Itsenäisyydenkadun länsipään asemakaavamuutos etenee

Uudisrakentamista tuova asemakaavan muutosehdotus Tampereen ydinkeskustassa osoitteessa Itsenäisyydenkatu 2 hyväksyttiin 21.11.2023 yhdyskuntalautakunnassa asetettavaksi nähtäville. Asian palauttamisesta valmisteluun äänestettiin, mutta asian käsittely jatkui äänin 10–2.
Valokuvaan sovitettu kuparinvärinen rakennus, torniosa ja matalampi osa.
Havainnekuva kaavahankkeesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen.

Edellisessä vaiheessa nähtävillä olleista kahdesta kaavaluonnoksesta valittiin palautteen perusteella jatkokehitettäväksi vaihtoehto, jonka jalustaosa oli toista vaihtoehtoa matalampi ja torniosa korkeampi. Nähtäville tulevassa kaavaehdotuksessa Ratapihankadun puolelle sijoittuva torniosa on 24-kerroksinen ja sen itäpuolelle sijoittuva jalustaosa 5-kerroksinen.

Kiinteistön omistaja on tutkinut mahdollisuuksia sijoittaa rakennukseen liike- ja toimistotiloja sekä hotellitoimintaa. Aiemmin liike- ja toimistokäytössä ollut nykyinen rakennus puretaan ja uudisrakennus toteutetaan siten, että ratapihan alueella suunnittelilla olevien liikennejärjestelyihin liittyvät hankkeet ovat mahdollisia. Tavoitteena on myös sujuva liittyminen mahdolliseen uuteen matkaterminaaliin.

Itsenäisyydenkatu 2 on osa Kannen alueen ja Asemakeskuksen kehittämistä. Tampereen kaupungin visio on kehittää ratapihan aluetta tarjoamaan tuhansia työpaikkoja ja asuntoja, keskustan palveluita sekä viihtyisää julkista tilaa. Kannen alueen kehittäminen on sovitettu yhteen Väyläviraston henkilöratapihahankkeen kanssa.

Liiketilaa, majoitusta, palveluja

Kaavaehdotuksessa kortteliin saadaan sijoittaa kulttuuriympäristöön soveltuvaa liike-, toimisto-, majoitus-, tuotanto- ja palvelutiloja sekä kulttuuri- ja harrastustoimintaa palvelevaa yksityistä ja julkista tilaa. Asemakaava kieltää asumisen sijoittamisen korttelialueella.  

Alueelle on osoitettu rakennusoikeutta yhteensä 22 700 kerrosneliömetriä. Alueen kokonaisrakennusoikeus kasvaa voimassa olevaan kaavaan verrattuna 3,5-kertaiseksi. Uudisrakennuksen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota rakennuksen sijaintiin historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävässä ympäristössä, julkisivujen arkkitehtuuriin ja rakennustavan korkealaatuisuuteen.

Asemakaavaehdotus on tulossa nähtäville 23.11.2023 alkaen. Nähtävillä olon aikana suunnitelmista voi jättää muistutuksen kaupungin kirjaamoon. Palautteen käsittelyn sekä mahdollisten tarkennusten jälkeen yhdyskuntalautakunta hyväksyy aikanaan muutoksen. Asemakaavamuutos etenee edelleen kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi edellyttäen, että kaavan toteuttamiseen liittyvät sopimukset on hyväksytty.

Korjaus 22.11.2023 klo 9.30: Torniosa on 24-kerroksinen (ei 25).

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Nella Rajala
Valmistelija Kaavoitusarkkitehti
Puhelin:
044 431 4478
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa