Siirry sisältöön

Ite pop up tarjosi itsehoitovinkkejä ja verenpaineen mittausta kirjastossa

Julkaistu 16.5.2019 15.21

Sampolan kirjastosta sai tiistaiaamupäivänä 14.5.2019 vinkkejä ja neuvoja hyvinvointiin. Kirjaston keskellä järjestetyssä itsehoiton Ite pop up -tapahtumassa pystyi myös kirjojen lainausreissun yhteydessä mittauttamaan verenpaineen, puristusvoiman tai verensokerin.

Tapahtumassa maksutonta neuvontaa ja mittauksia tarjosivat Tampereen kaupunki yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun, Nääsvillen, Tampereen Diabetesyhdistyksen, Tampereen Seudun Omaishoitajien Tampereen Sydänyhdistyksen ja Sammon apteekin kanssa.

Ihmisiä esittelypisteillä Sampolassa.
Tampereen kaupungin ja eri järjestöjen Ite pop up -tapahtuma pidettiin tällä kertaa Sampolassa kirjaston hyllyjen lomassa.

Terveydenhoitajat Minna Nieminen ja Tanja Laukkanen antoivat kirjastokävijöille neuvoja hyvinvoinnin kohentamiseen. Heidän pisteellä sai myös tehdä erilaisia testejä, joilla voi arvioida, onko riskissä sairastua esimerkiksi aikuistyypin diabetekseen tai muistisairauteen sekä ruokavalion suhteen muun muassa rasvojen käyttötottumuksia sekä suolan saantia.

Tavallisesti Nieminen ja Laukkanen ovat tiistaisin eri itsehoitopisteillä tavattavissa ilman ajanvarausta.

– Tiistaisin aamupäivällä kello 10–12 olemme Tammelan lähitorilla ja Koilliskeskuksessa ja iltapäivällä kello 13.30–15.30 Tesoman hyvinvointikeskuksessa ja Hervannan kirjastossa. Kevään viimeiset terveydenhoitajan tapaamiset ovat 28. toukokuuta.

Terveydenhoitajat Minna Nieminen ja Tarja Laukkanen
Terveydenhoitajat Minna Nieminen ja Tanja Laukkanen antoivat vinkkejä hyvinvointiin ja opastivat riskitestien teossa.

Lääkäriin vai ei – Omaolo-verkkopalvelu auttaa

Projektisuunnittelija Iina Laine Tampereen kaupungilta esitteli uutta Omaolo-palvelua, josta saa apua, kun miettii, pitäisikö mennä lääkäriin vai ei. Osoitteesta Ulkoinen linkkiomaolo.fi saa tällä hetkellä oireiden mukaisia neuvoja ympärivuorokauden flunssaan, yskään, korva- ja kurkkukipuun, olkapää- ja polvivaivoihin, alaselän kipuun sekä virtsatietulehdukseen.

– Lisäksi toukokuun lopussa otetaan käyttöön viisi uutta oirearviota: närästys, päänsärky, peräaukon oireet, ripuli sekä silmätulehdus. Jos esimerkiksi yli 15-vuotiaalla tamperelaisella tai orivesiläisellä on selvät sidekalvotulehduksen oireet, saa Omaolon kautta sähköisen reseptin tulehduksen hoitoon ilman terveysasemalla käyntiä, kertoo Laine.

Omaolo-palvelussa voi myös arvioida, onko oikeutettu omaishoidon tukeen tai vammaispalvelulain mukaisiin kuljetuksiin.

Iina Laine näyttää, miten oirearvion voi tehdä helposti tabletilla.
Omaolo.fi-verkkopalvelu antaa hoito-ohjeita ja arvioi, vaativatko esimerkiksi yskän oireet lääkärillä käyntiä. Toukokuun lopussa palvelu laajenee ja sieltä saa apua muun muassa silmätulehdukseen.

Opastusta liikunnallisen elämäntavan alkuun

Johtava liikunnanohjaaja Anne Lahtinen kertoi Sampolan lähellä olevista liikuntapaikoista, joita onkin melkoisesti. On Sorsapuisto, Kauppi, uintikeskus ja uusimpana maauimala.

– Kesällä on ohjattua liikuntaa kaikille: perheille, lapsille, nuorille, työikäisille ja senioreille. Kannattaa käydä katsomassa tarjontaa kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.tampere.fi/ohjattuliikunta , vinkkaa Lahtinen.

Johtaja liikunnanohjaaja Anne Lahtinen
Anne Lahtinen antoi liikuntavinkkejä ja -neuvontaa.

Lahtisen tavoitteena on saada liikkumaan ihmiset, jotka eivät vielä ole löytäneet omaa liikuntamuotoaan.

– Kaupungin liikunnanohjaajat opastavat alkuun matkalla kohti aktiivisempaa elämäntapaa ja antavat vinkkejä oman terveyden kannalta sopivasta liikunnasta. Liikunnanohjaajalle voi soittaa numeroon 044 423 5247 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen liikuntaneuvonta(at)tampere.fi. Liikuntaneuvontaa järjestetään myös terveysasemilla, jonne voi varata ajan terveysaseman ajanvarauksesta.

Seuraava itsehoidon Ite pop up -tapahtuma järjestetään syksyllä Hervanta Trion hyvinvointipäivän yhteydessä 25.9.2019 Hervannassa.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala