Hyppää sivuvalikkoon

02. Hämeenkatu 1

Keisarin tarjoilijanakin palvellut saksalainen Nikolai Bauer perusti 1883 rautatieasemaa vastapäätä sijainneen hotelli Wasan palvelemaan junamatkustajia, kun Pohjanmaan rata oli valmistunut. Hotellia laajennettiin Rautatienkadun puolelle apteekkari Molinin tontille. Paikalta löytyi kultahippuja, mutta niin vähän, ettei niitä ryhdytty jalostamaan. Bauer puhui sujuvasti saksaa, ranskaa, venäjää ja englantia.

Osin Hämeenkadun päällä ollut Hotelli Wasa sai purkutuomion 1892, mutta Bauer hankki uuden asemakaavan mukaisen tontin vanhan hotellin vierestä. Siihen valmistui Bauerin hotelli. Se lopetti, kun Bauer menetti anniskeluoikeutensa. Se myytiin raittiuden ystäviksi tunnetuille NMKY:lle ja NNKY:lle. Hotelli sai nimekseen Hospiz Emmaus, jonka kolmanneksi omistajaksi tuli kristillinen Kaupunkilähetys. Hospiz tarkoittaa kristillistä hotellia, jossa ei tarjoilla väkijuomia. Siitä on käytetty myös Hospits-nimitystä.

Aseman seudun remontin yhteydessä 1936 valmistui uusi hotellirakennus, josta tuli Suomen suurin kristillinen hotelli. Se lukeutui muutenkin maan suurimpiin hotelleihin. Nikolai Bauerille kävi lopulta huonosti. Hän sijoitti rahansa Venäjän valtion papereihin, jotka kävivät arvottomiksi bolsevikkivallankumouksen jäljiltä.

Bauerin synnyttämä, kaupungin merkityksellisimpiin lukeutuva hotelli tunnettiin myöhemmin mm. hotelli Tampereena. Emmauksen ajoista laajennetun hotellin nykyinen nimi on Scandic Tampere City.

Osoite: Hämeenkatu 1, 33100 Tampere

Sijainti kartalla

Päivitetty 14.7.2023