Itsenäisyydenkadun länsipään toimistotalon asemakaavamuutoksesta kaksi vaihtoehtoa

Asemakaavan muutos Tampereen ydinkeskustassa osoitteessa Itsenäisyydenkatu 2 etenee. Kadun Asematunnelin itäpäässä sijaitseva, liike- ja toimistokäytössä ollut kiinteistö uusitaan siten, että ratapihan alueen liikennehankkeiden toteuttaminen on mahdollista. Katumuutosten lisäksi tavoitteena on sujuva liittyminen uuteen matkaterminaaliin ja nykyisen rakennuksen korvaaminen Asemakeskuksen yleissuunnitelmaan pohjautuvalla uudisrakennuksella.

Asemakaavan valmisteluvaiheen materiaali, jossa on kaksi erilaista asemakaavaluonnosta, on nähtävillä 9.3.2022 saakka. Kaavahankkeesta on myös esittelyvideo kaupungin verkkosivuilla.

Itsenäisyydenkadun alikulkusillan uudistamisen yhteydessä uusitaan myös Ratapihankadun silta (Tullin risteyssilta). Uusi silta voidaan toteuttaa nykyistä leveämpänä, mikä mahdollistaa kävelyn ja pyöräilyn yhteyksien kehittämisen mutta edellyttää Itsenäisyydenkatu 2:n olemassa olevan rakennuksen osittaista purkamista. Se on tarkoitus korvata uudisrakennuksella, johon on toimisto- ja liiketilojen lisäksi mahdollista sijoittaa muita toimintoja kuten majoitustilaa tai asuntoja. Kaavaluonnoksissa on uudessa rakennuksessa on korkeampi torniosa sekä matalampi jalustaosa.

Suunnittelualueen sijaitsee keskustan rakennetun kulttuuriympäristön arvokohteiden, kuten Tullikamarin, Pakkahuoneen ja rautatieaseman läheisyydessä Korkeasta rakennuksesta tulisi myös Hämeenkatua pitkin avautuvan kaupunkinäkymän itäinen pääte, mikä asettaa erityisiä vaatimuksia uudisrakennuksen suunnittelulle.

Kaavavaihtoehdot

Kaavavaihtoehdot eroavat toisistaan siten, että vaihtoehdossa 1 rakennuksen korkea osa on 23-kerroksinen ja se on keskellä korttelia. Seitsemänkerroksinen matalampi osa, jonka päälle tulisi kattopiha, on Ratapihankadun puolella. Toisessa vaihtoehdossa korkeampi osa talosta on Ratapihankadun puolella, ja siinä on kaksi kerrosta enemmän eli 25 kerrosta. Matalampi osa pihoineen on idän suunnalla, ja siinä on yksi kerros vähemmän eli kuusi kerrosta. Molemmissa vaihtoehdoissa on suunnilleen saman verran rakennusoikeutta, mikä on noin kolminkertaisesti nykyisen kaavan rakennusoikeus.

Kaavaluonnoksissa alueelle saadaan sijoittaa kulttuuriympäristöön soveltuvaa liike-, toimisto-, palvelu- ja asuintilaa sekä ympäristöön soveltuvaa muuta työpaikkatoimintaa. Rakennusoikeutta osoitetaan maanpäällisille tiloille yhteensä 18 100 ja maanalaisille tiloille yhteensä 1 900 kerrosalaneliömetriä. Rakennusoikeudesta 10 000 kerrosalaneliömetriä on varattu liike- ja toimistotiloille. Jos rakennukseen tulee asuinhuoneistoja, asukkaiden yhteis- ja vapaa-ajantiloja tulee rakentaa vähintään kahta prosenttia asumisen kerrosalasta vastaava määrä. Kortteliin sijoittuu jatkossakin yksi tontti, mutta sen rajat ja numero muuttuvat.  Nykyisestä tontista muuttuu katualueeksi noin 300 neliömetrin suuruinen osa.

Molemmisssa luonnoksissa esitetään, että rakennuksen matalan osan katto rakennetaan oleskelupihaksi. Nähtävillä olevassa aineistossa on alustavia pihasuunnitelmia. Pihan rakenteet suunnitellaan myös hulevesien viivytykseen.

Työn eteneminen

Asemakaavatyö alkoi viime syksynä osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävillä ololla. Silloin saatu palautteessa ja sen huomioon ottaminen on kuvattu nyt nähtävillä olevassa aineistossa.  Asemakaavatyö etenee siten, että valmisteluaineiston nähtävillä olon ja palautteen käsittelyn jälkeen päätetään jatkosuunnittelun pohjaksi valittava vaihtoehto, joka kehitetään kaavaehdotukseksi. Ehdotus tulee edelleen nähtäville ja siitä voi antaa palautetta ennen lopullista päätöksentekoa.

Itsenäisyydenkadun alikulkusillan ja katu- ja puistoalueiden yksityiskohtainen suunnittelu sekä näitä koskeva päätöksenteko tehdään kaavoista erillisten suunnitelmien laatimisen ja hyväksymisen yhteydessä.

Rautatieaseman ja henkilöratapihan kehittäminen on kaupungin, valtion ja alueen yksityisten maanomistajien yhteishanke.  Alikulkusiltaa koskeva sopimus hyväksyttiin Tampereen kaupunginvaltuustossa helmikuussa 2021.

 

Linkki kuulutuksen kautta nähtävillä olevaan aineistoon

https://www.tampere.fi/ilmoitustaulu/rakennuskielto-seka-valmistelussa-ja-yleisesti-nahtavilla-olevia

Linkki esittelyvideoon

tampere.fi/kaavoitus/tilaisuudetjaesittelyt

Linkki Asemakeskus- hankkeen nettisiuille

tampere.fi/asemakeskus

 

Lisätietoja

Marjut Ahponen
28.2.2023 asti Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 689 1326
Iina Laakkonen
1.3.2023 alkaen Projektiarkkitehti
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa