Kaukolämmön ja sähkökulutuksen päästöt pienentyneet: Tampere tavoittelee ensi vuonna 60 prosentin vähennystä vuoden 1990 päästöistä
Tampereen ensi vuoden talousarvion ilmastobudjetti tähtää siihen, että Tampereen päästöt vuonna 2025 ovat 60 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990. Ensi vuonna päästöjen yhteenlasketun enimmäismäärän tulee olla enintään 526 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (tCO2e). Kaukolämmön ja sähkönkulutuksen ilmastopäästöt Tampereella ovat vähentyneet, mikä vaikuttaa hyvin positiivisesti päästöjen kokonaismäärään.
Vielä vahvistamattomien lukujen mukaan Naistenlahden 3 -biovoimalaitoksen käyttöönotto vähensi kaukolämmön päästöjä vuonna 2023 noin 100 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (tCO2e). Kaukolämmön tuotannon päästöjen vähentämisessä päästäänkin todennäköisesti Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartassa määriteltyyn tavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä.
Samoin sähkönkulutuksen päästöissä saavutettaneen tiekartassa määritelty tavoite vuonna 2030. Päästöt ovat laskeneet nopeasti, kun Olkiluoto 3 -ydinvoimala on aloittanut toimintansa ja tuulivoiman kapasiteetti on kasvanut.
Liikenteen päästötavoitteiden saavuttaminen edellyttää tähänastista nopeampaa kehitystä. Ajoneuvojen käyttövoima muuttuu nopeasti, kun sähköautot lisääntyvät. Samoin liikennepolttoaineiden jakeluvelvoite vähentää jäljelle jäävien polttomoottoriautojen päästöjä jopa 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, jos jakeluvelvoitteen määrä pysyy nykyisellään.
Jotta päästötavoite voidaan saavuttaa kasvavassa kaupungissa, yhä useamman tamperelaisen tulisi lisäksi siirtyä käyttämään kestäviä tapoja liikkua: joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Kaupunki voi edistää muutosta luomalla edellytyksiä käyttää kestäviä kulkumuotoja ja vaihtoehtoisia käyttövoimia sekä henkilö- että tavaraliikenteessä.
Kaupunki ja tytäryhteisöt vähentävät investoinneillaan päästöjä merkittävästi
Ilmastobudjettiin sisältyvä ilmastotoimien taloussuunnitelma havainnollistaa, miten paljon kaupunki ja tytäryhtiöt käyttävät rahaa päästöjä vähentäviin toimiin. Ilmastotoimiksi luokitellaan sellaiset toimet, joista on merkittävää hyötyä myös ilmastonmuutoksen hillinnän, siihen sopeutumisen tai kestävän liikkumisen tai kiertotalouden edistämisen kannalta.
Kaupungin (pois lukien tytäryhteisöt) ilmastotoimien toimintamenot ovat vuoden 2025 talousarviossa 62,9 miljoonaa euroa. Ilmastotoimiin investoidaan 16,6 miljoonaa euroa. Koko kaupungin budjettiin suhteutettuna summat ovat toimintamenoista 4,5 prosenttia ja investoinneista 7,2 prosenttia.
Toimintamenot koostuvat suurelta osin puhtaalla käyttövoimalla kulkevan joukkoliikenteen tilaamisesta, henkilöstö- ja suunnittelumenoista, kävely- ja pyöräteiden kunnossapidosta, kaupunkipyöräjärjestelmästä ja kierrätettyjen maamassojen hyödyntämisestä.
Investoinneista merkittävimpiä ovat kävely- ja pyöräteiden ja polkupyöräpysäköinnin rakentaminen, ulkovalaisinten vaihtaminen LED-valoiksi ja esimerkiksi puurakenteisten päiväkotien ja koulujen rakentaminen.
Tytäryhteisöt investoivat ratikkaan ja kaukolämpöön
Tytäryhteisöjen ilmastobudjetin toimintamenot ovat vuoden 2025 talousarviossa 11,6 miljoonaa euroa. Vastaavat investoinnit ovat 134,7 miljoonaa euroa (56,9 prosenttia tytäryhteisöjen kokonaisinvestoinneista).
Merkittävimmät investoinnit ovat Tampereen Raitiotie Oy:n raitiotieinfran rakentaminen ja vaunukaluston hankinnat, Tampereen Energia Oy:n sähkökattila- ja kaukolämpöakkuinvestoinnit, Tampereen Vesi Oy:n verkostosaneeraukset sekä Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n lietteenkäsittely- ja biokaasulaitoksen toteutus.
Arvioitavissa olevien toimenpiteiden päästövähennys vuonna 2025 on 8052 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (tCO2e).
Ilmastobudjetti yhdistää resurssit Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaan
Ilmastobudjetti auttaa Tampereen kaupunkia seuraamaan vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitteen etenemistä ja ilmastotoimien resursointia. Marraskuun alussa kaupunginhallituksessa hyväksytty Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaa esittää toimet, joilla kaupungin yksiköt ja tytäryhteisöt vähentävät päästöjä.
Meneillään on myös kansainvälinen, Tampereen malliin pohjautuva Climate-4-CAST-hanke talouden ja ilmastotoimien suunnittelun ja seurannan yhdistämiseksi. Ilmastobudjetin toteumaa seurataan vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä; vuoden 2024 osalta ensi keväänä.