Siirry sisältöön

Ranta-Tampellan kohteet

Massunlasten puisto

Massunlastenpuisto sijaitsee Ranta-Tampellan itäosassa Näsijärven rannalla. Se sijoittuu Ranta-Tampellankadun ja Näsijärven väliin, ja sen itäpuolella on Naistenlahden venesatama. Täyttömaalle rakennettava Massunlastenpuisto on laajin Ranta-Tampella rantavyöhykkeen puistoalueista.

Massunlastenpuistossa voi oleskella ja nauttia järvimaisemista, pelailla tai pulahtaa järveen. Puistosta löytyy niin peli- ja oleskelunurmia kuin laiturikin. Laiturilla voi istuskella aurinkotuoleilla ja laiturin uimaportailta pääsee uimaan. Puistossa voi levähtää myös puistokäytävän varrella olevissa puutarhakeinuissa tai aurinkotuoleissa. Rantaluiskan tekoon käytetään suurikokoisia luonnonkiviä ja lohkareita. Puiston kulkureitit tarjoavat rauhallisemman vaihtoehdon vilkkaalle seudulliselle kävely- ja pyöräreitille. Puiston kautta pääsee kulkemaan myös Naistenlahden aallonmurtajalle ja venesatamaan.

Massunlastenpuisto valmistuu vuoden 2021 aikana.

Kiiskisaarenpuisto

Kiiskisaarenpuisto on Ranta-Tampellan päävirkistysalue Näsijärven rannalla. Puisto ulottuu rakennusten väliin ja parkkihallin kannen päälle. Puisto tarjoaa mahdollisuuden järvinäköalojen ihailulle sekä kohtaamisille. Puistossa on veden ääreen pääsyn mahdollistavia paikkoja, kuten näköalalaitureita sekä nurmialueita oleskeluun. Rantamuurit, jotka tasaavat maaston korkeuseroja toimivat myös istuskelualueina. Kiiskisaarenpuiston alueella on laadukkaita ulkokalusteita ja leikkivälineitä. Seudullinen kevyen liikenteen reitti kulkee puiston läpi.

Kiiskisaarenpuisto valmistuu vuoden 2020 aikana.

Soukkapuisto

Soukkapuisto sijaitsee Armonkalliolla Soukanlahdenkadun, Kekkosenkadun ja Tampellan esplanadin välissä. Soukkapuisto on luonteeltaan vehreä oleskelupuisto. Puiston eteläosassa sijaitsee nykyisin pieni leikkipaikka sekä hiekkakenttä.

Soukkapuiston leikkipaikka uusitaan ja sitä laajennetaan. Leikkipaikalle sijoitetaan monipuolinen laivakiipeilyteline, keinuja, jousikiikkuja ja tasapainoiluvälineitä, pöytä-penkki-ryhmiä ja puutarhakeinut. Osa leikkivälineistä on esteettömiä.

Uusina toimintoina puistoon tulevat koripallokenttä, pingispöytä, pienimuotinen skeittipaikka sekä istuskelupaikkoja. Puistoon tehdään myös uusi koirapuisto, jossa on erilliset aitaukset isoille ja pienille koirille.

Soukkapuisto valmistuu vuoden 2021 aikana.

Gustaf Aspin aukio

Näsijärven rannalla asuneen tamperelaisen arkkitehti Gustaf Aspin mukaan nimetty aukio toteutetaan kanavan varrelle. Kanavan reunaa kehystämään toteutetaan massiiviset luonnonkiviportaat ja aukiolle tehdään muun muassa istuskelualueita.

Gustaf Aspin aukio valmistuu vuoden 2020 aikana.

Ranta-Tampellan kanava

Tampereen ensimmäinen kanava sijaitsee Ranta-Tampellassa. Näsijärven läheisyyttä on hyödynnetty asuinalueen läpi kulkevan kanavan myötä. Kanavan reinojen herkät kuviot heijastuvat kauniisti vedenpinnasta ja antavat kanavan varrella kulkeville paljon ihailtavaa. Kanavan varrelle on tehty istumapaikkoja sekä laituri, josta on mahdollisuus pulahtaa veteen. Kulku kanavan rannassa on avautunut ulkoilijoille kosken rannasta Kiiskisaaren siltaan asti vappuaattona 30.4.2020. Kanavan rantoja pääsee nyt kävelemään ympäri. Kanavan reunojen viereen on tulossa esteetön reitti, kun kanavan ranta-alue valmistuu kokonaisuudessaan.

Maisemasilta

Pohjoinen Näsinsilta muuttuu maisemasillaksi. Sillalle tehdään muun muassa näköalan katseluun soveltuvia istumapaikkoja. Ajoliikenneyhteys säilyy eteläisellä sillalla ja pyöräilijoille toteutetaan oma ajokaista.

Maisemasilta valmistuu vuoden 2021 aikana.

Kiipeilyseinä

Ranta-Tampellaan tehty kiipeilyseinä kanavan valmistuksessa käytettyjä elementtimuotteja hyödyntämällä. Kiipeilyseinässä edetään vaakasuunnassa ja sen alle on sijoitettu alastuloa pehmentävät suojat. Kiipelyseinä sijaitsee uuden Myllysaaren sillan läheisyydestä.

Näsijärven rantareitit

Tammerkosken yläjuoksulla oleva kävelysilta, jolla pyöräilijä taluttaa polkupyörää.
Näsijärven vierellä kulkevaa rantareittiä.

Näsijärven rannalla kulkee rantareitti, josta avautuu maisemat suoraan ulapalle sekä Ranta-Tampellan kaupunginosaan. Reitti on osa Pyhäjärvi-Näsijärvi rantareististöä ja suoraa jatkoa 2019 avatulle Vapriikin raitille. Kulku rautatiesillan ali ja uutta Myllysiltaa pitkin avattiin syksyllä 2019.

Lisätietoja Ranta-Tampellan kehittämisestä:
Rakennuttajainsinööri
Raija Tevaniemi
puhelin 050 523 2052
sähköposti [email protected]