Siirry sisältöön

Ulkokuntosalilaitteet

Liikunta-alueilla on kuntoilijoiden vapaassa ympärivuotisessa käytössä yhdeksän monipuolisilla ulkokuntosalilaitteilla varustettua kuntoilupistettä ympäri kaupunkia. Laitteilla voi treenata muun muassa lihaskuntoa, tasapainoa ja notkeutta. Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja soveltuvat eri ikäisille ja kokoisille kuntoilijoille. Laitteissa ei ole erillisiä painoja, vaan ne perustuvat käyttäjän oman kehon käyttämiseen vastuksena. Laitteista löytyy laitekohtainen käyttöohje.

Lisäksi monissa puistoissa on tällä hetkellä kuntoilupaikkaja, joista keskustassa sijatsevat muun muassa Ratinan ja Sorsapuiston monipuoliset kuntoilupaikat. Myös Amurista Väinö Linnan puistosta löytyy kuntoilulaitteita. Keväällä 2016 Raholan Jurvalanpuistoon avattiin kuntoilupuisto, jonka laitteista suurin osa soveltuu senioreille. Myös Nekalan Norrköpinginpuisto on uusittu senioripuistoksi.

Ratinan ulkokuntosali
Ratinan sillan alla on street workout -ulkokuntosali.

Liikunta-alueiden kuntoilupisteiden sijainnit


Ulkokuntosalivinkkejä

Ulkokuntosalilaitteilla saat mukavan lisän vaikkapa kävelylenkille. Alla olevia liikesarjoja tehdään 2 - 3 kerran sarjoina, sarjan välillä pidetään 30 - 60 sekunnin tauko. Toistoja oman tuntemuksen mukaan 15 - 20. Tauottamalla liikesarjat oikein saat harjoituksesta mahdollisimman suuren hyödyn.

1. Bodia hartiaseutuun (dippi)

Kuntosalikuva.
Tartu telineeseen, nosta vartalo yläasentoon ja pudottaudu hitaasti alas kyynärpäät koukistuen. Ojenna kädet ja nosta vartalo uudelleen yläasentoon. Liike vahvistaa käden ojentajia ja rintalihaksia.

2. Lonkat letkeäksi

Kuntosalikuva.
Ota tukeva asento. Lähde heiluttelemaan jalkoja rytmikkäästi vuorotahtiin eteen ja taakse. Liike lisää lonkan liikkuvuutta.

3. Pehmitä panssarihartiat

Kuntosalikuva.
Istu laitteeseen jalat tukevasti maassa tai ojenna jalat suoriksi. Ota tukeva ote laitteen kahvoista. Vedä kyynärpäitä kohti maata ja palauta takaisin lähtöasentoon. Laite vahvistaa yläselän lihaksia ja ryhtiä. Jalat ojennettuina liike vahvistaa myös vatsalihaksia.

4. Alleille kyytiä

Kuntosalikuva.
Istu laitteeseen jalat tukevasti maassta tai laita jalat koholle ristiin. Työnnä kädet suoriksi ja palauta liike rauhallisesti takaisin lähtöasentoon. Liike vahvistaa käden ojantajalihaksia.

5. Pakarat ja reidet piukeiksi

Kuntosalikuva.
Istu laitteeseen jalat tukevasti lantion leveydelle. Ojenna jalat suoriksi jättäen polvet pieneen koukkuun. Jalkojen etäisyys toisistaan pysyy samanlaisena koko liikkeen ajan. Huomioi, ettei polvet kierry sisäänpäin. Palauta liike takaisin lähtöasentoon. Liike vahvistaa reisi- ja pakaralihaksia.

6. Jenkkakahvat kuutamolle

Kuntosalikuva.
Asetu tukevasti laitteeseen. Heilauta jalkoja puolelta toiselle niin, että kyljet rutistuvat ja tekevät työn. Pidä ylävartalo mahdollisimman paikoillaan. Liike lisää liikkuvuutta ja keskivartalon notkeutta. Lisäksi liike vaikuttaa myös tasapainoon.

7. Kadonneiden vatsalihasten metsästys

Kuntosalikuva
Istu tukevasti laitteeseen jalat maassa. Ota alakautta tukeva ote rullasta ja tee nöyrä, kohtelias kumarrus eteenpäin. Liike vahvistaa vatsa- ja keskivartalon lihaksia.

8. Ruorin pyöritys

Kuntosalikuva
Ota nupista kiinni ja pyöritä ruoria molempiin suuntiin. Ruoria voi pyörittää ympäri myös erikseen oikealla ja vasemmalla kädellä. Liike lisää olkanivelen ja koko hartiaseudun liikkuvuutta ja notkeutta.

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/ulkokuntosalivinkit