Tampere tukee Kiovaa ja kiovalaisia sodan muistopäivän aikaan – Ukrainan värit valaisevat kaupunkia 24.2.

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee kuluneeksi kaksi vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Tampereen kaupunki muistaa sodan vuosipäivää liputuksin ja valaistuksin eri puolilla kaupunkia. Lisäksi Tampereen kaupunki ja Tampereen seurakunnat järjestävät lauantaina rukoushetken Kiovanpuistossa.

Tampereen kaupunki liputtaa Ukrainan lipuilla sodan alkamisen vuosipäivänä Raatihuoneen, Sampolan ja Vapriikin edustalla. Lisäksi Ukrainan lipun värit näkyvät Tammerkosken valaistuksessa ja Hämeenkadun valoverhoissa. Myös ainakin Tampere-talo, Näsinneula, Kalevan kirkko, Tampereen yliopiston keskustakampuksen päätalon, Original Sokos Hotel Ilves ja Finlayson saavat Ukrainan lipun mukaisen sinikeltaisen värityksen lauantaina 24. helmikuuta. 

Tampereen pormestari Kalervo Kummola osallistuu sodan muistopäivänä Tampereen seurakuntien järjestämään rukoushetkeen Kiovanpuistossa klo 15 alkaen. 

- Emme saa unohtaa, että sota Ukrainassa jatkuu. Myös ystävyyskaupunkimme Kiova on jatkuvien ilmaiskujen kohteena. Meidän säännöllinen tukemme Kiovaan ja Ukrainaan ei horju, ja haluamme erilaisilla pienemmillä ja suuremmilla teoilla osoittaa vankkumattoman tukemme Ukrainalle heidän taistelussaan itsenäisyytensä ja eurooppalaisten arvojen puolesta, Kummola sanoo. 

Tampereen kaupunki on tukenut ystävyyskaupunki Kiovaa monin tavoin sodan aikana. Sodan pitkittyessä Kiovan kaupunki on toivonut Tampereelta erityisesti lasten ja nuorten tukemiseen sekä urheiluun liittyvää yhteistyötä. 

Talvilomaviikolla Tampereen kaupunki, Tappara ry ja Ilves ry järjestävät kiovalaisnuorille jääkiekkoleirin Tampereella. Kiovan kaupungin ja Ukrainan jääkiekkoliiton kanssa järjestetylle leirille osallistuu 31 nuorta kiekkoilijaa valmentajiensa kanssa. 

- Meiltä on toivottu erityisesti jääurheiluun liittyvää yhteistyötä, missä meillä on maailmanluokan osaamista. Haluan osoittaa Tapparalle ja Ilvekselle erityiskiitokset yhteistyöstä ja auttamisen halusta leirin järjestämisessä. Olen erittäin iloinen, että nämä nuoret pääsevät huippuvalmennukseen Tampereelle ja hetkeksi pois sodan keskeltä, pormestari Kummola sanoo. 

Kiovassa on tällä hetkellä akuutti pula jääurheilun olosuhteista. Kiovan kaupunki esitti syksyllä Tampereen kaupungille toiveen jääkoneen, kaukalon ja muiden oheistarvikkeiden lahjoittamisesta. Tampereen kaupunki vastaa pyyntöön lahjoittamalla Kiovaan varakäytössään olleen jääkoneen ja kaukalon sekä muita varakäytössä olleita tarvikkeita. Lisäksi Kiovaan lahjoitetaan noin 10 000 euron arvosta sairaalatarvikkeita yhdessä Tuomi Logistiikan kanssa. 

Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen 70-vuotisjuhlavuoden ohjelma jatkuu maaliskuussa Ratinan tunneligalleriassa ”Kiova – Euroopan särkymätön sydän” -valokuvanäyttelyllä. Näyttelyssä esillä olevat valokuvat kertovat elämästä Kiovassa ja lähialueilla kaksi vuotta kestäneen Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan aikana. Näyttely on esillä 5. maaliskuuta – 31. toukokuuta.

Lisätietoja

Pekka Pernu
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
Puhelin:
041 730 2598
Teksti: Pekka Pernu
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa