Hiedanrantaan tulevissa puistoissa yhdistyvät uusi ja vanha – suunnitelmia nähtävillä

Hiedanrannan tulevan kaupunginosan pohjoisosan kahden puistoalueen suunnitelmat ovat valmistuneet nähtäville. Viskoosipuistosta tulee lähialueen asukkaiden mielenkiintoinen kohtaamis- ja oleskelupaikka, jossa on hyödynnetty sellutehtaan vanhoja altaita. Hiedanrannan Keskuspuiston pohjoisosassa voi pelailla, liikkua ja oleskella kaupunkiluonnosta nauttien. 
Kävijöitä Viskoosipuistossa katselemassa hulevesialtaita (havainnekuva.)
Viskoosipuistossa merkittävässä osassa ovat kaksi hulevesiallasta. Entisen sellutehtaan lietteenpuhdistamon vanhat altaat muunnetaan hulevesien biosuodatusaltaiksi ja kiinnostavaksi kohteeksi asukkaille. Niiden läpimitta on 50–60 metriä.

Puistosuunnitelmat ovat nähtävänä netissä 17.8.–15.9.2023 sivulla www. tampere.fi/viheralueidensuunnittelu sekä Hiedanrannassa tulevien puistojen kohdilla (ks. kartta). Myös Tampereen palvelupisteessä (Frenckellinaukio 2 B) niihin voi tutustua näytöltä. Samaan aikaan nähtävillä on Hiedanrannan pohjoiskorttelien asemakaava, johon puistot perustuvat, sekä kaava-alueen katusuunnitelmat.

Viskoosipuiston hulevesialtaisiin voi tutustua puulaitureilta

Viskoosipuisto rajoittuu luonnonmukaiseen, laajaan Sellupuistoon sekä Hiedanrannan pohjoiskortteleihin. Viskoosipuistosta on tulossa omaleimainen, esteetön puisto asukkaille, ohikulkijoille ja vierailijoille.  Viskoosipuiston nimi perustuu teollisuushistoriaan. Lielahden selluloosatehtaassa on tuotettu viskoosi- eli silkkimassaa 1939–1985.

Viskoosipuiston erikoisuutena ovat betonireunaiset pyöreät altaat, jotka muistuttavat alueen teollisesta historiasta.  Kahteen altaaseen johdetaan pohjoiskorttelien hulevesiä maanalaisten putkien kautta. Altaissa on pieni vesipinta näkyvissä koko ajan - pinnan korkeus riippuu huleveden määrästä. Altaisiin istutetaan kasvisaarekkeita.  Altaiden äärelle, laiturien penkeille voi vaikka istahtaa. Infotauluista saa tietoa biosuodatusaltaista. Pimeällä altaita korostetaan erikoisvalaistuksella.

Hedelmätarha ja grillipaikka

Yksi allas puretaan, ja sen kohdalle perustetaan hedelmätarha.  Viihtyisä oleskelualue penkkeineen ja grillipaikka löytyy hedelmätarhan liepeiltä, aukiolta. Myös altaiden viereisellä nurmialueella voi oleskella ja pelailla.

Reitit ja oleskelupaikat esteettömiä

Viskoosipuiston läpi pääsee korttelialueilta Sellupuistoon, joka jatkuu Lielahdenkadulle ja Niemenrantaan saakka. Eteläosasta on yhteys Tehdaskartanonkadulle ja pyöräilyn pääreitille. Reitit ja oleskelupaikat ovat esteettömiä, paitsi Tehdaskartanonkadulle johtavat portaat puiston eteläpäädyssä. Esteetön yhteys kadulle on Sellupuiston tai pohjoiskorttelien kautta.  

Puistoon istutetaan runsaasti vaihtelevaa kasvillisuutta – etupäässä kotoperäistä lajistoa.  Puiston itäreuna on niittyä, jonka painanne toimii tulvareittinä tasaamassa hulevesiä. Tulvareitin varrelle istutetaan puuryhmiä, joita pitkin liito-oravakin pääsee liikkuman.  Hiedanrannan ekologiastrategian tavoitteena on parantaa luonnon monimuotoisuutta. 

Ihmisiä istuskelemassa ja kävelemässä puistossa.
Näkymä Hiedanrannan Keskuspuiston pohjoisosaan. Havainnekuva: LOCI maisema-arkkitehdit Oy / Hiedanrannan Kehitys Oy

Hiedanrannan Keskuspuiston pohjoisosassa näkyy vanhan tehdasmiljöön värimaailma

Hiedanrannan Keskuspuisto on pohjois-eteläsuuntainen puistonauha vanhan tehdasalueen ja uuden Hiedanrannan kaupunginosan länsireunalla.  Valmistuttuaan Keskuspuisto muodostaa noin 9 hehtaarin virkistys- ja ekologisen yhteyden Epilänharjun ja Sellupuiston välille. Ensiksi rakennetaan noin 1,6 hehtaarin pohjoisosasta vehreä ja toiminnallinen kaupunkipuisto alueen asukkaille.

Puistoalueen suunnittelussa on tavoiteltu Hiedanrannan vanhan tehdasmiljöön tunnelmaa; pinnoissa ja rakenteissa käytetään eri sävyisiä maatiiliä. Toiminnallisilla alueilla käytetään lämpimän punertavia ja okran sävyjä.  Vehreä monimuotoinen kasvillisuus tuo vaihtelua vuodenaikoihin, ja pimeällä ilahduttaa valaistus.

Raitiotien ylityskohdilta pääsee puistokäytäviä pysäköintilaitokseen

Puistoa halkova pääreitti on esteetön, talvikunnossapidetty ja valaistu. Sen varrella on istuinmuureja ja penkkejä. Puistoreitti yhdistyy pohjoisessa Sellupuistoon, ja jatkuu uuden Tehdaskartanonkadun yli etelän suuntaan. Puisto rajautuu itäreunaltaan uuteen raitiotielinjaan sekä asuinalueeseen. Raitiolinjan ylityskohdista on sujuvat yhteydet puiston läpi länsireunalle rakennettavaan pysäköintilaitokseen. Raitiotien reunaan muotoillaan tulvapainanne alueen hulevesille.

Monipuolinen liikunta- ja kuntoilualue – myös levähdyspaikkoja löytyy

Puistoon keskivaiheille tulee runsaasti liikuntapaikkoja kuten monitoimikenttä, koripallokenttä sekä kuntoilu- ja parkouralueet eri ikäisille harrastajille. Kenttien lähellä pieni aukio, jossa on pöytäpenkkiryhmiä ja grillipaikka. Puistossa on useita oleskelupaikkoja pöytäpenkkeineen, ja myös tukimuurien päällä voi istuskella. Riippumatot löytyvät pikniknurmelta. 

Puustoinen yhteys ja niittyjä

Luonnon monimuotoisuutta lisää puiston runsas ja vaihteleva kasvillisuus. Kasvilajeina käytetään pääasiassa kotoperäistä lajistoa. Puiston länsireunalle istutetaan monilajista puustoa, ja tilaa varataan myös lahopuille. Metsikkö on osa Keskuspuiston pohjois-eteläsuuntaista ekologista yhteyttä.  Puiston itäreunalle ja eri puolille puistoa perustetaan niittyjä, joilla hyödynnetään Hiedanrannan arvokkaan kulttuurilajiston siemeniä. 

Kukkia, hedelmäpuita ja tilaa asukkaiden viljelylaatikoille

Puistossa kukkii keväästä loppukesään, ja syksyllä puistossa on kauniita syysvärejä sekä hedelmäpuiden satoa korjattavaksi. Puistoon varataan tilaa asukkaiden viljelylaatikoille tai -pusseille ja metsikköön hyönteishotelleille ja erilaisille pöntöille. Talvella vehreyttä tuovat ikivihreät kasvit. 

Vesitorninmäen alue rakentuu vaiheittain. Alueella on tilavaraus väliaikaiselle kaupalle, myöhemmin mahdolliselle kahvilalle, jolle on esitetty suunnitelmassa alustava varaus. 

Lisätietoja

Anna Levonmaa
Tampereen kaupunki: Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 139 9288
Sanna Karppinen
Suunnittelupäällikkö
Puhelin:
040 574 0576
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Viskoosipuisto : Arkkitehdit MY Oy / Hiedanrannan Kehitys Oy
Jaa sosiaalisessa mediassa