Tampereen kaupunki avaa Pop up Kestävyystalon nuorten kulttuurikeskukselle

Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristötyötä tekevät ihmiset pistävät pop up -konttorin pystyyn nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n kolmanteen kerrokseen huhti-toukokuuksi. Kyseessä on kokeilu, jonka tarkoituksena on tehostaa ilmasto- ja ympäristöasioiden viestimistä kaupunkilaisten suuntaan ja luoda kohtaamisen paikkoja.
Kymmenen ihmistä punaisen sohvan ympärillä.
Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön väki päivystää Pop up Kestävyystalolla kolmena päivänä viikossa 18.4. alkaen.

Tampereen kaupungin kestävyystyötä tekevät ihmiset päivystävät Monarilla kolmena päivänä viikossa valmiina kohtaamaan kaupunkilaisia ja kertomaan kaupungin ilmasto- ja ympäristötyöstä. Paikalle voi tulla kuka tahansa kyselemään, keskustelemaan, ideoimaan yhteistä tekemistä tai vaikka hakemaan inspiraatiota omaan ilmasto- ja ympäristötyöhön.

Pop up Kestävyystalo toteutetaan osana kaupungin viime vuonna käynnistynyttä Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmaa. Kehitysohjelma ottaa asukkaat ja yritykset mukaan kaupungin ilmasto- ja luontotyöhön.

– Olemme kaupunkina sitoutuneet ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin ja meidän tehtävämme on myös kyetä kommunikoimaan nämä asiat asukkaille ja löytää yhteisiä tekemisen tapoja. Emme saavuta näitä asioita ilman asukkaiden tukea, sanoo Tiina Leinonen Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmasta.

Idea kokeiluun saatiin Tanskan Koldingista, jossa ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön väkeä vieraili hanketapaamisessa. Koldingissa kestävyystalo on vakiintunut osaksi kaupungin toimintaa. Aloite talosta on tullut Koldingin kaupunginhallitukselta. Taustalla on ollut tarve tuoda kaupungin ilmasto- ja ympäristöstrategia kaupunkilaisten tietoon.

Nuoret tärkeänä kohderyhmänä

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13 on nuorisopalveluiden kulttuurikeskus, joka tarjoaa vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja harrastuspaikkoja monipuolisesti niin nuorille kuin vanhemmillekin. Talossa järjestetään sekä avointa että ohjattua toimintaa, työpajoja, tapahtumia ja kursseja. Myös vuokrattavia tiloja on tarjolla.

– Nuorisopalveluille on tärkeää, että ympäristö- ja kestävyysteemat tuodaan lähelle nuorta ja nuoret näkevät tapoja ja paikkoja toimia asian puitteissa. Meidän toimintamme sisällöissä on mukana ympäristökasvatuksellinen näkökulma ja toteutamme ilmasto- ja ympäristöteemoja monella tavalla. Yhtenä hyvänä esimerkkinä on Kestävät kesätyöt -kesätyöharjoittelukokonaisuus, jossa pääsee tutustumaan ja tekemään paljon teemaan liittyviä asioita. Lisäksi tuemme nuorten omaehtoista toimintaa monella tavalla, esimerkiksi täällä Monarilla voi nuoret varata Kupla-tilaa omiin projekteihin ja tapaamisiin, koordinaattori Elina Peippo Nuorisopalveluista sanoo.

Pop up Kestävyystalo on suunnattu kaikenikäisille. Tavoitteena on madaltaa etenkin nuorten kynnystä ottaa selvää kaupungin toiminnasta ja meneillään olevista asioista.

– Ilmasto- ja ympäristöasiat aiheuttavat ahdistusta monille, etenkin nuorille. Tiedetään, että tieto ja toimiminen voivat vähentää ahdistusta. Haluamme tuoda esille, miten paljon näitä asioita kaupungissa mietitään ja miten paljon tehdään jatkuvasti isompia ja pienempiä toimia. Tieto voi aktivoida toimimaan, Tiina Leinonen sanoo.

Luvassa oheisohjelmaa viljelyneuvonnasta vaatteiden korjaukseen

Pop up Kestävyystalo on auki Monitoimitalon 3. kerroksessa 18.4 –2.6.2023. Paikalla on päivystys tiistaisin klo 9.30–17.30, keskiviikkoisin klo 11.30–19 ja torstaisin 9.30–16.30.

Pääasiassa paikalla päivystää henkilöstöä ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä, mutta mukana on välillä myös kestävyystyötä tekeviä asiantuntijoita muista yksiköistä, Ekokumppaneilta sekä muista sidosryhmistä.

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:lla järjestetään ysiluokkalaisten Vaikuta! -päivät 19.4.–21.4. ja 26.4.–27.4. Viiden päivän aikana noin 600 ysiluokkalaista osallistuu tapahtumaan. Vaikuta! -päivät käynnissä klo 9–14.15, ja tällöin ei ole Kestävyystalon päivystystä.

Pop up Kestävyystalolla tarjotaan myös teeman mukaista kaikille avointa ohjelmaa taimien istutuksesta vaatteiden korjaukseen. Esimerkiksi toukokuussa keskiviikkoiltaisin tavattavissa on Tampereen 4H-yhdistyksen viljelyneuvoja. Ohjelmasta ja muista Pop up Kestävyystaloon liittyvistä asioista saat tietoa Kestävä Tampere -kanavilta Facebookissa ja Instagramissa sekä osoitteesta tampere.fi/hiilineutraalejatekoja.

Monarin 1. kerroksessa toimii kaikille avoin kahvila- ja lounasravintola Cafe 13, joka on avoinna arkisin klo 10–19 (lounas klo 11–15).

Tervetuloa vierailemaan Pop up Kestävyystalolla ja tutustumaan koko nuorten kulttuurikeskukseen!

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.

Lisätietoja

Tiina Leinonen
Pop up Kestävyystalo Ohjelmapäällikkö
Elina Peippo
Monitoimitalo 13 ja nuorisopalvelut Suunnittelija
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Olivia Kaarlela
Jaa sosiaalisessa mediassa