Siirry sisältöön

Kulttuuripääkaupungille jo jopa 200 ohjelmaideaa

Julkaistu 1.10.2019 14.42

Ehdotuksia Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkiohjelmaksi on tullut paljon, mutta lisää kaivataan. EU:n ohjeissa todetaan, että nykyinen kulttuuritarjonta ei riitä tittelin voittamiseen.

Soittajia Saunapäivä-tapahtumasssa
 

Tampereen ja Pirkanmaan kuntien haku Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 on saanut kansalaiset liikkeelle. Ehdotuksia kulttuuripääkaupungin ohjelmaksi on eri kanavia pitkin tullut jo noin 200.

Ohjelmahaku on avoin, eli ohjelmaprojektia tai vaikka pelkkää ideaa voi esittää kuka vaan, taidelaitos, yhdistys tai vaikka yksityinen kansalainen.

Ohjelmahaku on auki 20. lokakuuta asti osoitteessa Ulkoinen linkkihttp://tampereregion2026.fi/ohjelmahaku . Haku on kansainvälinen ja ehdotuslomake ja ohjeet ovat myös englanniksi sivulla Ulkoinen linkkihttps://tampereregion2026.fi/en/opencall/ .

Ehdotusten kokonaismäärää ei pysty vielä laskemaan. Ehdotuksia on tullut lomakkeen kautta, mutta myös monissa tilaisuuksissa eri puolilla Pirkanmaata. Seulomisen jälkeen selviää esimerkiksi, kuinka paljon ideoissa on päällekkäisyyttä. Ohjelmaryhmät alkavat seuloa ideoita haun umpeuduttua.

Jos ideoita on tullut noin paljon, miksi niitä tarvitaan vielä lisää, haun projektipäällikkö Eija Oravuo?

–Jos Tampere ja Pirkanmaa aikovat saada kulttuuripääkaupungin tittelin, edellytyksenä on monipuolinen ja alueemme näköinen ohjelmisto, Oravuo sanoo.

Mutta millaisia ohjelmaideoita vielä kaivataan? Näin vastaa haun luova johtaja Juha Hemanus:

–Innostavia, positiivisia. Sellaisia, jotka saavat hymyn ihmisten kasvoille ja halun tavata muita ja olla muiden kanssa. Tämä on yhdessä tekemisen ja yksinäisyyden taklaamisen projekti.

Millainen on hyvä ohjelmaehdotus?

–Hyvä ohjelmaehdotus katsoo maailmaa ja instituutioita yksilön näkökulmasta. Ja haastaa sen nauraen, älyllä, huumorilla ja kujeilla. Joskus vähän rajummallakin tekemisen otteella. Hyvä on, jos kaiken tämän jälkeen vielä parannetaan joitakin ongelmia, Hemanus kuvaa.

Haun kriteerit löytyvät ohjelmahaun verkkosivulta. Pitkää vaatimuslistaa ei kannata säikähtää. Tässä vaiheessa idea voi olla vielä raakile. Esimerkkejä eurooppalaisista ohjelmaehdotuksista löytyy sivulta Ulkoinen linkkihttps://tampereregion2026.fi/esimerkkeja-erilaisista-kulttuuripaakaupunki-ohjelmista .

Kulttuuripääkaupunkihaun tilaisuuksissa on noussut esiin rahoituskysymys: Miksi ehdottaa ideoita, koska kulttuuripääkaupunkihaulla ei ole rahaa ideoiden toteuttamiseen?

–Tässä vasta yhdessä suunnitellaan ja ideoidaan. Kulttuuripääkaupunkihaku ei ole lautakunta, joka jakaa avustuksia. Pyrimme viemään haun maaliin eli Tampereen ja Pirkanmaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, sanoo Eija Oravuo.

–Ja jos Tampere ja Pirkanmaa voittavat, Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihanke rahoittaa merkittävän osan kulttuuriohjelmasta. Pääosa rahoituksesta tulee valtiolta, kaupungilta ja EU:lta. Vasta valinnan jälkeen voimme puhua summista.

Hakukirja ensi keväänä

Kun avoin ohjelmahaku päättyy lokakuussa, ohjelmaryhmät aloittavat ehdotusten tutkimisen. Ohjelmaryhmät on koottu eri alojen asiantuntijoista. Ryhmät auttavat hakutiimiä ehdotusten jatkojalostuksessa.

Lomakkeella ehdotuksen jättäneisiin pyritään olemaan yhteydessä loppuvuoden aikana, jos jättäjä on antanut yhteystietonsa. Ohjelmaideat jalostuvat hakukirjaan. Hakukirja lähtee eurooppalaisen asiantuntijaraadin tutkittavaksi ensi toukokuuhun mennessä.

Raati puntaroi kolmen hakijan (Tampere, Oulu ja Savonlinna) hakukirjoja ja valitsee niistä 1 - 2 jatkoon. Sen jälkeen uusi, täsmennetty hakukirja lähetetään arvioitavaksi. Lopullinen valinta tehdään 2021 alkupuolella.

Tampereen nykytarjonta ei riitä voittoon

Kolmesta hakijasta Tampere on kulttuuritarjonnaltaan laajin. EU tekee kuitenkin selväksi, että titteliä ei myönnetä nykysaavutusten perusteella.

“Titteliä ei anneta kulttuuriperinnön tai nykyisen eloisan kulttuuritarjonnan perusteella -- Titteli annetaan tulevaisuuden ohjelman perusteella", todetaan EU:n ohjeissa hakijakaupungeille.

“Jotkut ehdokkaat ovat koonneet hakemuksensa vain yhdistämällä siihen nykyiset kulttuuriaktiviteettinsa. Ne eivät ole menestyneet", EU tylyttää.

Ja vaikka arvonimi lisääkin turismia, se ei saa olla hakemuksen päätavoite. EU:n ohjeiden mukaan kansalaisten pitää olla haun keskiössä, ei matkailumarkkinoinnin.

EU ohjeistaa hakijakaupunkeja itsekritiikkiin. “Haku on mahdollisuus tutkia avoimesti ja kriittisesti kaupungin historiaa, myös sen pimeää puolta."

Kattoteemana yhdenvertaisuus

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun kattoteemana on Yhdenvertaisuuden pääkaupunki. “Haluamme huolehtia Pirkanmaan alueellisesta yhdenvertaisuudesta, kaikkien ihmisten oikeuksista sekä kulttuurin saavutettavuudesta ja esteettömyydestä", teema muotoillaan verkkosivuilla.

Haun muut teemat ovat Enemmän rosoa!, Enemmän saunaa!, Enemmän kylähyppelyä! ja Enemmän leikkiä! Teemojen laveammat selitykset löytyvät osoitteesta Ulkoinen linkkitampereregion2026.fi/teemat .

***
Tiedotetta päivitetty 15.10.2019 klo 15.37
Ohjelmahakuaikaa jatkettiin 20.10.2019 asti.


Lisätietoja

Luova johtaja
Juha Hemanus
puhelin 044 430 9769
sähköposti [email protected]

Projektipäällikkö
Eija Oravuo
puhelin 044 430 9988
sähköposti [email protected]


Teksti Seppo Roth

Kuvat Laura Vanzo