Tampereelle kaksi uutta yhteisöviljelmää, kaikille avoin kaupunkiviljelykurssi alkaa

Haluatko oppia lisää kaupunkiviljelystä? Kiinnostaako viljelytoiminta yhdessä muiden kanssa? Osallistu Tampereen yhteisöviljelmien toimintaan sekä maaliskuussa alkavalle maksuttomalle kaupunkiviljelykurssille.

Maaliskuussa alkaa kaikille avoin, maksuton ja matalan kynnyksen kurssi, joka perehdyttää osallistujat kaupunkiviljelyn saloihin Tampereella. Opastajina toimivat puutarha-alan ammattilaiset ja palstaviljelyn kokeneet harrastajat. Kurssi sisältää viisi esitelmäkertaa Kumppanuustalo Arttelissa sekä villiyrttiretken Haiharassa. Osallistua voi kaikille kerroille tai vaan osaan kerroista.

Kurssin päätteeksi perustetaan yhdessä yhteisöllinen laatikkoviljelmä Koukkuniemen vanhainkodin pihalle. Yhteisöviljelmää hoidetaan yhdessä kesän ajan viljelyaktiivien koordinoimana. Mukaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Kaupunkiviljelykurssista ja Koukkuniemen yhteisöviljelmästä vastaavat Pirkanmaan Martat, 4H-yhdistys sekä Kurpitsaliike yhteistyössä Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman sekä FUSILLI-hankkeen kanssa. 

Koukkuniemen lisäksi Tampereelle saadaan ensi kesäksi toinen uusi yhteisöviljelmä. Kalevassa on aloittanut toimintansa Kaupunkiviljelykulttuurikeskus, joka edistää ja esittelee uusia ruoantuotannon mahdollisuuksia. Keskuksessa järjestetään työpajoja, ja kesällä pihaan nousee yhteisöviljelmä, johon kaikki ovat tervetulleita mukaan. Syyskuuksi tilaan rakennetaan näyttely esittelemään eri tuotantotapoja, joilla kaupungissa voitaisiin tuottaa ruokaa. Kalevan hallien yhteisöviljelmää pyörittää kesän ajan Blokgarden Operaatio Pirkanmaan tukemana. Toiminta jatkuu lokakuun loppuun asti.

Kahden uuden yhteisöviljelmän lisäksi toiminta myös monissa muissa jatkuu. Etenkin Kalevanharjulla hautausmaan kupeessa yhteisöviljelmän toimintaan toivotaan lisää innokkaita osallistujia. 
 

Kaupunkiviljely tutuksi -kurssi

Kurssi sisältää viisi esitelmäkertaa Kumppanuustalo Arttelin Kuulu-salissa ja villiyrttiretken Haiharassa. Osallistua voi myös vain osaan opetuksesta. Kurssin esitelmät Arttelin Kuulu-salissa keskiviikkoisin klo 18-19.30:

20.3. Laatikkoviljelyn perusteet, Essi Pietilä, Pirkanmaan Martat

3.4.  Monimuotoinen yhteisöviljely, Antti Kyrö, Kurpitsaliike

10.4. Palstaviljely, Hanna Tukiainen, Tampereen 4H-yhdistys

17.4. Maaperän pieneliöt ja bokashi, biologi Jonna Niiniaho

24.4. Kompostoinnin salat, Essi Pietilä, Pirkanmaan Martat

15.5. Makua ja vitamiineja villivihanneksista, Päivi Mattila (Huom! Paikkana Haiharan kartano)

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: Saraleena Aarnitaival [email protected]

FUSILLI-hanke luotsaa eurooppalaisia kaupunkialueita kohti terveitä, kestäviä ja turvallisia ruokajärjestelmiä sekä tukee näitä edistävää kaupunkipolitiikkaa. FUSILLI-hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta. Hankkeen kesto on 2021 – 2024.
Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
Operaatio Pirkanmaa on 19 pirkanmaalaiskunnan yhteinen kulttuuriprojekti, joka syntyi perintönä vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkinimityksen hakuprosessista.

Lisätietoja

Elina Pulliainen
Projektikoordinaattori
Teksti: Elina Pulliainen, Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa