Siirry sisältöön

Ranta-Tampellan kohteet

Massunlasten puisto

Massunlastenpuisto on uusi puisto, joka sijaitsee Ranta-Tampellan itäosassa Näsijärven rannalla, rantareitin varrella. Täyttömaalle rakennettu Massunlastenpuisto on laajin Ranta-Tampella rantavyöhykkeen puistoalueista.

Massunlastenpuistosta löytyy niin peli- ja oleskelunurmia kuin laiturikin. Laiturilla voi istuskella ja käydä uimassa. Puistokäytävän varrella on puutarhakeinuja ja aurinkotuoleja. Rantaluiskan tekoon on käytetty suurikokoisia luonnonkiviä ja lohkareita. Puiston kulkureitit tarjoavat rauhallisemman vaihtoehdon vilkkaalle seudulliselle kävely- ja pyöräreitille. Puiston kautta pääsee kulkemaan myös Naistenlahden aallonmurtajalle ja venesatamaan.

Massunlastenpuisto valmistuu vuoden 2021 aikana.

Kiiskisaarenpuisto

Kiiskisaarenpuisto on Ranta-Tampellan päävirkistysalue Näsijärven rannalla. Puisto ulottuu myös asuinkerrostalojen väliin ja parkkihallin kannen päälle. Kiiskisaarenpuisto tarjoaa mahdollisuuden järvinäköalojen ihailulle sekä kohtaamisille. Puistossa on veden ääreen pääsyn mahdollistavia paikkoja, kuten näköalalaitureita sekä nurmialueita oleskeluun. Rantamuurit, jotka tasaavat maaston korkeuseroja toimivat myös istuskelualueina. Kiiskisaarenpuiston alueella on laadukkaita ulkokalusteita ja leikkivälineitä. Seudullinen kevyen liikenteen reitti kulkee puiston läpi.

Soukkapuisto

Soukkapuisto sijaitsee Armonkalliolla Soukanlahdenkadun, Kekkosenkadun ja Tampellan esplanadin välissä. Soukkapuisto on luonteeltaan vehreä oleskelupuisto. Puiston eteläosassa sijaitsee nykyisin pieni leikkipaikka sekä hiekkakenttä.

Ranta-Tampellan rakentamisen yhteydessä Soukkapuiston leikkipaikka uusitaan ja sitä laajennetaan. Leikkipaikalle sijoitetaan monipuolinen laivakiipeilyteline, keinuja, jousikiikkuja ja tasapainoiluvälineitä, pöytä-penkki-ryhmiä ja puutarhakeinut. Osa leikkivälineistä on esteettömiä.

Uusina toimintoina puistoon tulevat koripallokenttä, pingispöytä, pienimuotinen skeittipaikka sekä istuskelualueita. Soukkapuistoon tulee myös oma puistoalue koirille, jossa on erilliset aitaukset isoille ja pienille koirille.

Soukkapuisto valmistuu vuoden 2021 aikana.

Gustaf Aspin aukio

Näsijärven rannalla asuneen tamperelaisen arkkitehti Gustaf Aspin mukaan nimetty aukio löytyy kanavan varrelta. Aukiolta kanavan reunaa kehystämään on toteuttu massiiviset luonnonkiviportaat, jotka johtavat aivan veden äärelle. Maisemien ihailuun ja vaikkapa picknickejä varten on aukiolle tehty muun muassa istuskelualueita.

Ranta-Tampellan kanava

Tampereen ensimmäinen kanava sijaitsee Ranta-Tampellassa. Näsijärven läheisyyttä on hyödynnetty asuinalueen läpi kulkevan kanavan myötä. Kanavan reunojen herkät kuviot heijastuvat kauniisti vedenpinnasta ja antavat kanavan varrella kulkeville paljon ihailtavaa. Kanavan varrelle on tehty istumapaikkoja sekä laituri, josta on mahdollisuus pulahtaa veteen. Kulku kanavan rannassa on auki ulkoilijoille ja kanavan rantoja pääsee nyt kävelemään ympäri. Kanavan reunojen viereen on tulossa esteetön reitti, kun kanavan ranta-alue valmistuu kokonaisuudessaan.

Maisemasilta

Kahdesta sillasta muodostuvan Näsinsillan pohjoisesta puolesta tehdään kävelypainotteinen maisemasilta ja eteläinen puoli painotetaan pyörä- ja autoliikenteen yhteyksille. Maisemasillasta on suunniteltu Tampereelle uusi nähtävyys ja ajanviettopaikka. Maisemasilta tehdään puistomaiseksi ympäristöksi, jossa on vaikutteita jo olemassa olevan sillan rouheudesta ja ympäröivästä alueesta. Maisemasilta on suunniteltu viipymiseen ja viihtymiseen. Sillan suuntaisesti kulkevat aaltoileva kävelyreitti ja istuskelumuuri. Lisäksi sillalle tehdään useita oleskelualueita. Puistomaisen sillan kasvillisuutta ovat erilaiset pienpuut, pensaat, niitty- ja heinäkasvit.

Maisemasillan on tavoite valmistua vuoden 2022 aikana.

Kiipeilyseinä

Uuden Myllysaarensillan läheisyyteen, kanavan varrelle on kiipeilyseinä, joka on toteutettu kanavan valmistuksessa käytettyjä elementtimuotteja hyödyntämällä. Kiipeilyseinässä edetään vaakasuunnassa ja sen alle on sijoitettu alastuloa pehmentävät suojat.

Näsijärven rantareitit

Tammerkosken yläjuoksulla oleva kävelysilta, jolla pyöräilijä taluttaa polkupyörää.
Näsijärven vierellä kulkevaa rantareittiä.

Näsijärven rannalla kulkee rantareitti, josta avautuu maisemat suoraan ulapalle sekä Ranta-Tampellan kaupunginosaan. Reitti on osa Pyhäjärvi-Näsijärvi rantareististöä ja suoraa jatkoa 2019 avatulle Vapriikinraitille. Kulku rautatiesillan ali ja uutta Myllysiltaa pitkin avattiin syksyllä 2019.

Lisätietoja Ranta-Tampellan kehittämisestä:
Rakennuttajainsinööri
Raija Tevaniemi
puhelin 050 523 2052
sähköposti [email protected]