Siirry sisältöön

Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittoon 15-vuotias Saana Simelius

Julkaistu 12.5.2016 17.00

Perinteikkään Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat ja kunniamaininnan saaneet palkittiin torstaina 12.5. pääkirjasto Metsossa. Proosasarjan voittoon ylsi Saana Simelius, ja runosarjan parhaana palkittiin Mikko Kuronen.

Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkitut 2016
 

Tampereen kaupunginkirjasto järjesti keväällä 65. kerran Pirkanmaan kirjoituskilpailun, jonka tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen. Pirkanmaalla asuville, työskenteleville tai opiskeleville tarkoitetun kilpailun suosio on säilynyt: kilpailutöitä saapui tänä vuonna kaikkiaan 339, joista proosasarjaan 208 ja lyriikkasarjaan 131.

Palkintolautakuntaan kuuluivat runoilija Kari Aronpuro, kirjailija Kirsti Kuronen, kirjailija Tiina Lehikoinen ja tutkija, kirjailija Markku Soikkeli. Tänä keväänä palkintojärjestelmä muuttui aiemmasta, ja rahapalkinnot jaettiin vain sarjojen voittajille. Kumpikin voittaja sai 1 000 euron palkinnon. Tämän lisäksi kummassakin sarjassa jaettiin kunniamainintoja.

Nuorta lahjakkuutta proosasarjassa

Proosasarjan tasoa palkintolautakunta piti kokonaisuudessaan keskinkertaisena, mutta sarjaan mahtui myös ilahduttavaa omaäänisyyttä ja huojumattomuutta. Myös muutamat lajityyppien rajoilla liikkuvat kilpailutyöt riemastuttivat palkitsijoita. Sarjan kärki oli runosarjaa leveämpi, ja vasta 15-vuotiaan kirjoittajan voittajateksti nähtiin erityisen lupaavana. Kokenut palkintolautakunnan jäsen Kari Aronpuro ennustikin, että kilpailussa palkittujen ja vuosien saatossa valtakunnallisesti menestyneiden kirjoittajien pitkä nimilista saanee taas jatkoa.

Aihetasolla sarjassa toistuivat omaelämäkerralliset tekstit ja synkät maisemat, kuten läheisyyden kaipuu, sivullisuus, kuolema, rakkaudettomuus ja työelämän paineet. Harvat huumorin ja ilon pilkahdukset erottuivat teksteistä edukseen.

Runoissa luotettiin perinteisiin

Runosarjassa palkittavien joukkoon yltäneet tekstit erottuivat proosatekstejä selkeämmin. Kilpailurunot edustivat muodoltaan perinteistä lyriikkaa. Visuaalista runoutta edusti vain yksi runosarja, mutta tämä vain kahta sanaa käyttämällä luotu, saumattoman tarinan sisältävä kuvaruno ilahdutti palkintolautakuntaa erityisesti. Myös aiheet olivat pääosin tavanomaisia. Poikkeuksiakin toki oli, mistä voittajarunosarja on hyvä esimerkki.

Koko kilpailun osalta palkintolautakunta kiitti monipuolista tekstisatoa: kilpailutyöt pitivät sisällään muun muassa satuja, riimirunoja, sanaleikittelyjä, päiväkirjaa ja fantasiaa. Palkintosijojen ulkopuolelle jäi paljon tekstejä, joissa osa työstä oli loistavalla tasolla, mutta kokonaisuus ei kantanut. "Kuinka monta sanaa voi kompastumatta sanoa?", pohdittiin eräässä kilpailutyössä. Kirsti Kurosen mukaan kirjoittajalta vaaditaan taitoa kulkea kompuroimatta, löytää sopivat sanat ja kertoa kirkkaasti. Parhaissa teksteissä yhdistyivätkin tyylilajin tuntemus, omakielisyys ja taitava aiheen käsittely.


Palkitut 2016

Proosasarja

Rahapalkinto 1 000 euroa
Saana Simelius, Tampere, novellista Tyngät

Kunniamaininnat
Emily Hallfast, Tampere, novellista Huutokaiku
Marko Järvinen, Tampere, novellista Ruusulabyrintti

Lyriikkasarja

Rahapalkinto 1 000 euroa
Mikko Kuronen, Tampere, Ulkoinen linkkirunosarjasta

Kunniamaininnat
Sanni Harmanen, Savonlinna (opiskelee Tampereella), kuvarunosta Marsu
Matias Loikala, Helsinki (opiskelee Orivedellä), runosarjasta
Jänis Louhivuori, Akaa, runosarjasta Hidas leijona kulkee lävitseni
Eeva-Kaisa Vento, Tampere, runosarjasta Kävi niin kuin ennustettiin

Lisätietoja

Viestintäsuunnittelija
Emma Salmi
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi