Vuoreksessa kokeillaan tänä kesänä laatikkoviljelyä asukasyhdistyksen ja kaupungin yhteistyönä

Vuoreksen asukasyhdistys ja Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma kokeilevat Vuoreksessa uudenlaista tapaa omaehtoiselle kaupunkiviljelylle.
Henkilö seisoo vehreällä alueella sinisessä takissa, taustalla viljelylaatikoita ja niitä hoitavia lapsia ja aikuisia.
Vuoreksen asukasyhdistys järjesti torstaina 8.6. tilaisuuden viljelylaatikon saaneille. Laura Ylikoski Vuoreksen asukasyhdistyksestä istutti uusien viljelijöiden kanssa yhdistyksen hankkimia taimia.

Laatikkoviljelykokeilussa kaupunki tarjoaa asukkaille mahdollisuuden perustaa laatikkoviljelmä kaupungin omistamalle viheralueelle kesäksi 2023. Kaupunki tarjoaa viljelylaatikot ja mullan, ja viljelijä sitoutuu hoitamaan laatikkoa ja huolehtii viljelypaikan siisteydestä.

Laatikkoviljelyn mahdollistamisella halutaan madaltaa kynnystä kokeilla viljelyä. Samalla testataan uutta tapaa lisätä mahdollisuuksia viljellä kaupungissa. Laatikossa voi kasvattaa kukkia tai hyötykasveja.

Viljelylaatikoiden hausta, jakamisesta ja hallinnoinnista vastaa Vuoreksen asukasyhdistys.

– Tämä on meille hieno mahdollisuus tarjota asukkaille uudenlaista toimintaa Vuoreksessa. Omatarveviljely on pinnalla oleva juttu ja tärkeä taito, Laura Ylikoski Vuoreksen asukasyhdistyksestä sanoo.

Kuka tahansa vuoreslainen saattoi hakea laatikkoa viljeltäväkseen. Kiinnostuneita ilmoittautui muutamassa päivässä lähes 70. Suuresta kysynnästä johtuen laatikon saajat arvottiin.

Viljelylaatikot on sijoitettu Tervaslammenpuistoon sekä Virolaisen alueelle. Yhteensä viljelylaatikoita on 18 kappaletta. Molemmilla alueilla on yksi yhteiskäyttölaatikko, jonka satoa kuka tahansa laatikkoviljelijä voi hyödyntää. Laatikoilla suositaan luonnonmukaista viljelyä ja kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on kielletty.

Kaksi aikuista ja kaksi lasta istuttavat taimia viljelylaatikkoon Vuoreksessa.
Jari, Mio ja Myy Rintala sekä Kiti Torn-Rintala ovat iloisia, kun saivat arvonnassa itselleen viljelylaatikon. Etenkin Myy on hyvin kiinnostunut viljelystä.

Helpotusta palstapulaan?

Kiinnostus omatarveviljelyä kohtaan on kasvanut Tampereella.

– Tampereen kaupungin viljelypalstat ovat kysyttyjä ja kaupunkilaiset toivovat enemmän mahdollisuuksia viljellä kaupungissa. Erityisesti toivotaan matalan kynnyksen paikkoja päästä kokeilemaan viljelytoimintaa, kertoo FUSILLI-hankkeen projektikoordinaattori Elina Pulliainen.

Tarve uusille mahdollisuuksille on noussut esiin muun muassa FUSILLI-hankkeen toteuttamassa kyselyssä syksyllä 2022.

Viljelytoiminnalla on monenlaisia hyötyjä.

– Kaupunkiviljelyllä voidaan tukea ruokakasvatusta, edistää ruoan arvostusta ja lisätä yhteisöllisyyttä. Se mahdollistaa asukkaille puhtaan lähiruoan tuottamisen, edistää liikkumista ja tarjoaa mielen hyvinvointia, Pulliainen luettelee.

Vuoreksen kokeilun inspiraationa on Turun kaupungin useana vuonna toteuttama laatikkoviljelyn malli.

Vuoreksen laatikkoviljelyä toteutetaan osana Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmaa. Kehitysohjelman tavoitteena on edistää sujuvaa ja kestävää arkea yhdessä asukkaiden kanssa. Vuores on yksi kehitysohjelman kolmesta kohdealueesta.

Tampereen kaupungilla on 14 palstaviljelyaluetta eri puolilla kaupunkia. Osa viljelypalstoista on monivuotisia ja osa yksivuotisia. Palstojen hallinnoinnista sekä vuokraamisesta vastaa Tampereen 4H-yhdistys. Yhteisöllistä viljelyä kaupunki on toteuttanut yhteistyökumppaneineen muun muassa Hiedanrannassa. Hiedanrannan Syötävässä puistossa järjestetään kaikille ilmaista ja avointa viljelytoimintaa maanantaisin myös kesällä 2023.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
FUSILLI-hanke luotsaa eurooppalaisia kaupunkialueita kohti terveitä, kestäviä ja turvallisia ruokajärjestelmiä sekä tukee näitä edistävää kaupunkipolitiikkaa. FUSILLI-hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta. Hankkeen kesto on 2021 – 2024.

Lisätietoja

Elina Pulliainen
Puhelin:
040 182 8773
Laura Ylikoski
Vuoreksen asukasyhdistys
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa