Siirry sisältöön

Kestävä Tampere 2030 -ohjelma

Tampereen tavoitteena on kasvaa kestävästi ja olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Keskeistä on vähentää kaupunkikehityksen, asumisen, liikkumisen, energian ja kulutuksen päästöjä.

Kestävä Tampere 2030 -ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä kaupungin yksiköiden, liikelaitosten ja tytäryhteisöjen sekä muiden sidosryhmien kanssa. Ohjelmassa määritellään toimenpiteet yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa ja käynnistetään projekteja niiden toteuttamiseksi. Ilmaston kannalta myönteisiä ratkaisuja etsitään sidosryhmien kanssa yhteisillä kehitysalustoilla.

Kestävä Tampere 2030 -ohjelma edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä erityisesti Smart Tampere -ohjelman teemoissa rakentaminen, energia ja infra sekä älykäs liikkuminen.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi 18.6.2018 Kestävä Tampere 2030 - kohti hiilineutraalia kaupunkia - linjaukset, jotka perustuvat kaupunkistrategiaan. Ohjelma toteuttaa näitä linjauksia.

Alla olevasta kuvasta näkyy Kestävä Tampere 2030 -ohjelman tavoitteet, toimenpidekokonaisuudet sekä mittarit.

Kestävä Tampere 2030 -ohjelman tavoitteet, toimenpidekokonaisuudet sekä mittarit
Klikkaa kuva suuremmaksi.

Kestävä Tampere 2030 -ohjelman piiriin kuuluvat AREA21-, EKAT-, EU-GUGLE- ja STARDUST-projektit sekä puurakentamisen ohjelma.

Kestävä Tampere 2030 -tiekartta

Tiekartta kohti hiilineutraalia Tamperetta 2030 valmistellaan kesään 2020 mennessä. Tavoitteena on viedä tiekartta kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi elokuun lopussa. Tiekarttaa tehdään yhteistyössä kaupungin palvelualueiden, liikelaitosten ja yhtiöiden kanssa ja siinä asetetaan tavoitteet ja toimenpiteet, joilla päästöjä vähennetään ainakin 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, ja loput kompensoidaan hiilinieluilla. Tiekartan tekemisessä hyödynnetään vuonna 2017 laajalla sidosryhmäyhteistyöllä tehtyä tiekartan luonnosta.


Tampereen kasvihuonekaasupäästöt

Tampereen kasvihuonekaasupäästöjä seurataan Benviroc Oy:n tuottaman CO2-raportin avulla. Kehitystä verrataan vuoteen 1990, jolloin päästöt olivat noin 1,3 miljoonaa tonnia C02-ekv. Vuonna 2017 päästöt olivat 0,9 miljoonaa tonnia. Vuoteen 1990 verrattuna Tampereen kokonaispäästöt ovat laskeneet 29 % ja asukaskohtaiset päästöt 48 %. Suurimmat päästölähteet ovat rakennusten lämmitys, liikenne ja sähkönkulutus. Tampereen kasvihuonekaasupäästöjä on laskenut erityisesti Tampereen Sähkölaitoksen panostus uusiutuviin energiamuotoihin.

Ilmasto-opas tamperelaisille

Ilmastotalkoisiin tarvitaan kaikki mukaan, jotta kaupungin kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali jo 11 vuoden kuluttua toteutuu. Tamperelaisten oma ilmasto-opas, Ilmastosankari.fi, antaa vinkkejä hiilijalanjälkeä pienentäviin ilmastotekoihin arjen eri osa-alueilla. Vinkkien avulla omaan arkeen voi helposti lisätä ilmastotekoja pienin tai suurinkin askelin. Sivustolla voi tutustua myös syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana kerättyihin tamperelaisten ilmastotekoihin sekä viiteen tamperelaiseen Ilmastosankariin. Sivulta löytyy myös linkki Sitoumus 2050 -laskuriin, jolla voi laskea oman hiilijalanjäljen.

My2050-peli ilmastonmuutoksesta

Tampereella voi nyt pelata ilmastonmuutoksesta kertovaa seikkailupeliä! My2050 on maksuton mobiilipeli, joka kuljettaa pelaajat tunnin aikana kaupungin keskustasta Näsinpuistoon. Pelissä tutustutaan 2050-lukulaisen tubettajan Niha Been tarinaan. Samalla ratkotaan tehtäviä. Lähde pelaamaan kaveri- tai työporukalla tai perheen kanssa! Peli soveltuu myös matkailijoille sekä opetuskäyttöön yli 12-vuotiaille. Peli toteutettiin Tampereelle osana Smart Tampere -kehitysohjelmaa ja STARDUST-projektia.

Lisätietoja

OTA YHTEYTTÄ

Ympäristö- ja kehitysjohtaja
Kari Kankaala
puhelin 050 351 3020
sähköposti [email protected]

Ohjelmapäällikkö
Laura Inha
puhelin 040 801 6035
Sähköposti [email protected]

Suunnittelija
Aino Järventausta
puhelin 040 194 0799
sähköposti [email protected]