Siirry sisältöön

Kalkunvuoren eskarit toivat voiton kotiin juoksuhautojen tarinalla

Julkaistu 17.2.2017 14.47

Kalkunvuoren koulun ja päiväkodin esikouluryhmä Nestorit on palkittu valtakunnallisen Kulttuuriympäristön tekijät 2016 -kilpailun voittajana. Esikouluryhmä kertoi työssään läheisten juoksuhautojen tarinan.

Kalkunvuoren Nestorit poistuvat jonossa korjattu
 

Nestorit palkittiin helmikuussa Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien avajaisten yhteydessä ympäristöministeriössä Helsingissä.

- Osallistuimme Nestoreiden kanssa palkintotilaisuuteen etä- eli online-yhteyden välityksellä täältä Kalkunvuoresta, kertoi lastentarhanopettaja Marika Kuusisto Kalkunvuoren päiväkodista.

Kalkunvuoren esiopetusryhmä Nestori iloitsee voitostaan päiväkodin pihalla
Kalkuvuoren esiopetusryhmä Nestorit juhlivat voittoaan.

Juoksuhaudat heti aidan takana

Kilpailun teemana oli viime vuonna Meidän paikka, jonka mukaisesti lapsia ja nuoria pyydettiin esittelemään oma paikkansa koko Euroopalle yhteisellä nettisivustolla.

Nestorit tarttuivat aiheeseen innolla. He kertoivat kilpailutyössään lähellä päiväkotia ja koulua sijaitsevien juoksuhautojen tarinan monipuolisesti eri ilmaisukeinoja yhdistellen: piirtämällä, valokuvaamalla, kirjoittamalla ja pienoismalleja tekemällä.

Juoksuhautoja risteilee päiväkoti- ja koulurakennuksen takana olevalla metsäalueella. Näitä venäläisten vuosina 1916-17 rakentamia juoksuhautoja ei kuitenkaan koskaan käytetty.

- Käymme päiväkodista ja koulusta viikoittain alueella leikkimässä ja sitä tutkimassa. Keväisin pidämme siivouspäivän, Marika Kuusisto kuvailee.

Ryhmä on adoptoinut osan juoksuhaudoista yhdessä muiden Kalkuvuoren koululaisten ja päiväkotilaisten kanssa Adoptoi monumentti -toiminnan kautta. Näin päiväkodin ja koulun väki on sitoutunut huolehtimaan alueesta, jotta se ei kasvaisi umpeen ja metsittyisi. Tavoitteena on suojella ja säilyttää alue sekä lisätä sen tunnettuutta.

Lapset juoksevat sammalpeitteisellä alueella
Lapset poikkeavat ohjaajiensa kanssa vehreällä alueella lähes viikoittain.

Palkintorahoilla yhteinen kevätretki

Työtä tekemässä oli 24 esiopetuksen oppilasta, lastentarhanopettajat Kaisa Harju ja Marika Kuusisto sekä lastenhoitaja Tuija Ahola Kalkunvuoren päiväkodista ja koulusta.

- Olemme lasten kanssa suunnitelleet käyttävämme palkintorahan yhteiseen kevätretkeen. Tarkka paikka on vielä päättämättä, Marika Kuusisto paljastaa.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syksyisin eri maissa ympäri Eurooppaa, ja kaikkiaan niiden tapahtumiin osallistuu noin 20 miljoonaa ihmistä. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Suomessa.

Kilpailu järjestetään vuosittain ja siihen voivat osallistua kaikki alle 18-vuotiaat. Sen tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan lähiympäristöään. Kilpailun tavoitteena on myös rohkaista heitä osallistumaan ja vaikuttamaan oman ympäristönsä kehittämiseen ja kulttuurin uudistamiseen.


Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Kaisa Harju ja Marika Kuusisto