Kaupungin eri palveluissa on varauduttu monin eri tavoin sodan jaloista paenneisiin uusiin asiakkaisiin. Tukea ja erilaisia palveluja saa muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä äitiys- ja lastenneuvolasta. Oikeutta kunnan palveluihin määrittää tarkemmin henkilön oleskelustatus, onko hän rekisteröitynyt tilapäisen suojelun piiriin tai turvapaikan hakijaksi. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oleskelustatuksesta riippumatta.
Maahanmuuttoasioissa auttavat Monikielinen neuvonta Mainio ja International House Tampere. Ukrainan- ja venäjänkielistä tietoa ja tukea on tarjolla muun muassa asettautumiseen, työnhakuun, opiskeluun ja yrittäjyyteen.
Varhaiskasvatuksessa kaupunki tarjoaa lapsille ukrainankielistä kerhotoimintaa, ja tarpeen mukaan alle kouluikäisille lapsille järjestetään toimintaa pääsääntöisesti avoimen varhaiskasvatuksen perhekerhoissa, pienten lasten kerhoissa sekä osa-aikaista varhaiskasvatusta.
Lapselle voi hakea varhaiskasvatuspaikkaa varhaiskasvatuksen asiakaspalvelun kautta. Paikka tarjotaan kaikille lapsille neljän kuukauden kuluessa. Mikäli paikan tarve johtuu huoltajan opiskelusta tai työllistymisestä, paikkaa tarjotaan nopeammin. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen asiakaspalvelu sähköposti varhaiskasvatus.asiakaspalvelu(at)tampere.fi.
Kouluikäisille lapsille ja nuorille järjestetään valmistavaa opetusta. Opettajat puhuvat suomea ja ukrainaa. Opettajat pitävät yhteyttä huoltajiin ja esimerkiksi vastaanottokeskukseen. Myös psykososiaalisen tuen tarve huomioidaan. Lapsia ja nuoria ohjataan myös vapaa-ajan toimintaan, ja suunnitelmissa on kesäkerho, jossa ohjaajina ovat kouluvalmentajat.
Tampereen kaupunginkirjastosta saa maksutta kirjastokortin, jolla voi lainata kirjallisuutta, lehtiä, musiikkia ja elokuvia. Lisäksi Monikielinen kirjasto tarjoaa aineistoa eri kielillä, ja PressReader-palvelussa voi lukea sähköisesti ulkomaisia aikakaus- ja sanomalehtiä. Palvelu sisältää myös ukrainankielisiä lehtiä. Kirjastossa voi myös käyttää maksutta tietokonetta ja langatonta verkkoa. Kirjastojen monitoimilaitteilla asiakkaat voivat tulostaa, kopioida ja skannata.
Ukrainasta paenneiden auttamiseksi EU:ssa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi. Jos henkilöllä on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, hänellä on oikeus esimerkiksi terveyspalveluihin yhtä laajasti kuin niillä, joilla on kotikunta Suomessa. Lisäksi hänellä on oikeus välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin.
Työntekijöinä Suomessa olevat ukrainalaiset rinnastetaan terveydenhuollon palveluissa pääsääntöisesti kotikuntalaisiin ja he saavat kunnan/sairaanhoitopiirin tai työterveyshuollon järjestämät palvelut. Lisäksi he saavat välttämättömät ja kiireelliset sosiaalihuollon palvelut kunnasta.
Matkailijat/turistit, jotka oleskelevat Suomessa 90 vuorokautta, ovat oikeutettuja kiireellisiin terveydenhuollon palveluihin sekä välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaalihuollon palveluihin. Näiden järjestämisestä vastaa kunta tai sairaanhoitopiiri.
Ukrainasta tulleet henkilöt ohjataan hakemaan turvapaikkaa Suomesta vain, jos siihen on ilmeinen ja perusteltu syy. Turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, joiden järjestämisestä vastaa vastaanottokeskus (Migri).