Hiedanrannan pohjoiskorttelien katusuunnitelmat nähtävillä

Hiedanrantaan rakennettavan uuden kaupunginosan ensimmäisen asuinalueen katusuunnitelmat ovat nähtävillä 15.9.2023 saakka. Tehdaskartanonkatu kulkee pohjoiskorttelien asuinalueen kautta Lielahden kartanolle, ja Kuivaamonkatu on pihakatu pohjoiskorttelien keskellä. 

Katusuunnitelmat perustuvat Hiedanrannan pohjoiskorttelien asemakaavaehdotukseen, joka on myös nähtävillä. Kaava-alueelle tulee kolme asuinkorttelia ja kaksi puistoa.  Raitiotie kulkee kortteleiden länsireunalla ja sen toisella puolella on Hiedanrannan Keskuspuiston pohjoisosa.

Tehdaskartanonkadun katusuunnitelmaehdotus koskee Tehdaskartanonkatua noin 600 metrin osuudella kaava-alueen länsireunalta eli tulevan pysäköintilaitoksen  kohdilta  (suunnilleen Pyroll Pakkaukset Oy:n tehdasrakennuksen kaakkoiskulmalta) Lielahden kartanolle saakka.  Tehdaskartanonkatu on leveimmillään pysäköintilaitoksen kohdalla, jossa ajorata 11,5 metriä leveä. Kadun loppuosalla ajoradan leveys on 5,50 metriä. Ajorata päällystetään pääosin asfaltilla.

Kadun leveällä osuudella sen reunoilla on jalkakäytävät ja yksisuuntaiset pyörätiet. Jalkakäytävän leveys on 2,5 metriä ja yksisuuntaisen pyörätien leveys 2,25 metriä.

Loppuosa hidaskatua – katu risteää raitiotien kanssa

Hiedanrannan Keskuspuiston kohdalla Tehdaskartanonkatu muuttuu hidaskaduksi kadun loppupäähän saakka, ja pyöräily ohjataan ajoradalle. Hidaskadulla ajonopeus on korkeintaan 30 km/h. Jalkakäytävät jatkuvat molemmin puolin aina kadun loppuun eli Lielahden kartanolle saakka, ja niiden leveys on 2,5 metriä. Puisto-osuudella ajorata on korotettu nupukivillä päällystetty suojatieristeyksen alueella; tässä kohtaa katu kääntyy kohti pohjoiskortteleita ja risteää raitiotien kanssa ennen pohjoiskorttelien asuinaluetta.  Risteys on liikennevalo-ohjattu.

Tehdaskartanonkatu jatkuu asuinalueen keskellä ja kääntyy asuinalueella etelän suuntaan ja edelleen Kuivaamonaukion kohdalla kohti kartanoa. 

Puuistutuksia ja puolen tunnin kiekkopysäköintipaikkoja

Raitiotiestä itään  jatkuvalle osuudelle kadun varteen tulee kaksi pysäköintipaikkaa tulevan kehitysvammaisten asumisyksikön saattoliikenteelle. Kadun jatko-osuudella on myös pysäköintipaikkoja, joille on asetettu 30 minuutin aikarajoitus.
Tehdaskartanonkadun varteen istutetaan useisiin kohtiin puita. Esimerkiksi Hiedanrannan Keskuspuiston kohdalla jalkakäytävien ja ajoradan välissä on 4 metriä leveät erotusalueet, joilla on puuistutuksia.

Kuivaamonkatu on pihakatu

Pohjoiskortteleiden keskellä sijaitseva Kuivaamonkatu on pohjois-eteläsuuntainen 11-15 metriä leveä pihakatu, joka alkaa Sellupuistosta ja päättyy Tehdaskartanonkadun kohdalle.  Pihakadulla jalankulkijoille on annettava esteetön kulku ja ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi eikä se saa olla yli 20 km/h. 

Kuivaamonkatu päällystetään osin asfaltilla ja osin betonikiveyksellä. Kadulle rakennetaan kaikkiaan 11 autopysäköintipaikkaa, joilla on 30 minuutin aikarajoitus sekä 10 pyöräpysäköintipaikkaa. Katua elävöittävät monilajiset pensas-,  perenna- ja  puuistutukset.

Katujen pintavedet johdetaan reunakivien ja pinnan kallistusten avulla uusiin hulevesikaivoihin tai istutusalueille. Molemmille kaduille rakennetaan katuvalaistus.

Kadut rakennuttaa Tampereen kaupungin omistama Hiedanrannan Kehitys Oy. Katuja rakennetaan 2023–2024, ja ne päällystetään asuinkortteleiden valmistuttua, arviolta 2026–2028.
 

Lisätietoja

Laura Jussila
Hiedanrannan Kehitys Oy: Rakennuttajapäällikkö
Puhelin:
044 351 7309
Mikko Kielo
Tampereen kaupunki / kaupunkiympäristön palvelualue: Vanhempi erikoissuunnittelija
Puhelin:
050 532 1029
Liisa Peltola
Katusuunnittelu / Ramboll Finland Oy: Projektipäällikkö
Puhelin:
040 576 4213
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa