiedotetaan syksyllä erikseen.

Maisemapellot kartalla
Maisemapellot kartalla 2016. Kuva aukeaa suuremmaksi klikkaamalla.

Lisätietoja

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön kehittäminen:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

ProAgria Etelä-Suomi, MKN Maisemapalvelut:
Maisema-asiantuntija
Riikka Söyrinki
puhelin 040 744 7231