Nähtävillä olevat katusuunnitelmat 2.10 - 16.10.2023

Suunnitelmaehdotukset ovat nähtävänä 2.10 - 16.10.2023 tällä sivulla ja Tampereen palvelupisteessä osoitteessa Frenckellinaukio 2 B. Mahdolliset muistutukset on osoitettava kirjallisesti Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnalle ja toimitettava edellä mainittuna nähtävilläoloaikana kirjaamoon.

Tampereen kaupungin kirjaamo

Osoite:
Frenckellinaukio 2 B 33100 Tampere
Puhelin:
03 56534550 (puhelin, pvm/mpm)

Säästäjänkujan eteläpään katusuunnitelmaehdotus Peltolammin kaupunginosassa nro 1/21528, TRE: 3425/10.03.02/2023.

Säästäjänkujan ympäristössä tapahtuneiden maankäytön muutoksien myötä on laadittu katusuunnitelmaehdotus Säästäjänkujan eteläpään katutilan uudelleen jäsentämisestä. Kadun päässä on sijainnut muutama pysäköintipaikka kääntöpaikan yhteydessä, ja tilanahtauden vuoksi alueella on ollut hankala liikkua autoilla.

Suunnitelmassa on esitetty poistettavan nykyiset pysäköintipaikat kadun päästä ja toteutettavan korvaavat paikat kadun varteen ennen kääntöpaikkaa. Lisäksi kadun päässä sijaitsevaa kääntöpaikkaa on esitetty hieman laajennettavan kääntösäteeltään 12,00 metrin levyiseksi kääntymisen helpottamiseksi. Myös kadun loppupään ajorataa esitetty levennettävän 4,50 metrin levyiseksi, mahdollisten ajoneuvojen kohtaamisen ajoradalla. Kadun poikkileikkauksen muuttamisen yhteydessä alueelle rakennetaan myös katuvalaistusta, koska alueelta on puuttunut katuvalaistus kokonaan. 

Katualueella pintavesien kuivatus hoidetaan pääosin hulevesiviemäröinnillä, jota täydennetään tarvittavilta osin.

Kohde sisältyy Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen alustavaan vuoden 2024 vuosisuunnitelmaan ja rakennustyöt pyritään aloittamaan keväällä 2024.

Mikko Kielo
Suunnittelija Vanhempi erikoissuunnittelija
Puhelin:
050 532 1029
Mikko Vainiomäki
Tilaaja Katuinsinööri
Puhelin:
040 801 6212

Nekalantie

Nekalantien jalkakäytävän ja pyörätien katusuunnitelmaehdotus nro 1/22063, TRE: 4469/10.03.02/2023, välillä Lokintaival – Kuokkamaantie, XXIII (Viinikan) ja XXIV (Nekalan) kaupunginosissa. 

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa yhtenäinen korkealuokkainen jalankulun ja pyöräilyn pääreitti Nekalantien varteen. Suunniteltu Lokintaipaleen ja Kuokkamaantien välinen osuus on enää ainoa puuttuva osa Hervannan baanan nimellä kutsuttua pyöräilyreittikokonaisuutta.

Hervannan baana on laadukas Viinikasta Hervantaan johtava pyöräilyreitti, jo-ka on valtuustokauden tärkein pyöräilyinvestointi ja kirjattu myös pormestariohjelmaan. Yhdyskuntalauta hyväksyi 17.9.2019 baanan yleissuunnitelman välillä Viinikka-Korkinmäki jatkosuunnitteluun. Suunnitelmaehdotus pohjautuu hyväksyttyyn Hervannan baanan yleissuunnitelmaan ja suunnitelmaehdotuksessa on esitetty mm. väylän tuleva sijainti, korkeusasema sekä pintavesien kuivatus.

Osana Hervannan baanan hanketta toteutetaan Nekalantien eteläreunaan korkealuokkainen jalankulun ja pyöräilyn pääreitti. Suunnitelmien lähtökohtana on ollut säilyttää olemassa oleva puusto Nekalantien varrella ja nykyisten katupuiden sijainnista johtuen muutostöiden toteutustapa vaihtelee eri katuosuuksilla. Pyörätietä ei voida toteuttaa kaikkialla jalkakäytävän yhteyteen leventämällä nykyistä yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää.

Lokintaipaleen ja Viinikanpuiston välisellä osuudella jalankulun ja pyöräilyn erottaminen toisistaan edellyttää Nekalantien eteläreunassa sijaitsevan nykyisen noin 2,50–3,50 metrin levyisen yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän leventämistä. Tällä osuudella suunnitellun jalkakäytävän leveys on 2,00–2,66 metriä ja kaksisuuntaisen pyörätien leveys on 2,40–2,50 metriä. Jalkakäytävän ja pyörätien leveyden lisäksi väylän kokonaisleveyteen vaikuttaa kulkumuotojen erotteleminen sekä ajoradan ja pyörätien väliin toteutettavan välikaistan leveys. Kulkumuotojen erotteleminen on suunniteltu toteutettavan 0,28 metrin levyisellä kahden betonikiven erotuskaistalla ja pyörätie erotetaan ajoradasta 0,50–0,75 metrin levyisellä välikaistalla.

Viinikanpuiston ja Kuokkamaantien välisellä osuudella pyöräilyreitti toteutetaan vastaavasti ajoradan ja nykyisen puurivin väliin, mikä edellyttää nykyisin noin 9,40 metrin levyisen ajoradan kaventamista 6,80 metrin levyiseksi. Ajoradan eteläreunaan toteutetaan 2,40 metrin levyinen kaksisuuntaisen pyörätie, joka

erotetaan ajoradasta 0,50 metrin levyisellä välikaistalla. Samalla Nekalantien eteläreunassa puurivin ulkopuolella sijaitseva noin 2,80 metrin levyinen nykyinen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä muutetaan pelkäksi jalkakäytäväksi.

Katualueilla pintavesien kuivatus hoidetaan hulevesiviemäröinnillä, jota täydennetään tarvittavilta osin. Lisäksi osa kadun varren kiinteistöistä on tiedustellut mahdollisuutta liittyä hulevesiverkostoon mm. kiinteistön salaojaremontin yhteydessä. Tästä johtuen katutöiden yhteydessä Nekalantielle rakennetaan myös uutta hulevesiverkostoa Erätien ja Viinikanpuiston väliselle osuudelle. Huleveden runkolinjojen toteuttamisen yhteydessä kadun eteläpuolella sijaitsevien kiinteistöjen kohdalle rakennetaan myös talohaarat valmiiksi, mihin ko. kiinteistöjen hulevedet voidaan johtaa jatkossa. Kiinteistön liittämisestä hulevesiverkostoon tulee sopia vielä erikseen Tampereen kaupungin viheralueet ja hulevedet -yksikön kanssa.

Kohde sisältyy Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen alustavaan vuoden 2024 vuosisuunnitelmaan ja rakennustyöt pyritään aloittamaan keväällä 2024.

Mikko Kielo
Suunnittelija Vanhempi erikoissuunnittelija
Puhelin:
050 532 1029
Petri Keivaara
Tilaaja Katuinsinööri
Puhelin:
050 382 6459

Sikosuonkatu

Sikosuonkadun katusuunnitelmaehdotus, Pappilan kaupunginosassa, suunnitelma n:o 1/21850, TRE: 4966/10.03.02/2022. 

Katusuunnitelma on laadittu huonokuntoisen Sikosuonkadun saneerausta varten. Katu päällystetään asfalttibetonilla. Ajoradan leveys 5,50 metriä. Kadun korkeusasema pysyy ennallaan Sikosuonkatu 2 tonttiliittymän kohdalla, mutta liittymästä itään päin kadun pintaa nostetaan nykyisestä 5 – 25 senttimetriä. Nykyinen avo-oja säilytetään ja kadun eteläreunaan tehdään ojapainanne. Kadun pintavedet johdetaan avo-ojan ja painanteen avulla läheiseen ojaan.

Kohteessa uusitaan katuvalaistus.

Katualueella toteutettavat muutostyöt vaikuttavat osaltaan nykyiseen hulevesijärjestelmään ja kiinteistön omistajaa tai haltijaa pyydetään ilmoittamaan mahdollisimman nopeasti suunnittelijalle, jos kiinteistön perus- tai hulevesiä johtavia putkia on ohjattu purkamaan vesiä katualueelle esimerkiksi kadun sivuojiin. Kiinteistön omistaja tai haltija varmistaa, että näiden putkien purkuaukot katualueella ovat näkyvillä ja tarvittaessa kaivaa ne esiin.

Sikosuonkadun saneeraustyöt sisältyvät Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen alustavaan vuoden 2024 vuosisuunnitelmaan.

Joni Vuoristo
Suunnittelija Vanhempi erikoissuunnittelija
Puhelin:
050 382 6458
Petri Keivaara
Suunnitelman tarkastaja Katuinsinööri
Puhelin:
050 382 6459

Sokean Paavon pannu

Sokean Paavon pannun katusuunnitelmaehdotus n:o 1/22299, TRE: 4220/10.03.02/2023. 

Aukion katusuunnitelmaehdotus on laadittu Ojalan alueen asemakaavan mukaiselle alueelle, jonka pinta-ala on 1400 m2. Alueen länsipuolella sijaitsee asuinrakennusten korttelialue, itäpuolella päiväkodin tontti, pohjoisessa Mossin puistokatu ja eteläpuolella Lamminkorvenpuisto.

Aukion keskiosaan sijoittuu istutusaltaiden ja matalien osin porrastettujen muurirakenteiden rajaama asfalttipintainen alue. Muuten aukion pintamateriaali on pääasiassa betonikivetystä. Pohjoisosassa aukion kivetys liittyy kiertoliittymän graniittikivetykseen. Istutusaltaiden muurinpäällyspenkeillä voi istuskella ja muurirakenteet mahdollistavat myös skeittauksen aukiolla. Istutusaltaiden kehystämällä alueella on tilavaraus taideteokselle ja aukion etelälaidalle sijoittuu juomavesipiste. Aukion itäreunalla on pyöräilyn tavoiteverkon mukainen pyöräilyn pääreitti. Aukio valaistaan kokonaisuudessaan.

Pintavedet johdetaan pinnankallistuksin hulevesikourua pitkin aukion eteläpuoliselle viheralueelle ja imeytetään siellä.

Petri Keivaara
Tilaaja Katuinsinööri
Puhelin:
050 382 6459
Maria Rautajoki
Katusuunnittelu Ramboll Finland Oy Projektipäällikkö
Puhelin:
050 372 8528
Päivitetty 2.10.2023