Siirry sisältöön

Perheyritys ahmii tietoa

Julkaistu 28.11.2017 11.44

Satu Valkama hyppäsi palkkatöistä perheyritykseen ja kouluttautui oppisopimuksella taloushallinnon osaajaksi. Sattumaa tai ei, samalla yritys lähti hurjaan kasvuun.

Kuva: Satu Valkama työpisteessään
 


Satu Valkaman toimistossa jokainen mappi ja kynä on tarkasti omalla paikallaan. Säntillinen järjestelmällisyys on tullut tarpeeseen viime vuosina, kun perheyrityksensä taloushallinnosta vastaava Valkama on opiskellut itselleen oppisopimuksella pian kaksi tutkintoa.

Samassa ajassa Maanrakennus Valkaman henkilöstömäärä on kolminkertaistunut. Valkama ei osaa sanoa, onko yrityksen kasvu seurausta hänen kouluttautumisestaan vai toisin päin.

– Asiat ovat vain loksahdelleet paikoilleen, hän sanoo.

Kaikki alkoi keväällä 2013, kun Valkaman terveys petti. Hän oli työskennellyt lähes 20 vuotta Kangasalan kunnalla suurkeittiössä, mutta selkäongelmien vuoksi tilalle oli keksittävä jotain uutta. Valkaman mies houkutteli häntä kouluttautumaan oman firman töihin.

– Ajatus pelotti kovasti, koska minulla oli kuitenkin vakituinen työpaikka. Mitä jos omassa yrityksessä ei riittäisi työtä, Valkama muistaa pohtineensa.

Pelot osoittautuivat pian turhiksi. Yritys alkoi kasvaa ja työt lisääntyivät jatkuvasti.

– Enempää en pystyisi edes enää tekemään. Kaikki henkilöstö asiat ovat vastuullani ja muistilappuja pitää olla sata, jotta kaikki tarvittava tulee varmasti tehtyä, Valkama kuvailee.

Teoria muuttuu käytännöksi

Oppisopimusopiskelu vastasi täydellisesti Valkaman ja hänen perheyrityksensä tarpeisiin. Tätä kuvastaa hyvin Valkaman opiskelutahti: Hän valmistui merkonomiksi joulukuussa 2015. Kuukautta myöhemmin hän aloitti taloushallinnon ammattitutkinnon suorittamisen.

– Sain ottaa kaiken oppimani heti arjen käytäntöön. Muutin kaiken yrityksen ATK:sta lomakkeisiin. Tästä johtuen opiskelu oli todella tehokasta. Suorastaan ahmin tietoa, Valkama kertoo.

Hän kiittelee henkilökohtaistamiskeskustelua, jonka jokainen opiskelija käy opettajan kanssa opintojen alussa. Keskustelussa käydään läpi opiskelijan tarpeet ja mahdollisuudet näyttöjen suorittamiseen yrityksessä. Näin opintoja voidaan räätälöidä opiskelijan tarpeiden mukaan.

Opiskelu on toki ollut välillä haastavaa. Valkama kertoo, että tietoa on usein pitänyt etsiä itsenäisesti, sillä koulussa suoritettavien lähipäivien tuntimäärät ovat rajalliset.

– Välillä olen miettinyt, missä välissä teen kaiken. Onneksi pienyrityksessä omiin työaikoihin voi vaikuttaa. Jos opiskelu vie arkisin työaikaa, teen rästihommat iltaisin tai viikonloppuisin, Valkama kertoo.

Innostus oppisopimusopiskeluun on siirtynyt äidiltä pojalle. Valkaman poika Tino valmistuu pian maanrakennuskoneen- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.

– Minä olen innostunut itse opiskelusta. Tino puolestaan haluaa käytännön taidot ja kortin, jotta pääsee töihin. Oppisopimusopiskelu tarjoaa jokaiselle jotain.

Ulkoinen linkkiLukaise voisiko kouluttautuminen oppisopimuksella sopia sinulle


Teksti Solja Virkkunen

Kuvat Solja Virkkunen