Siirry sisältöön

Pyörälainaamokokeilu sai kiitosta lapsiperheiltä

Julkaistu 10.1.2019 15.56

Tampereen kaupunki kokeili vuonna 2018 pyörälainaamoja, joista lapsiperheillä oli mahdollisuus lainata sähköpyöriä, peräpyöriä ja lastenkuljetuskärryjä. Perheet antoivat kesäkuussa alkaneelle ja marraskuussa päättyneelle lainaamotoiminnalle erinomaista palautetta ja toivovat sille jatkoa. Pyörät korvasivat automatkoja, ja jo ennestään pyöräilevien arki helpottui sähköavusteisuuden ansiosta.

Sähköpyörä ja kuljetuskärry
 

Lainaamotoiminta oli osa lapsiperheiden kestävän liikkumisen hanketta, joka sai liikkumisen ohjauksen valtionavustusta Liikennevirastolta. Lainaamokokeiluun valittujen päiväkotien asiakasperheet ja henkilökunta saivat lainata kahdeksi viikoksi maksutta sähköavusteisen pyörän, peräpyörän tai pyörän ja lastenkuljetuskärryn yhdistelmän. Lainaamojen tavoitteena oli rohkaista lapsiperheitä pyöräilemään ja esitellä lasten kuljettamisen vaihtoehtoja. Sähköpyörien toivottiin myös rohkaisevan vähän pyöräileviä polkimille.

Kokeilu innosti hankkimaan oman sähköpyörän

Kokeiluun voi jäädä koukkuun. Tämän huomasi myös Tampereen Nekalassa 3,5-vuotiaan lapsensa kanssa asuva Sanna Kuoppala. Hän lainasi pyörälainaamosta sähköpyörän ja lastenkuljetuskärryn yhdistelmää ja vaikuttui menopelin näppäryydestä. Kuoppala päätyikin kokeilun jälkeen ostamaan oman sähköpyörän. Pyöräkärry saatiin sukulaiselta.

–Sähköpyörä helpottaa elämää todella paljon. Autoa meillä ei ole eikä tule, tiivistää Kuoppala.

Kuoppala käyttää pyörää etenkin työmatkoihin ja kauppareissuihin. Kuoppalan työpaikka on Hämeenlinnassa, joten hän polkee sähköpyörällä rautatieasemalle, josta jatkaa junalla Hämeenlinnaan. Pyörän hän jättää rautatieaseman Bike Boxiin, jolloin varastamisesta ei tarvitse olla huolissaan. Työmatkojen lisäksi sähköpyörä ja kärry ovat ylivertaiset kauppamatkoilla: kärryyn mahtuu isotkin ruokaostokset.

Pyöräilijä ajamassa sähköpyörällä
Sanna Kuoppala hankki pyörälainaamokokeilun innoittamana oman sähköpyörän, joka on nyt vakituinen menopeli työ- ja kauppareissuilla.

Sähköpyörä korvasi automatkoja ja helpotti autottomien arkea

Kokeilumahdollisuudet arjessa kannustavat lapsiperheitä muuttamaan totuttuja kulkutapojaan. Kokeilua edeltävän kyselyn perusteella nähtiin, että Tampereella, kuten muuallakin, myös hyvin lyhyitä päiväkoti- ja työmatkoja kuljetaan autolla. Usein syyksi mainitaan lasten kuljettaminen. Tähän haluttiin lainaamotoiminnalla vaikuttaa.

Marraskuussa päättyneen lainaamokokeilun tulos oli, että sähköavusteinen pyörä ja sopiva lastenkuljetusväline ovat todellinen vaihtoehto autolla kulkemiselle: yli 80%:lla palautekyselyyn vastanneilla lainaajilla väline korvasi ainakin osittain henkilöauton käyttöä. Lainavälineitä kokeiltuaan jopa 90% vastaajista ilmoitti harkitsevansa peräpyörän, pyöräkärryn tai sähköpyörän hankkimista. Myös jo ennestään autottomien kotitalouksien arki helpottui ja pidemmät matkat mahdollistuivat sähköavusteisen pyörän ja kuljetusvälineen avulla.

Lainaamotoimintaa kehitetään - dataa kerätään talviajalta

Talvikaudeksi lainaamon pyöriin on vaihdettu nastarenkaat alle, ja ne ovat noin 60 päiväkotityöntekijän käytössä maaliskuun loppuun saakka. Pyörien käytöstä kerätään dataa, josta selviää esimerkiksi, kuinka pitkiä matkoja pyörällä ajetaan. Datan keruun kustannukset maksaa EU-rahoitteinen STARDUST-hanke, jossa kehitetään muun muassa sähköistä liikennettä.

–Saamme kokeilusta arvokasta tietoa, miten sähköpyörä tukee talvipyöräilyä ja voiko se vähentää yksityisautoilua, kertoo hankkeen projektipäällikkö Maarit Vehviläinen Tampereen kaupungilta.

Kaupunki haluaa jatkossakin tarjota asukkaille sähköpyörien ja kuljetusvälineiden kokeilumahdollisuutta, sillä se osoittautui tehokkaaksi keinoksi lisätä pyöräilyä. Kehittämistä vaatii kuitenkin lainaamojen käytännön toiminta. Lainaamo tarvitsee sopivat tilat, ja välineet on pystyttävä noutamaan ja palauttamaan joustavasti. Tähän mietitään kuluvana vuonna ratkaisuja.

Satu Auvinen sähköpyörän satulassa, edessä Tappara-nalle
Talvikaudeksi pyörälainaamon välineet on luovutettu päiväkotityöntekijöiden kokeiltavaksi. Yksi lainaamopyörää hyödyntävistä on lastentarhanopettaja Satu Auvinen.

Teksti Sanna Ovaska, Laura Mansikkamäki

Kuvat Kirsi Lamminen, Satu Auvinen