Siirry sisältöön

Apulaispormestari Matti Helimo: ”Asioista voi olla eri mieltä, kun se tapahtuu arvostavassa yhteishengessä”

Julkaistu 13.9.2021 10.31

Toisen kauden valtuutettu Matti Helimo (vihr.) on aloittanut sivistyspalvelujen palvelualueen apulaispormestarina innokkaan energisellä mielellä. Palvelualue kattaa lapsiperheiden palvelut päiväkodeista perusopetukseen ja toisaalta kulttuurin, liikunnan ja nuorisopalvelut.

– Kaikki nämä alueet ovat minulle sydämen asioita. Olen toiminut luokanopettajana ja koulutuspolitiikan parissa, kulttuuri ja liikunta taas ovat olleet tosi rakkaita harrastuksia pienestä pitäen, Helimo sanoo.

Kun sote-uudistus toteutuu parin vuoden kuluessa, sivistyksen palvelualue nousee kuntien tehtävissä keskeiseen asemaan. Helimo kiittää Tampereen pormestariohjelmaa ja uskoo, että sen avulla saadaan vietyä tärkeitä teemoja eteenpäin, "pala palalta paremmiksi".

Matti Helimo poseeraa korkeiden auringonkukkien vieressä.
Matti Helimo arvostaa asiakeskeisyyttä. On rikkaus, etteivät kaikki ole samaa mieltä, mutta sitten sovitetaan näkemykset yhteen ja jatketaan eteenpäin.

Pehmeät arvot vetovoimatekijöinä

Pormestariohjelma asettaa tavoitteeksi, että Tampere on oppimistuloksissa suurten kaupunkien ykkönen vuonna 2030 ja että kaupungin jokainen koulu on hyvä koulu. Tavoitteen saavuttamiseksi ohjelmassa listataan lukuisia hyväksi havaittuja keinoja.

– Haluamme muun muassa pitää opetusryhmät sopivan kokoisina ja varmistaa, että kaikki lapset saavat tarvitsemansa yksilöllisen tuen, toteaa Helimo.

Terveet, turvalliset ja modernit oppimisympäristöt ovat omiaan myös tuomaan veto- ja pitovoimaa kaupungille. Helimo muistuttaa, että pehmeät arvot ovat entistä tärkeämpiä, kun esimerkiksi perheet valitsevat asuinpaikkojaan. Tampere on jo suosituin opiskelijakaupunki, mutta menettää koulutettuja nuoria perheitä pääkaupunkiseudulle.

Tampereen asema kulttuurikaupunkina pitää turvata, samoin edellytykset lisätä omaehtoista ja ohjattua liikkumista. Helimo näkee näissä pyrkimyksissä monenlaisia hyötyjä.

Ensinnäkin kulttuuri- ja liikuntariennot tekevät ihmiset onnellisemmiksi ja edistävät terveyttä. Toisaalta on taloudellinen näkökulma – liikkumattomuuden hinta on korkea, kulttuuritapahtumat taas jättävät paikallistalouteen yllättävän paljon rahaa.

– On tärkeää olla asettamatta kulttuurin ja liikunnan hankkeita vastakkain. Ne ovat kaikki osa kaupungin kokonaisuutta. Vaikkapa Tampereen Taidemuseon ja Tammelan stadionin laajennukset tuovat vetovoimaa kumpikin omalla tavallaan, Helimo korostaa.

Matti Helimo seisoo järven rannalla katsoen kameran ohi.
Kestävän elämäntavan vahvistaminen istuu Helimon mukaan hyvin osaksi varhaiskasvatusta ja perusopetusta, tuleville sukupolvillehan tämä planeetta lopulta jää.

Matti Helimo (vihr.)
apulaispormestari, sivistyspalvelujen palvelualue

– Syntynyt 1977 Tampereella.

– Tehnyt työuransa Kangasalla luokanopettajana ja Jukon pääluottamusmiehenä.

– Asuu Tahmelassa, joka on kaikin puolin mainio paikka. "Parasta on paikallinen avuliaitten ihmisten yhteisö."

– Nauttii perheen kanssa vietetystä ajasta. "Kaikilla on kiireensä, joten osaan arvostaa tosi paljon perheen yhteisiä hetkiä, olipa sitten kyse kesämökkireissuista tai vaikka siitä, että katsomme yhdessä telkkarista Selviytyjiä."

Tampere.fi-sivujen artikkeleissa esitellään syksyn aikana uuden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan lisäksi kaikki apulaispormestarit.


Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Laura Happo