Tampere juhlii Kiovan päivää toivon teemalla – tutustu ohjelmaan

Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Sen kunniaksi Tampere viettää ystävyyskaupunkinsa juhlapäivää, Kiovan päivää, toivon teemalla 24.5. alkaen. Ohjelmassa on koko perheen piknik-tapahtuma Kiovanpuistossa sekä tamperelaisten koululuokkien ja päiväkotiryhmien taidenäyttely Kulttuuritalo Laikussa. Lisäksi kiovalaisten taidekoulujen oppilaiden kuvittama taideratikka tulee katukuvaan 27.5.

Tampereen kaupunki on tukenut ystävyyskaupunki Kiovaa monin tavoin sodan aikana tekemällä raha- ja tarvikelahjoituksia. Kaupunki haluaa osoittaa myös symbolisen tukensa juhlistamalla Kiovan päivää ensimmäistä kertaa Tampereella.

- Juhlapäivä on osoitus Tampereen ja Kiovan pitkäaikaisesta ystävyydestä ja yhteistyöstä. Toivo teemana kuvastaa yhteistä pyrkimystämme rauhaan. Tampere seisoo edelleen, ja jatkossakin, periksiantamattomasti Ukrainan ja Kiovan takana, pormestari Kalervo Kummola alleviivaa.

Kiovan päivän tapahtumakokonaisuus käynnistyy perjantaina 24.5., kun kuvataidenäyttely "Kytköksissä: Ystävyyden siteet lasten silmin" avautuu Kulttuuritalo Laikussa. Näyttelyssä on esillä ystävyys- ja toivoteemaisia teoksia, joiden tekemiseen osallistui yhteensä 22 päiväkotia ja 12 alakoulua. Teoksia lähetettiin myös suurissa määrin Kiovaan kouluihin ja päiväkoteihin.

Näyttelyä voi käydä ihailemassa Laikun aukioloaikoina perjantaina kello 9–20 ja viikonloppuna kello 10–18. Teokset ovat esillä sunnuntaihin 26.5. saakka. 

Lisäksi Tesoman hyvinvointikeskuksessa on esillä lasten tekemä Kiova- ja ystävyysteemainen teos 24.5.–30.9. osana Runo kuvaksi -näyttelyä. Teokseen ovat osallistuneet Kalkunvuori-Kalkku-päivähoitoyksikkö, Tesoman avoin varhaiskasvatus ja Niemenrannan päiväkoti. 

Kiovan päivän ohjelma huipentuu koko perheen piknik-tapahtumaan Kiovanpuistossa Kalevan kirkon kupeessa sunnuntaina 26.5. kello 13–16. Tapahtuman järjestää Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Tampereen tuomiokirkkoseurakunta. Apulaispormestari Pekka Salmi avaa tapahtuman kello 13. Puistossa voi kokeilla ukrainalaisia pelejä ja leikkejä sekä nauttia musiikista, omista eväistä sekä keväisestä piknik-tunnelmasta. 

Tapahtumassa julkistetaan myös ukrainalaisen taiteen nettihuutokaupan tuotto. Huutokaupattavana on ukrainalaisen taiteilijan Olexandr Malinchenkon 12 taulua, joiden tuotot ohjataan Ukrainan rintamalle välttämättömyystarvikkeisiin. Teokset ovat esillä Ratinassa 25.5. saakka ja niitä voi huutaa huuto.net-sivuston kautta.

Kiovalaisten taidekoulujen oppilaiden kuvittama taideratikka aloittaa liikennöinnin maanantaina 27.5. Ratikan sisällä olevilla digipinnoilla on esillä lisää taidekoulun toivoteemaisia teoksia, kiovalaisten valokuvaajien valokuvia sekä tamperelaisten koulujen ja päiväkotiryhmien Ukraina-aiheista kuvataidetta ja runoja.

Lisäksi kaupunki hehkuu juhlan kunniaksi Ukrainan lipun väreissä. Kevään ajan Kiovanpuistoa värittävät sinikeltaiset orvokki-istutukset ja sunnuntaina 26.5. Ukrainan liput nostetaan salkoon Raatihuoneen, Sampolan ja Museokeskus Vapriikin edustalla.

Kiovan päivää juhlitaan Tampereella nyt ensimmäistä kertaa. Ukrainassa päivää on vietetty vuodesta 1982 lähtien, jolloin kaupungin perustamisesta tuli kuluneeksi 1500 vuotta. Tapahtuma on perinteisesti ajoittunut toukokuun viimeiselle viikonlopulle, jolloin Kiovan kadut ovat täyttyneet laulu- ja taide-esityksistä. Tapahtumapäivä on kruunattu ilotulituksin.

Lisätietoja

Pekka Pernu
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
Puhelin:
041 730 2598
Teksti: Johanna Sokka
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa