Siirry sisältöön

Oma nuoriso-ohjaaja tuo kivaa vaihtelua kouluarkeen

Julkaistu 8.8.2017 14.54

Valoisassa huoneessa on kahvinkeitin ja pehmeä sohvaryhmä. Keskellä odottaa riippumatto ja oviaukossa järeä leuanvetotanko.

Kaikkea tätä tarvitaan, sillä näiden seinien sisällä sekä tankataan että puretaan energiaa.

"Ninan luokkana" tunnettu tila on Kaukajärven koulussa. Täällä monet nuoret poikkeavat oppituntiensa välissä. Rennosti sisustetussa huoneessa voi syödä omia eväitä ja keittää kahvia tai teetä. Tilassa voi myös jutella, pelailla tai kuunnella musiikkia.

Sohvalla ja riippukeinussa saa lojua, jos haluaa. Toisessa nurkassa viriää nopeasti leikkimielinen leuanvetokisa, jossa tulos voi olla mitä vain nollasta ylöspäin. Emäntänä kaiken keskellä häärii Nina Lehtinen, joka tekee työtään Kaukajärven koulun omana nuoriso-ohjaajana.

Koulun nuorisotilalla on omat aukioloajat välituntisin, ja se vetää yläkouluikäisiä nuoria puoleensa etenkin pitkällä ruokavälitunnilla.

Ohjelmaan kuuluu myös kaikille avointa, ohjattua välituntitoimintaa, jolla tuetaan yhteisöllisyyttä ja helpotetaan ryhmäytymistä. Ajoittain pidetään tärppivartteja. Ne voivat olla esimerkiksi kesätyöhakemusten täyttämistä tai erilaisia tietoiskuja, kuten päihde- ja hyvinvointi-infoja.

Nuoriso-ohjaajat Nina Lehtinen ja Emmi Hellsten
Tampereen kouluista oma nuoriso-ohjaaja on Kaukajärven ja Lielahden kouluilla. Myös Etelä-Hervannan koulu saa oman nuoriso-ohjaajan. Kuvassa ohjaajat Nina Lehtinen (vas.) ja Emmi Hellsten.
Oppilaat Hanna ja Tuuli istuvat nojatuoleissa
Hannalla (vas.) ja Tuulilla on mukavia muistoja Kaukajärven koulun omasta nuorisotoiminnasta. Tytöt kiittelevät erityisesti toimintaan osallistuneiden hyvää yhteishenkeä ja kivaa porukkaa.

"Aina tullaan, kun vain on mahdollista"

Hyvä yhteishenki ja kiva porukka houkuttelivat myös yhdeksäsluokkalaiset Hannan ja Tuulin mukaan toimintaan. Kun nuoriso-ohjaajan luokka on auki, siellä on yleensä runsaasti nuoria välituntia viettämässä.

- Täällä kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään, vaikka ollaankin eri luokilta. Tullaan tänne aina, kun se on mahdollista, he toteavat. Tytöt arvioivat, että myös yläkoulunsa vasta aloittaneet seitsemäsluokkalaiset ovat kokeneet nuorisotilan hyvänä ja turvallisena paikkana.

Hanna ja Tuuli opiskelevat myös nuoriso-ohjaajan ja opettajan vetämässä valinnaisaineessa, joka alkaa 8. luokalla ja jatkuu 9. luokalla. - Ryhmä on kiva, vähän erilainen juttunsa koulussa, tytöt kertovat.

Yhteistä puuhaa ja neuvoja käytännön pulmiin

Yhdessä tekeminen on tärkeä osa toimintaa. Erityisen tärkeää se on nuoriso-ohjaajan ja opettajan yhdessä ohjaamissa valinnaisaineryhmissä 8. ja 9. luokilla. Niihin olisi enemmän tulijoita kuin mahtuu.

- Ryhmä on pieni, ja siellä puuhataan yhdessä monenlaista, muun muassa retkeillään, käydään yökoulua, laitetaan ruokaa ja leivotaan. Oleellista on toiminnallisuus ja pienen ryhmän tuoma turvallinen yhdessäolo, jossa moni nuori rohkaistuu valtavasti, kertoo nuoriso-ohjaaja Nina Lehtinen.

Hän kuvaa ryhmää pieneksi perheeksi, joka aloittaa kokoontumisensa yhteisellä aamiaisella. - Ryhmässä myös keskustellaan paljon yhdessä, Nina Lehtinen sanoo.

Nuoriso-ohjaajien työhön kouluilla kuuluu myös sovittuja tapaamisia yksittäisten oppilaiden kanssa. Moni nuori haluaa jutella kahden kesken ohjaajan kanssa esimerkiksi erilaisissa ongelmatilanteissa.

- Yksittäisissä tapaamisissa pulmat ovat yleensä hyvin käytännönläheisiä, kuten uuden harrastuksen aloittaminen tai kesätyöhakemuksen tekeminen, kuvaa Lielahden koulun nuoriso-ohjaaja Emmi Hellsten.

Nuoriso-ohjaajat tekevät yhteistyötä koulun muiden ammattilaisten kanssa ja ohjaavat oppilaan tarvittaessa edelleen koulukuraattorin, kouluterveydenhoitajan tai koulupsykologin vastaanotolle.


Nuoriso-ohjaaja Emmi Hellsten näyttää mallia leuanvetotangolla
Kaukajärven nuorisotilassa on lupa levätä mutta myös vetää leukaa. Ohjaaja Emmi Hellsten näyttää mallia.

Yksi aikuinen lisää nuorten arkeen

Kaukajärven koulussa toiminnasta on saatu erinomaisia kokemuksia.

- Nuoriso-ohjaaja osana koulun arkea on ennen kaikkea tuonut nuorille lisää yhden aikuisen, jonka luokse on helppo mennä keskustelemaan. Oppilailla on paikka, jossa he voivat kokoontua ja jossa heitä kuunnellaan. Työ on ennalta ehkäisevää, ja se lähtee nuorten omista tarpeista, sanoo Kaukajärven koulun rehtori Päivi Ikola.

Uutta toimintatapaa, jossa nuorisotyö on osa koulun omaa toimintaa, on kokeiltu Tampereella kolmessa yläkoulussa. Nykyisenkaltainen toiminta jatkuu Kaukajärven ja Lielahden kouluissa myös kokeilun jälkeen. Uutena mukaan tulee Etelä-Hervannan koulu, jossa on oma nuoriso-ohjaaja. Juhannuskylän kouluun on kokeilussa kehitetty oma malli, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä kaupungin nuorisopalvelujen kanssa.

Toiminta noudattaa valtakunnallisen Kaikki käy koulu -hankkeen periaatteita. Kaikki käy koulua -toimintamallin ytimessä ovat 8.–9. -luokkalaisille valinnaisaineena tarjottavat kasvuryhmät. Toiminta tukee muun muassa pärjäämiskykyä, kun nuorten luottamus ja positiivinen suhtautuminen itseen ja muihin kasvaa. Tavoitteet ja sisällöt on laadittu oppilaiden tarpeista lähtien, ja oppilaat ovat osallistuneet kurssien suunnitteluun.

Välitunnit rauhoittuneet ja kouluviihtyvyys parantunut

Mukana olevien koulujen arjessa on havaittu hyviä muutoksia, joita nuorisotoiminta on kouluun tuonut. - Toiminnalla on ollut koulun ilmapiiriin ja kouluviihtyvyyteen erittäin myönteinen vaikutus, sanoo Kaukajärven koulun rehtori Päivi Ikola.

Emmi Hellsten ja Nina Lehtinen kertovat, että kouluissa on huomattu esimerkiksi käytävien rauhoittuneen. Nuorten poistumiset koulualueelta ovat vähentyneet. Myös nuorten suhtautuminen aikuisiin on voinut muuttua hyvään suuntaan.

Nuoriin koululla tehtävä nuorisotyö vaikuttaa yleensä viiveellä. - Kasvavissa nuorissa vaikutus näkyy usein vasta vuosien kuluttua. Saamme kuitenkin heiltä arjessa paljon palautetta, kertovat Hellsten ja Lehtinen.

Moni yläkoululainen onkin tykästynyt toimintaan niin, että palaa toisinaan tuttuun luokkaan, vaikka opiskelee itse jo muualla.

Värikäs kahvimuki nuorisotilan pöydällä

Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Johanna Toivanen