Siirry sisältöön

Verkosto kokoaa Tampereen ikääntymistutkijat saman pöydän ääreen

Julkaistu 7.9.2016 8.25

Tampereen kaupunki kutsui kesällä paikallisia ikääntymistutkijoita mukaan yhteiseen verkostoon. Verkoston toiminta lähti hyvin käyntiin, sillä elokuun lopulla järjestettyyn ensimmäiseen tapaamiseen FinnMedin HealthHUBiin saapui yli 20 tutkijaa sekä muutamia kokemusasiantuntijoita eli aitoja senioreita. Ensimmäisessä tapaamisessa tutustuttiin toisiinsa ja hahmoteltiin verkoston tavoitteita ja toimintaa.

Verkoston jäsenet näkevät Tampereen mahdollisuudet ikääntymistutkimuksen saralla huikeiksi, mutta yhteistyötä tarvitaan.

– Meillä on kaupunki, yliopisto, ammattikorkeakoulu, FinnMedi, VTT – Meillä on valtava mahdollisuus olla ikäteknologian piilaakso, toteaa johtava tutkija, geronteknologi Jaana Leikas VTT:ltä.

Valokuva: Ikääntymistutkimuksen verkoston jäseniä.
Verkoston ensimmäisessä tapaamisessa paikalla oli yli 20 ikääntymistutkimuksen asiantuntijaa.

Verkoston puheenjohtaja geriatrian professori Jaakko Valvanne on oivallinen ikääntymistutkimuksen eri tahojen yhteistyön edistäjä, sillä hän sukkuloi sulavasti jo työnsä puolesta kolmen työnantajansa välillä.

− Olen ylpeä kolmesta henkilöstökortistani. Työnantajiani ovat Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, kertoo Valvanne.

Valokuva: Jaakko Valvanne
Verkoston puheenjohtaja geriatrian professori Jaakko Valvanne kertoi olevansa ylpeä kolmesta työnantajastaan: kaupungista, yliopistosta ja sairaanhoitopiiristä.

Tampere haluaa hyödyntää tutkimustietoa ikäihmisten palveluissa

Tampereen kaupungin ikäihmisten palvelujen tilaajapäällikkö Anniina Tirronen toivoo verkostosta löytyvän keinoja, joilla tutkimustietoa voidaan hyödyntää kaupungin palveluissa ja toisinpäin arvioitaessa kaupungin palveluja.

− Jos tutkimusaiheista on pulaa, niin kaupungin verkkosivuille on koottu lista aiheista, joita kaupunki toivoo tutkittavan, muistuttaa Tirronen.

Gerontologian tutkimuskeskuksen johtaja Marja Jylhä on varovaisen toiveikas, että verkostosta voisi syntyä oikeaa yhteistyötä tutkimushankkeiden toteuttamiseen ja tutkimustiedon päätyvän käytäntöön.

− Ehkä tämä verkosto oikeasti kykenee antamaan kaupungille ja kaupungin palvelutuottajille sellaisia vihjeitä, jotka johtavat parempiin palveluihin. Siinä kohtaa tutkija on tietysti kauhean kriittinen ja sanoo, että jos ne olisi johtaakseen, ne olisivat johtaneet jo kauan sitten. Ja se ei ole pelkästään Tampereen ongelma vaan se on joka paikassa, toteaa Jylhä.

Valokuva: Marja Jylhä ja muita ikääntymistutkimusverkoston jäseniä
Marja Jylhä uskoi verkoston voivan antaa kaupungille vihjeitä parempiin palveluihin, vaikka tutkijana suhtautuikin kriittisesti niiden käytännön toteutukseen asti pääsyyn.

FinnMedi Oy:n toimitusjohtaja Matti Eskola uskoo verkoston tekevän yhteistyöstä aiempaa helpompaa ja tuovan siihen uudenlaisia tapoja. Ketterälle kehittämiselle, pilotoinnille, sosiaalisten innovaatioiden ja teknologioiden yhdistämiselle ja käytäntöön viemiselle on hänestä tilausta.

− Jos yhteistyöstä nousee aihioita, FinnMedi on valmis auttamaan niiden konkretisoinnissa, lupaa Eskola.

Verkoston ensimmäinen tapaaminen toi yhteen erilaisia tutkijoita eri tutkimuslaitoksilta. Monella tutkimusaiheet liittyivät hyvinvointiteknologiaan, robotiikkaan ja huomaamattomaan teknologiaan, toisaalta kuultiin muun muassa Vanhustyön keskusliiton Vahvike.fi-aineistopankista virikeohjaajille sekä japanilaistutkijan näkemyksiä suomalaisista ikäihmisten palveluista.

Ikääntymistutkimuksen verkostoa koordinoi Tampereen kaupungin TampereSenior-ohjelma.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala