Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ruotsalaisen ID:I Gallerin kutsunäyttely ”Xenization” esillä syyskuussa Galleria Muuntotilassa

Julkaistu 2.9.2021 11.09

Galleria Muuntotilassa on nähtävillä 4.–25.9. tukholmalaisen taidegalleria ID:I Gallerin kutsunäyttely. Mukana on kymmenen taiteilijaa, ja esillä on maalauksia, piirroksia, valokuvia, printtejä ja tekstiiliteoksia. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat Weronika Bela & Ivar Hagren, Beatrice Hansson, Dan Lageryd, Alexander Mood, Anna Ridderstad, Johanna Schartau, Isak Sundström, Snežana Vučetić Bohm ja Johan Wiking. Näyttelyn teokset kietoutuvat englanninkielisen sanan ja teeman "xenization" ympärille.

Xenization

1. (lingvistiikka) Vieraiden kielellisten elementtien lainaaminen ja integroiminen kieleen.

2. (biologia) Organismin integroituminen toisentyyppisiä organismeja sisältävään ympäristöön.

3. Ajan viettäminen vieraassa kulttuurissa.

(Lähde: Wiktionary)

Näyttelyn taiteilija ja ID:I Gallerin jäsen Weronika Bela kertoo näyttelystä:

"Minä ja Ivar Hagren olemmme kaksi neljästä uudesta tukholmalaisen ID:I Gallerin jäsenestä ja olemme hyvin iloisia saadessamme edustaa galleriaamme kutsunäyttelyssämme Tampereella. Näyttely on ensimmäinen kansainvälinen projekti, jossa olen mukana pandemian alkamisen jälkeen. Matkustaminen ja näytteilleasettaminen Tukholman ulkopuolella on ollut minulle normaalia, mutta tuntuu nyt jännittävältä ja hieman oudolta. Ryhmänäyttelymme jäsen Isak Sundström ehdotti näyttelylle nimeä 'Xenization', ja kun luin määritelmän, ymmärsin tunteeni. Olemme joutuneet pitämään asiat paikallisina nyt niin pitkään, että jopa naapurimaa tuntuu eksoottiselta ja vieraalta. Yhtäkkiä maiden väliset rajat tuntuvat kouriintuntuvammilta ja hyvin todellisilta.

Sanan 'xenization' biologinen määritelmä sopii hyvin esillä oleviin teoksiin näyttelyssämme Tampereella, jossa olemme kutsuvieraita vieraalla taidekentällä. Pandemian aikana olemme tulleet enemmän tutuiksi sellaisen biologian termistön kanssa kuten laumasuoja, kontaktien jäljitys, oireeton; monesta biologian kenttään kuuluvasta sanasta on tullut osa käyttämäämme sanastoa."

ID:I Galleri on taiteilijavetoinen galleria, joka aloitti toimintansa 2002. Gallerian toimintaa ylläpitää yhdessä 27 ammattikuvataiteilijaa, joista jokaisella on oma taiteellinen lähtökohtansa. Heidän toimintaansa yhdistää idea, että he eivät pyöritä kaupallista galleriaa, vaan ennen kaikkea muodostavat taiteilijalähtöisen, kokeellisen galleriatilan.

Galleria Muuntotila

Lielahden kartano

Tehdaskartanonkatu 38

33400 Tampere

Aukioloajat

ti–pe klo 10–17

la klo 11–18


Lisätietoja

Koordinaattori
Henni Salo
puhelin 044 431 4931


Teksti Weronika Bela ja Tanja Peltonummi

Kuvat Weronika Bela & Ivar Hagren ja Noora Federley