Siirry sisältöön

Lintujen talviruokinta

Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Talviruokinta on syytä aloittaa vasta, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, ja sitä on hyvä jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula. Riittävä ruokinta-aika on yleensä säistä riippuen marraskuusta maaliskuuhun.

Sulan maan aikaan linnut löytävät luonnosta ravintonsa. Pesimäaikaan tarjottu siemenravinto voi heikentää poikasten selviytymistä ja kasvua, koska hyönteisravinnon osuus voi vähentyä ruokinnan vuoksi. Myös lintutautien riski vähenee, kun ruokinta lopetetaan keväällä ajoissa.

Talitianen ruokinta-automaatilla
Kuva: Mostphotos

Ruokintapaikka

Suositeltavaa on käyttää ruokinta-automaattia, joka pitää ruuan kuivana ja estää lintuja ulostamasta sen sekaan. Maaruokintaa ei suositella tehtäväksi lainkaan, koska se voi tautiriskin lisääntymisen lisäksi houkutella paikalle rottia. Maaruokinta houkuttaa myös lokkeja, varislintuja ja puluja, jotka saatetaan naapurustossa kokea hyvinkin kiusallisiksi. Jos ruokintapaikan lähialueella on havaittu pesiytynyt ja kasvava rottakanta, ei lintujen talviruokintaa suositella aloitettavaksi ruokinta-automaateillakaan.

Lintujen ruokintaan pitää aina kysyä maanomistajan suostumus. Taloyhtiöillä voi olla omat ohjeensa lintujen ruokinnasta. Jotta turhat kiistat vältettäisiin, kannattaa miettiä yhteisen ruokinnan perustamista muiden asukkaiden kanssa pihalle paikkaan, jossa ruokinta ei aiheuta kenellekään häiriötä. Ruokintapaikka on hyvä sijoittaa riittävän kauas rakennuksista siten, ettei se haittaa myöskään naapureita.

Tampereen kaupungin omistamissa puistoissa lintujen maaruokinta on lähtökohtaisesti kielletty. Talipallojen ripustaminen puunoksille tai muu vastaavaa pienimuotoinen pikkulintujen ruokinta on sallittu, kunhan se ei houkuttele paikalle haittaeläimiä tai aiheuta roskaantumista tai muuta haittaa. Lasten leikkipaikkojen läheisyydessä, toreilla tai talviuintipaikoilla ei ruokintaa hygieniasyistä saa harjoittaa.

Mitä ruokaa tarjolle?

Linnut syövät mielellään mm. auringonkukansiemeniä, maapähkinöitä, kauraa ja talia. Isommat pähkinät kannattaa murskata. Kuorettomat auringonkukansiemenet vähentävät roskaantumista. Talipallojen muoviverkot tulee poistaa ennen tarjolle asettamista, sillä linnut voivat tarttua niihin kiinni

Lintuja ei pidä ruokkia kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Leivän tai leivänmurujen tarjoamista lintulaudalla ei suositella, koska leipä täyttää vatsat, mutta ei ole linnuille kovin ravitsevaa.

Hygienia ja haittaeläimet

Ruokintapaikan puhtaanapito on tärkeää lintutautien leviämisen ja haittaeläinongelman ehkäisemiksi. Ruokintalaitteet ja niiden alla oleva maa tulee puhdistaa säännöllisesti ja ruokintapaikan sijaintia on hyvä vaihtaa talven aikana. Puhtaan lumen lisääminen ruokintapaikan alle voi myös auttaa puhtaanapidossa ja vähentää tautiriskiä. Telineet ja automaatit tulee ajoittain pestä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella sekä tarvittaessa desinfioida. Erityisen tärkeää on huolehtia hygieniasta lämpiminä ja kosteina sääjaksoina, jolloin olosuhteet tautien tarttumiselle ovat otolliset. Puhdistamisessa on hyvä käyttää käsineitä ja pestä kädet huolellisesti. Ruokintalaitteista ja pikkulintujen ulosteista lintujen salmonella tarttuu hyvin huonosti ihmiseen.

Apaattiset, kesyt ja pienehkölläkin pakkasella kovin pörröiset lintuyksilöt kertovat ruokintapaikan tautiongelmista. Jos lintu kuolee ruokintapaikalle, tulee se haudata tarpeeksi syvälle maahan tai hävittää tiiviissä pussissa sekajätteen mukana. Ruokinta-automaatti on puhdistettava ja desinfioitava, ja pintamaa tai päällimmäinen lumikerros on hyvä poistaa ja mahdollisuuksien mukaan vaihtaa ruokintapaikkaa. Jos samasta paikasta löytyy useita ilman näkyvää syytä kuolleita pikkulintuja, niistä on hyvä raportoida Ruokavirastoon.

Mikäli ruokinnalla on havaintoja tai selkeitä merkkejä runsaasta rottakannasta, tulee ruokinta-alueen rakenteet ja puhtaus varmistaa, ja tarvittaessa ruokinta keskeyttää seuraavan lauhan jakson aikana. Rottien hävittäminen on kiinteistön haltijan vastuulla.

Mitä tehdä, jos ruokinta aiheuttaa ongelmia?

Järjestyslaissa ei säädetä lintujen ruokinnasta lainkaan. Kiinteistön haltija päättää lintujenruokinnasta oman kiinteistönsä alueella. Mikäli ruokinta aiheuttaa kohtuuttomia haittoja, kannattaa asiasta ensi sijassa keskustella ko. ruokinnan harjoittajan kanssa. Taloyhtiöissä yhteyttä voi ottaa myös isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen.

Lintujenruokinta ei saa aiheuttaa roskaantumista. Ruokintapaikka on siivottava säännöllisesti, eikä syömättä jäänyttä ruokaa saa kerääntyä jätteeksi alueelle. Jätelain 72 § kieltää roskaamisen. Roskaantumista valvoo kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö.

Tampereen palvelupiste
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 8168
avoinna ma – pe klo 9 - 16

Lähde ja lisätietoja lintujen talviruokinnasta: