Hyppää sivuvalikkoon

Ukraina

Lapsen käsissä oleva piirustus, jossa hymyilevä tyttö ja Ukrainan ja Suomen liput.

Ukrainasta paennut voi hakea verkkolomakkeella kotikuntaoikeutta

Kun Ukrainasta paennut on oleskellut Suomessa vuoden tilapäisen suojelun oleskeluluvalla, hän voi hakea kotikuntaoikeutta. Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista.

Kotikuntaoikeutta voi hakea digi- ja väestötietovirastosta, mikäli tietyt kriteerit täyttyvät. Sähköinen lomake aukeaa maaliskuun 1. päivä 2023 viraston verkkosivuilla www.dvv.fi.

Oikeuden saatuaan ukrainalaisesta pakolaisesta tulee hakemansa kunnan tai kaupungin virallinen asukas. Kotikuntaoikeuden myötä hän siirtyy valitsemansa kotikunnan palvelujen ja hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaaksi, eikä ole enää vastaanottokeskuksen palvelujen piirissä.

Kotikuntaoikeuden saaneella henkilöllä on samat kuntalaisen oikeudet sekä velvollisuudet kuin Suomessa vakituisesti asuvilla. Tällöin henkilölle syntyy muun muassa oikeus kunnan subjektiiviseen varhaiskasvatukseen ja oikeus hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluihin. Henkilöä koskettaa yleinen verovelvollisuus sekä oppivelvollisuus. Lisäksi hänelle muodostuu oikeus Kansaneläkelaitoksen (Kela) asumisperusteisiin tukiin.

Tarkempia tietoja ukrainasta paenneille InfoFinland.fi-verkkopalvelusta myös ukrainan kielellä. InfoFinlandin laaja tietopankki täydentyy ja päivittyy tarpeen mukaan.

Lisäksi eri viranomaiset ovat koonneet yhteen tietoa kotikunnan hakemisesta ja siitä, miten kotikunnan saaminen vaikuttaa ukrainalaisten elämään Suomessa. Esitteessä on tiivistetysti ja visuaalisessa muodossa tärkeimmät huomioitava asiat. Kuntaliiton toimittama esite on ladattavissa muun muassa suomeksi ja ukrainaksi:

Tiesitkö, että Tampere.fi-sivujen tekstejä voit kääntää eri kielille käännöstyökalun avulla? Näin se toimii: Valitse hiiren avulla maalaamalla verkkosivun tekstistä se kohta, jonka haluat kääntää. Kun teksti on valittu, tulee esiin työkalu, jonka toimintolinkeistä klikataan Käännös. Tämän jälkeen valitse kieli, jolle tekstin haluat käännettävän.

Чи знаєте ви, що можете перекладати тексти на Tampere.fi різними мовами за допомогою інструменту перекладу? Ось як це працює. Після того, як ви виділите текст, з'явиться інструмент, і ви зможете натиснути на панель інструментів "Переклад". Потім виберіть мову, на яку ви хочете перекласти текст.

InfoFinland.fi-verkkopalvelusta monipuolista tietoa

Monikielinen InfoFinland.fi-verkkopalvelu kokoaa yhteen tärkeää tietoa ukrainasta paenneille. Sivuilla on kootusti tarkempia ohjeita muun muassa Suomeen muuttamisesta, asettumisesta ja asumisesta sekä työllistymisestä ja jokapäiväisestä elämästä yleensä Suomessa ja myös paikkakunnittain. Tässä Tampere.fi-sivulla on otteita infopankkiin kerätyistä oleellisimmista asioista.

Päivitetty 28.3.2023