Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Nuorten seksuaaliterveyden edistäminen - maksuton ehkäisy laajeni Tampereella

Julkaistu 20.6.2019 14.04
Jos seurusteluun tai ehkäisyyn liittyvät asiat askarruttavat tamperelaisen tai orivesiläisen nuoren mieltä, on kynnys avun saamiseksi pyritty tekemään mahdollisimman matalaksi. Nuori voi varata ajan ehkäisyneuvontaan esimerkiksi nuorisoneuvolasta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.
 

Ehkäisyneuvontaan hakeutuvan nuoren kanssa on mahdollisuus keskustella ehkäisyn lisäksi nuoren elämäntilanteesta, terveydentilasta ja hyvinvoinnista, tukien nuorta tietoisiin ja vastuullisiin valintoihin seksuaaliterveyttä suojellen. Raskauden ehkäisyyn liittyvät käynnit ovat kaupungin terveyspalveluissa aina maksuttomia.

Nuorten maksuton ehkäisy laajentunut Tampereella

Nuorten maksuton ehkäisy laajeni Tampereella helmikuun alusta. Tarjolla ovat kaikki vaihtoehdot kondomeista pillereihin ja kapseleista kierukoihin. Ensimmäistä kertaa hormonaalista ehkäisyvalmistetta aloittavalla alle 20-vuotiaalla nuorella on mahdollisuus saada maksuttomana vuoden ehkäisy. Kaikilla alle 20-vuotiailla on lisäksi mahdollisuus maksuttomana pidempiaikaisiin ehkäisymenetelmiin: ehkäisykapseliin tai -kierukkaan. Yli 20-vuotiaat saavat edelleen ensimmäisen hormonaalisen ehkäisyn maksuttomana kuudeksi kuukaudeksi. Ehkäisyvalmiste valitaan aina yksilöllisesti. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan hoitaa myös aknea, kuukautiskipuja ja epäsäännöllisiä tai runsaita vuotoja.

Kondomeita saatavilla ilmaiseksi useissa paikoissa

Kondomiehkäisy on kaikille alle 20-vuotiaille maksutonta seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolesta riippumatta. Kondomeita on saatavilla esimerkiksi nuorisoneuvolassa, koulu-ja opiskeluterveydenhuollossa sekä useissa nuorten tapahtumissa ja kohtaamispaikoissa. On syytä muistaa, että kondomi on ainoa seksitaudeilta suojaava ehkäisyväline. Mielessä kannattaa pitää myös suuseksisuoja, silloin kun sitä tarvitaan. Seksitautien ehkäisy on yhtä tärkeää kuin suunnittelemattomien raskauksien ehkäisy. Kaupungin terveyspalveluissa seksitautien testaus on maksutonta. Klamydian ja tippurin testaus on mahdollista myös kotiin tilattavalla etäklamydiatestillä.

Ehkäisystä huolehtiminen on vastuunottoa ja huolenpitoa sekä itsestä että kumppanista

Jokaisen nuoren on tärkeä olla tietoinen siitä, minne voi tarvittaessa olla yhteydessä keskustellakseen seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista. Ehkäisyasioiden tullessa ajankohtaiseksi on ehkäisystä huolehtiminen vastuunottoa ja huolenpitoa sekä itsestä että kumppanista.

Nuorisoneuvola on avoinna koko kesän ja toivottaa kaikille aurinkoista ja lämmintä kesää!

Lue lisää aiheesta:

Tämän blogikirjoituksen ovat kirjoittaneet:

Terveydenhoitaja
Maija Klockars
sähköposti [email protected]

Terveydenhoitaja
Satu Pohjola
sähköposti [email protected]

Osastonhoitaja
Heidi Härmä
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat