Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Lukiokoulutus

Mahdollisuudet

Lukio on yleissivistävä toisen asteen koulumuoto, ja se rakentuu perusasteen oppimäärälle. Lukio-opinnot ovat vuosiluokkiin sitomattomat, ja siksi puhutaan luokattomasta lukiosta. Opinnot on mitoitettu kolmevuotisiksi ja niiden päätteeksi suoritetaan valtakunnallinen ylioppilastutkinto.

Lukiokoulutusta järjestetään lukioissa, aikuislukioissa ja muissa oppilaitoksissa, jotka ovat saaneet lukiokoulutuksen järjestämisluvan. Tampereen kaupunki tarjoaa lukiokoulutusta noin 3 500:lle päivälukion ja noin 550:lle tutkintotavoitteiselle aikuislukion opiskelijalle. Kaupungin ylläpitämiä nuorille tarkoitettuja lukioita on kuusi, aikuislukioita yksi, ja muiden koulutuksenjärjestäjien ylläpitämiä lukioita viisi.

Nuorten lukiokoulutus (päivälukiot)

Päivälukion opinnot ovat päätoimisia, ja ne on tarkoitettu 16 - 19 -vuotiaille nuorille. Lukuvuosi jakautuu noin seitsemän viikon mittaisiin periodeihin, joissa suoritetaan kerralla useampien eri oppiaineiden opintojaksoja. Pakollisten ja valinnaisten opintojaksojen määrä vaihtelee oppiaineittain. Lukion oppimäärä on vähintään 150 opintopistettä.

Lukioiden opetussuunnitelmat ovat profiloituja, ja niissä painotetaan tiettyjä aineita tai aineryhmiä. Osalle opetussuunnitelmallisista painotuksista Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on myöntänyt valtakunnallisen erityistehtävän. Tampereen kaupungilla valtakunnallisia erityistehtäviä on lukiokoulutuksella viisi: kuvataide ja design, urheilu, musiikki ja musiikkiteatteri, luonnontieteet sekä englanninkielinen IB-opetus. Koulutuksenjärjestäjän opetussuunnitelmallisia painotuksia ovat matematiikka-tekniikka, viestintä, skeittaus ja yhteiskuntatiedelinja. OKM:n myöntämän erityistehtävän sisältöjä opiskelevalla on oikeus poiketa valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteista.

Yhdistelmätutkinnot (ammattilukio)

Ylioppilastutkintoon valmentava koulutus ja ammattikoulutus voidaan yhdistää: opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa kolmen opiskeluvuoden aikana ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto. Opinnot voi täydentää koko lukion oppimääräksi ammatillisten opintojen jälkeen Tampereen aikuislukiossa.

Ammattilukio-opintoja järjestetään myös Tampereen seudun ammattiopiston ympäristökuntien toimipisteissä yhteistyössä paikallisten lukioiden kanssa.

Aikuislukio

Tampereen aikuislukiossa lukion voi suorittaa ilta- tai etäopintoina.

Opetussuunnitelma ja lukujärjestys mahdollistavat opiskelijan itsenäisen opintojen suunnittelun. Lukion suorittaminen kestää yleensä kahdesta neljään vuotta, riippuen entisistä opinnoista.

Lukion suorittamisen lisäksi aikuislukiossa voi kirjoittaa ylioppilaaksi myös ammattitutkinnon pohjalta sekä suorittaa yksittäisten lukioaineiden oppimääriä ja opintojaksoja.

Tampereen aikuislukio